Razotkriveno

Ne, policija nije krivo preračunala kazne za nepaljenje svjetla iz kuna u eure

Na portalu RTL-a netočno se tvrdi da je policija pogrešno preračunala iznose kazni iz kuna u eure. Međutim, nove cifre određene su zakonom.
Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Portal RTL.hr objavio je članak naslovljen “MUP kazne pretočio u eure pa se zeznuo. Zaokružili 30 eura na 300 kn…” (arhivirano ovdje) kojemu nedostaje kontekst, odnosno ne navodi se činjenica da MUP nije samo preračunavao iznos kazne iz eura u kune, već je izmjenama zakona iz rujna ove godine promijenjena i sama visina kazne.

Na Facebooku je članak objavljen 28. listopada na stranici RTL Vijesti gdje je prikupio tri komentara i još 19 reakcija te na profilu RTL-ova urednika Zorana Šprajca na kojem je jednom podijeljen, a prikupio je i 52 komentara i 273 ostale reakcije.

U RTL-ovom članku ne navodi se izvor informacije, nego samo na početku teksta pišu “policija podsjeća”. Pretragom interneta može se pronaći današnje priopćenje PU međimurske u kojem podsjećaju vozače da je “od 1. studenog obvezna vožnja s upaljenim svjetlima”. To priopćenje je vjerojatno izvor informacija za RTL-ov tekst.

U policijskom priopćenju stoji da će se vozači mopeda i motocikala za vožnju bez upaljenog kratkog svijetla “kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna (30,00 eura od 1. siječnja 2023.)”, odnosno da će se vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava za vožnju bez svjetala “kazniti novčanom kaznom od 500,00 kuna (60,00 eura od 1. siječnja 2023.)”.

Zakonom je kazna od 300 kn zamijenjena onom od 30 eura

“Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna (30,00 eura), ističu. Inače, ako ovu kaznu u eurima pomnožimo sa službenim tečajem koji će se u RH koristiti od 1. siječnja, a kojeg su dužni istaknuti prilikom iskazivanja u dvojnim cijenama ispada da je kazna u kunama ipak 226,035 kuna”, piše u članku na RTL-ovom portalu.

Autor članka je točno izračunao da po službenom utvrđenom tečaju za konverziju kod zamjene kuna u eure, prilikom pristupanja Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. godine, 30 eura kazne iznosi 226,035 kuna. No, u članku se ne objašnjava činjenica da se izmjenama Zakona o cestovnom prometu iz rujna ove godine kazna od 300 kuna zamijenila onom od 30 eura. Ne radi se, dakle, o čistoj matematičkoj konverziji iz jedne valute u drugu, niti je policija pogriješila u računanju.

U članku 77. Zakona o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u tiskanom izdanju Narodnih novina objavljenog 3. listopada ove godine, navodi se: “U članku 102. stavku 3. riječi: »od 300,00 kuna« zamjenjuju se riječima: »od 30,00 eura«.”

RTL ne navodi da se kazne u eurima primjenjuju od 1. siječnja

Autor na RTL-u je u svom članku ispustio i dio iz priopćenja PU međimurske u kojem se objašnjava da kazna od 300 kuna vrijedi do 31. prosinca ove godine, dok kazna od 30 eura stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine (kada Hrvatska i ulazi u eurozonu).

“Također, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna (30,00 eura od 1. siječnja 2023.)”, jasno se navodi u priopćenju PU međimurske.

I promjena iz 500 kuna u 60 eura propisana je zakonom

“Pored navedenog, sukladno odredbama članka 101. citiranog Zakona, vozači bicikala te prijevoznih sredstava (nova kategorija sudionika u cestovnom prometu, npr. električni romobili i dr.) od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna (60,00 eura). Također, i u ovom slučaju je riječ o različitim iznosima u kunama te bi kaznu koju ste iz eura pretočili u kune trebali platiti u iznosu od 452,07 kuna”, piše u članku RTL-a.

Kao i kod prethodnog članka zakona, niti kod ovoga autor na portalu RTL-a ne navodi činjenicu navedenu u priopćenju PU međimurske da kazna od 500 kuna vrijedi do 31. prosinca, dok ona od 60 eura stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine, kada Hrvatska preuzima euro kao svoju valutu.

I u ovom slučaju, podloga za takvo iskazivanje kazni PU međimurske nalazi se u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji u 76. članku kaže: “U članku 101. stavku 4. riječi: »od 500,00 kuna« zamjenjuju se riječima: »od 60,00 eura«. U stavku 5. riječi: »od 500,00 kuna« zamjenjuju se riječima: »od 60,00 eura«.”

U izmjenama zakona jasno navedeno da kazne u eurima vrijede od 1. siječnja

Na kraju tog dokumenta, koji je Sabor donio na sjednici 23. rujna, predsjednik Zoran Milanović ga je potpisao 28. rujna, dok je u Narodnim novinama objavljen 3. listopada 2022. godine, jasno stoji da “stupa na snagu na dan uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj”. To znači da se navedene kazne u kunama tek 1. siječnja 2023. godine zamjenjuju navedenim kaznama u eurima. Policija, dakle, nije preračunavala iznose kazni iz kuna u eure, već je nove iznose zakonskim izmjenama odredio Sabor, na prijedlog Vlade RH.

U tekstu portala RTL.hr naslovljenom “MUP kazne pretočio u eure pa se zeznuo. Zaokružili 30 eura na 300 kn…” stoga nedostaje relevantan kontekst: da se navedene kazne u kunama primjenjuju do 31. prosinca ove godine, a one u eurima od 1. siječnja 2023. godine. Također, nije navedeno niti da se do kazni u eurima nije došlo pukom konverzijom kuna u eure (ili eura u kune), već su nove kazne, koje na snagu stupaju 1. siječnja, određene izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.