Razotkriveno

Ne, Kalifornija nije uvela zakon o cenzuri liječnika zbog drugačijeg mišljenja o Covidu

Rubni portal Logično netočno tvrdi da je Kalifornija uvela zakon kojim će se liječnici cenzurirati od iznošenja "drugačijeg mišljenja" o Covidu.
Doktori
Elf-Moondance/Pixabay

“Kalifornija odobrila zakon o cenzuri koji će omogućiti vlastima kažnjavanje doktora koji imaju drukčije mišljenje”, naslov je članka koji je 25. listopada objavljen na rubnom portalu Logično (arhivirano ovdje).

“Kalifornija je usvojila zastrašujući zakon o cenzuri koji će omogućiti režimu da kažnjava sve doktore koji iznose svoje medicinsko stajalište, ako je ono različito od režimskog. Ovo je vjerojatno prvi puta u povijesti da nešto tako uvodi jedna demokratska zemlja, i nije potrebno naglašavati implikacije toga. Očito je da su njihove laži postale toliko prozirne, da oni na vlasti više nemaju izbora – umjesto diskusije uvode cenzuru, i to tako da doktorima, koji su školovani i plaćeni da daju medicinska mišljenja – zabrane davanje istog”, piše portal Logično.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Citirana tvrdnja nije točna. Naime, američka savezna država Kalifornija u listopadu 2022. je doista usvojila zakonsku odredbu koja zabranjuje liječnicima širenje dezinformacija o Covidu-19, pod prijetnjom gubitka liječničke dozvole. Međutim, ova odredba neće se odnositi na javne izjave liječnika, već samo na njihove razgovore s pacijentima koje liječe.

“Potpisujem ovaj prijedlog zakona jer je usko skrojen da se primjenjuje isključivo na one nečuvene slučajeve u kojima korisnik liječničke licence djeluje sa zlom namjerom ili očito odstupa od traženog standarda skrbi tijekom izravne interakcije s pacijentom za kojeg skrbi. Da budemo jasni, ovaj zakon se ne odnosi ni na jedan govor mimo rasprava izravno povezanih s liječenjem Covida-19 u izravnom odnosu liječnika i pacijenta”, poručio je u priopćenju za javnost guverner Kalifornije Gavin Newsom.

Njegove riječi potvrđuje i tekst zakona, koji je naravno javno dostupan. “Širenje (diseminacija)” dezinformacija je u tekstu zakona definirano na sljedeći način: “prijenos informacija od nositelja licence do pacijenta pod njegovom skrbi u obliku liječenja ili savjeta”.

Drugim riječima, liječnici u Kaliforniji neće moći izgubiti liječničku licencu ako u javnim istupima, preko društvenih mreža ili bilo kojeg drugog kanala, budu propagirali činjenično netočne informacije o cjepivu protiv Covida-19, ali im kazna prijeti ako pacijentima budu davali medicinske savjete koji su činjenično netočni ili neutemeljeni u znanstvenim spoznajama.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.