Razotkriveno

Nije točno da u Njemačkoj više ne možete kupiti auto ako ste se cijepili

Korisnica Facebooka netočno tvrdi da njemački osiguravatelji više ne žele osigurati nove automobile koje su kupili cijepljene osobe.
Ilustracija: Faktograf

“U Njemačkoj više ne mozete kupiti auto ako ste bili bockani…osiguranje ne pokriva..Ovo će biti veliko buđenje u Njemačkoj ??“, navodi se u objavi na Facebooku (arhivirana ovdje).

Screenshot Facebook

Objava je podijeljena gotovo 150 puta te više od 700 puta označena oznakom ‘sviđa mi se’, a prikupila je gotovo 100 komentara. Jedan od komentatora pita postoji li poveznica na navedenu odluku iz Njemačke, na što dobiva odgovor da poveznice “nema jer Nemci i dalje ( zdravstvena ORGANIZACIJA) zagovaraju bocke”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Nema dokaza da se kupnja automobila uvjetuje odsustvom cijepljenja

Međutim, nema dokaza za to da se kupnja automobila u Njemačkoj uvjetuje odsustvom cijepljenja. Faktograf se obratio kolegama s njemačkog fact-checking portala Correctiv. Zanimalo nas je jesu li oni upoznati s time da u Njemačkoj nije moguće kupiti automobil ako ste se cijepili.

“U Njemačkoj nismo čuli ništa o tome. Cijepljenje nije potrebno kako biste u Njemačkoj kupili automobil. Kupnja automobila u Njemačkoj poprilično je jednostavna: sklopite ugovor – što se može napraviti čak i samo rukovanjem – i to je to”, napisao nam je Matthias Bau, novinar portala Correctiv.

“Koliko znam, možete čak platiti gotovinom i nije vam potreban račun u banci. Profesionalni prodavači automobila će, naravno, od kupca zahtijevati neke dokumente”, dodao je Bau.

Ni najveći njemački osiguravatelj ne navodi cijepljenje kao kriterij za kupnju automobila

Bau nas je uputio i na jednu od najvećih osiguravajućih kuća u Njemačkoj, Allianz, na čijim stranicama stoje sljedeće informacije koje se tiču sigurne kupovine automobila:

“Kako biste sigurno kupili vaše vozilo, trebali biste imati sljedeće dokumente i ispuniti sljedeće stavke kako biste pravilno ispunili ugovor:

– Primjerak ugovora o kupnji s potvrdom o kupnji za ured za registriranje i osiguravajuće društvo;

– Vaša osobna iskaznica i osobna iskaznica prodavača za usporedbu osobnih podataka te kopija osobne iskaznice prodavača zbog sigurnosnih razloga;

– Punomoć za prodaju, ako prodavač i vlasnik vozila nisu ista osoba;

– Certifikat o registraciji I (dokument o registraciji vozila) i II (naziv vozila);

– Certifikat zadnjeg tehničkog pregleda (HU) i testa emisije ispušnih plinova (AU);

– Ključevi ili kartica vozila;

– Upute o upravljanju vozilom;

– Čekovna knjižica (= službena knjižica), ako postoji;

– Računi o održavanju i popravcima, ako postoje;

– Fotografije i mišljenja stručnjaka u slučaju štete nastale u nesreći, ako je primjenjivo;

– Odobrenje općeg tipa (ABE) za dodatke i dodatne dijelove, ako je primjenjivo;

– Dozvole o nadogradnji i certifikati o dijelovima za dodatke i dodatne dijelove, ako je primjenjivo.”

Znači, ni Allianz nigdje ne spominje da osoba treba predočiti dokaze da se cijepila ili nije cijepila.

Zaključno, nema dokaza da, kako navodi privatna korisnica Facebooka, u Njemačkoj “ne možete kupiti auto ako ste bili bockani”; kupovina automobila u Njemačkoj relativno je jednostavan pothvat.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.