Razotkriveno

Ne, Amazon nije pokrenuo platformu za trgovanje kriptovalutama

Internetom se širi lažni intervju Jeffa Bezosa kojim se reklamira platforma za trgovanje kriptovalutama bez dozvole u Hrvatskoj.

Na Facebook profilu Ethiopian Airlines pojavio se status u kojem se netočno tvrdi da je američka tehnološka tvrtka Amazon pokrenula novu platformu zbog koje su banke u strahu. Link u statusu vodi na tekst za koji se lažno predstavlja da je objavljen na portalu Dnevnik.hr i u kojem se nalazi lažni intervju s izvršnim direktorom Amazona Jeffom Bezosom, u kojem se poziva korisnike da investiraju novac u sumnjivu platformu za ulaganje u kriptovalutu bitcoin, a prikupljaju se i osobi podaci korisnika.

Faktograf je o sličnoj prevari s istom platformom pisao prije 20-ak dana. U tom slučaju je objavljen lažni intervju s vlasnikom Tesle i Twittera Elonom Muskom, umjesto Dnevnik.hr-a iskorištena je lažna grafička oprema portala 24 sata, dok je status na Facebooku bio gotovo identičan, samo je Tesla zamijenjena s Amazonom.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Tada su Faktografu iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga potvrdili da se platforma https://bitcoin360ai.com/ ne nalazi u registrima Hanfe, što znači da nemaju dozvolu za pružanje bilo koje vrste investicijskih usluga u Hrvatskoj, dok su iz MUP-a odgovorili kako pretpostavljaju da se radi o investicijskoj prevari.

“Najnovija Amazonova platforma šokirala svijet, banke u strahu!”, stoji u statusu na profilu Ethiopian Airlines. U statusu je objavljen link na vijest naslovljenu “Amazon lansira svoju najnoviju platformu, stotine tisuća hrle na bankomate”.

Status na Facebooku je u dva dana prikupio 4 dijeljenja i 54 ostale reakcije.

Vijest nije objavljena na portalu Dnevnik.hr

Kada se klikne na članak u statusu, link vas vodi na vijest za koju se lažno predstavlja da je objavljena na portalu Dnevnik.hr naslovljenu “POSEBNO IZVJEŠĆE: Amazon lansira svoju najnoviju platformu Bitcoin 360 Ai App – ima za cilj pomoći obiteljima da postanu bogatije” (arhivirano ovdje).

Da se ne radi o vijesti s portala Dnevnik.hr jednostavno se može zaključiti po URL-u vijesti koji je različit od onih na člancima na tom portalu. Isto tako, takva vijest se ne može pronaći na portalu Dnevnik.hr. No, tim dijelom prevare želi se kod korisnika stvoriti dojam da im se prodaje proizvod koji je svojim tekstom “verificirao” mainstream hrvatski portal.

Iz Amazona potvrdili da su informacije iz članka lažne

Tekst članka je gotov potpuno identičan lažnom intervju Elona Muska. Razlika je jedino što se Tesla zamijenila s Amazonom, a Musk s Bezosom. Kao i u slučaju Muska, niti u Bezosovom slučaju se nigdje ne internetu ne može pronaći izvor da je Amazon lansirao novu platformu za trgovinu kriptovalutama, konkretno bitcoinom. I kao u slučaju lažnog Muskovog intervjua, i članak s Bezosom je “opremljen” izmišljenim iskustvima nepostojećih ljudi koji su, kako se lažno tvrdi, zaradili na toj platformi.

Portal Full Fact u listopadu je istraživao pojavu sličnog lažnog intervjua s Jeffom Bezosom na internetskim stranicama engleskog govornog područja. Njima je glasnogovornik Amazona potvrdio da su netočne informacije o kompaniji koje su se pojavile u tim člancima. “Svaki pokušaj zlouporabe našeg brenda doživljavamo jako ozbiljno”, poručio je glasnogovornik Amazona. Ljudima su preporučili da na ovoj internetskoj stranici mogu provjeriti jesu li mail, telefonski razgovor ili SMS zaista primili od Amazona.

Platforma nema dozvolu za pružanje investicijskih usluga u Hrvatskoj

Kada smo ispitivali činjenice vezane uz Muskov intervju, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga jasno nam je odgovorila da se platforma https://bitcoin360ai.com/ ne nalazi u registrima Hanfe, što znači da nemaju dozvolu za pružanje bilo koje vrste investicijskih usluga u Hrvatskoj.

“Platforma https://bitcoin360ai.com/ se ne nalazi u registrima Hanfe, što znači da nemaju dozvolu za pružanje investicijskih usluga (bilo koje vrste) na području Republike Hrvatske. Investicijske usluge smiju nuditi samo društva koja su za to ovlaštena.

