Udruga

Osniva se Europska mreža standarda za provjeru činjenica, Faktograf izabran u upravno tijelo

Proteklih mjeseci više od 40 europskih medijskih organizacija koje se bave fact-checkingom radilo je na kreiranju i usvajanju Europskog kodeksa standarda za nezavisne organizacije za provjeru činjenica

Europski kodeks predstavljat će temelj za uključivanje organizacija u Europsku mreža standarda za provjeru činjenica (eng. The European Fact-Checking Standards Network, EFCSN).

Nakon što je u rujnu 2022. godine u Madridu usvojen Kodeks, u studenome su održani  izbori za prvo upravno tijelo mreže. Upravno tijelo ocjenjivat će usklađenost novih i postojećih organizacija s Kodeksom, pomagati organizacijama kako bi dosegle potrebne standarde propisane Kodeksom te predstavljati europsku zajednicu organizacija za provjeru činjenica u Europi i svijetu.

Upravo tijelo ima 11 članova i članica. Za njih 6 direktno je glasalo je gotovo 50 europskih organizacija specijaliziranih za provjeru činjenica. Pet članova i članica u prvom upravnom tijelu predstavnici su konzorcija koji su pokrenuli proces osnivanja mreže, kroz pilot projekt “Integritet društvenih medija”, kojeg je financijski podržala Europska unija (u okviru programa rada za 2020. na financiranju pilot projekata i pripremnih radnji u području “Komunikacijskih mreža, sadržaja i tehnologije”). U upravno tijelo EFCSN-a izabrana  je i Ana Brakus, izvršna direktorica Faktografa te ga čine i Clara Jiménez Cruz (Maldita.es), Gülin Çavuş (Teyit), David Schraven (CORRECTIV), Paweł Terpiłowski (Demagog), Phoebe Arnold (Full Fact), Sally Mairs (AFP), Stefan Voss (dpa), Thomas Hedin (TjekDet), Tommaso Canetta (Pagella Politica) i Vincent Couronne (Les Surligneurs). 

Uz Faktograf, EFCSN suosnovale su i sve ostale članice SEECheck mreže.

Od 2023. godine sve europske organizacije za provjeru činjenica koje nisu sudjelovale u njenom formiranju moći će se prijaviti za članstvo, uz uvjet da ispunjavaju standarde Kodeksa. 

Članovi i članice upravnog tijela predstavit će se na konferenciji u Bruxellesu 16. studenoga 2022. godine. Registrirati se možete ovdje.

Pratite Twitter i LinkedIn EFCSN-a kako biste saznali novosti vezane uz rad mreže.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.