Registri osoba i društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja investicijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske dostupni su svima putem internetske stranice Hanfe OVDJE“, stajalo je u odgovoru. U registru nema niti Ethiopian Airlinesa na čijem Facebooku profilu je objavljen status koji vodi na lažan intervju Jeffa Bezosa.

“Ukoliko društvo nije registrirano preporučujemo poslovne odnose s takvim društvima izbjegavati jer ne postoji mogućnost niti pravni alati kojima bi se moglo intervenirati te potencijalno prevarenim građanima vratiti novac”, upozorili su u odgovoru iz HANFA-e.

Autori prevare traže vaše osobne podatke

U lažnom intervjuu s Bezosom postoji i obrazac preko kojeg autori prevare žele doći do vaših osobnih podataka. Tako, nakon što upišete ime prezime te e-mail, traže vas i broj telefona, a potom žele znati i koliko novca ste spremni uložiti.

Na kraju vam se izbacuje poruka da će vas nazvati “vaš upravitelj računa” te da “pažljivo pratite svoj telefon jer bi vas sada mogli nazvati”. No, sve i ako vas na kraju nitko ne nazove, i ako ne uložite novac na platformi koja nije registrirana u Hrvatskoj, do tog koraka ste autorima prevare dali svoje osobne podatke – ime, prezime i broj telefona.

Antivirusni program upozorava na “prijevarnu stranicu”

Da se radi o prevari korisnika u kojoj se ljudima pokušava i izvući novac, sugerira i činjenica da antivirusni program, kod pokušaja odlaska na službenu stranicu bitcoin360ai.com, izbacuje poruku “prijevarna stranica blokirana zbog vaše sigurnosti”. U opisu takvih stranica stoji da vas se na “prijevarnim stranicama obično pokušava navesti kako bi poslali novac s namjerom stjecanja nezakonite dobiti”.

Kada je Faktograf prije 20-ak dana, u slučaju lažnog intervjua Elona Muska, pitao MUP imaju li podatke o prevarama preko platforme Bitcoin App 360, konkretan odgovor nismo dobili, ali su nam napisali da mogu pretpostaviti da se radi “o investicijskim prijevarama gdje se osobe navodi na ulaganje u nepostojeće virtualne valute ili vrijednosne papire preko raznih mrežnih stranica kreiranih upravo u tu svrhu”.

“Građanima savjetujemo da ukoliko se odluče u kupovinu/ulaganje u virtualne valute to čine putem provjerenih mjenjačnica virtualnih valuta, ne dozvoljavaju nikome spajanje preko udaljenog pristupa na njihova računala, nikome ne daju podatke s bankovnih kartica i prije svake kupovine/ulaganja da putem otvorenih izvora (npr. Google tražilica) provjere virtualnu valutu u koju planiraju uložiti i mjenjačnicu putem koje planiraju poslovati”, upozoravali su u odgovoru iz MUP-a.

HANFA: Ranije smo se susretali s lažnim intervjuima Modrića, Rakitića, Emila Tedeschija…

HANFA se i ranije susretala s lažnim stranicama portala te člancima u kojima su lažni intervjui s poznatim osobama, za što su u zadnja dva slučaja iskorišteni Elon Musk i Jeff Bezos.

“Hanfa se u okviru obavljanja nadzornih aktivnosti iz svoje nadležnosti već ranije susretala sa sličnim oglasima i lažnim stranicama novinskih portala, samo se nudilo trgovanje ugovorima za razlike (CFD), što su vrlo špekulativni i kompleksni financijski instrumenti. Tako su se na nekim internetskim stranicama pojavljivali oglasi senzacionalističkih naslova u kojima poznate ličnosti odaju tajne svoje zarade. Takvi oglasi/naslovi uglavnom su vodili do internetskih stranica čiji je sadržaj imitirao izgled novinskih portala i prikazivao navodne razgovore s osobama iz javnog života kao što su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Emil Tedeschi i drugi”, odgovorili su nam prije 20-ak dana iz HANFA-e.

Zaključno, na Facebook profilu Ethiopian Airlines netočno se navodi da je Amazon pokrenuo novu platformu zbog koje su banke u strahu. Link u statusu vodi na članak za koji se lažno predstavlja da je objavljen na portalu Dnevnik.hr, s lažnim intervjuom Jeffa Bezosa kojim se pokušava dobiti osobne podatke korisnika, a moguće i navodi korisnike na trgovinu kriptovalutama preko platforme koja nema dozvolu u Hrvatskoj.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.