Razotkriveno

Što je RSV i zašto se testira cjepivo za trudnice?

U objavi na Facebooku problematizira se razvoj cjepiva koje bi se davalo trudnicama. Stručnjaci su nam objasnili što je RSV i koja ideja stoji iza razvoja takvog cjepiva.
Ilustracija: Faktograf

FAJ-ZER je objavio da će izdati novo KREPIVO pod nazivom PH111 koje će se davati posebno trudnicama, a koje će “dozirati” dijete dok je još u maternici.❗❗❗❗“, navodi se u postu na Facebooku (arhiviran ovdje).

Post je prikupio više od 150 oznaka ‘sviđa mi se’ te gotovo 50 dijeljenja.

Screenshot Facebook

U postu se također dijeli i kratki video isječak u trajanju od 1:03 minute u kojem ženska osoba tvrdi da djeca ponekad dobiju bronhiolitis te će od RSV-a možda kratko biti hospitalizirano, kao i što je jedno od njene djece bilo. Međutim, većina djece se od RSV-a zapanjujuće brzo oporavlja, tvrdi neimenovana žena, te nam za respiratorni sincicijski virus ne treba cjepivo.

“Uzas..nad uzasima..zvijeri ne staju”, “skup psihopata, jezivu su stetu napravili, zlocin nesagledivih razmera pa bi jos i da nastave.. zalosno je sto su se osilili jer je mmogo ljudi upalo u zamku straha..”, “Mogu fašisti da prave ako ima ovaca koje će to da primaju..” samo su neki od komentara ispod posta.

Što je respiratorni sincicijski virus (RSV)?

Kao što je Faktograf već pisao, na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) stoji informacija da respiratorni sincicijski virus (RSV) često uzrokuje infekcije dišnog sustava koje se najčešće očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade.

Ovaj virus, kako dalje navodi HZJZ, može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava poput bronhiolitisa i upale pluća. RSV je u dojenčadi najčešći uzročnik bronhiolitisa, upale malih dišnih puteva u plućima. Gotovo sva djeca do navršene dvije godine dobiju infekciju uzrokovanu RSV-om. U dojenčadi i male djece zaražene RSV-om simptomi bolesti jave se 4-6 dana od infekcije, a većina se djece oporavi unutar 7-14 dana.

Kad se kod djece prvi put pojavi infekcija RSV-om, u njih 25-40 posto bolest će se očitovati simptomima bronhiolitisa ili pneumonije, a 5-20 promila oboljele djece mora se liječiti u bolnici. Najčešće se u bolnici liječe djeca mlađa od 6 mjeseci, piše HZJZ.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Novorođenčad i dojenčad su osjetljivija na respiratorni sincicijski virus. Većina djece zarazit će se RSV-om do druge godine života (CDC). Djeca su netom nakon rođena podložnija infekcijama jer im imunološki sustav nije do kraja funkcionalan (Science).

Kako je za Faktograf kazao Srđan Roglić iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, “RSV uzrokuje respiratorne infekcije ponavljano tijekom života i u svim dobnim skupinama. RSV-om se prvi put zarazimo u prve dvije godine života i ta infekcija rijetko prolazi asimptomatski, a u više od polovice djece zahvaća donje dišne putove. Manifestira se kao upala pluća ili bronhiolitis. Težu bolest RSV može uzrokovati i u starijih odraslih, osoba s kroničnim bolestima srca i pluća, a pogotovo imunokompromitiranih. Najugroženiji su bolesnici nakon transplantacije krvotvornih matičnih stanica i pluća”.

Čest uzročnik respiratornih bolesti

Novorođenčad (pasivni) imunitet na RSV do rođenja dobiva putem majke, a nakon rođenja dojenjem. Potom se taj imunitet gradi cijepljenjem i kroz ‘interakciju’ s raznim virusima u okolišu.

Kako na svojim stranicama piše Pfizer, RVS je zarazni virus i čest uzročnik respiratornih bolesti. Ovaj virus može utjecati na pluća i dišne putove zaraženih pojedinaca i potencijalno može biti opasan po život za novorođenčad, osoba s određenim kroničnim bolestima te za starije osobe. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama među djecom mlađom od pet godina svake godine se zbog RSV-a dogodi 2,1 milijun ambulantnih posjeta i 58.000 hospitalizacije, piše Pfizer na svojim stranicama.

Zbog RSV-a godišnje u svijetu umre 102.000 djece, a oko polovica je novorođenčad mlađa od šest mjeseci i veliki broj smrtnih slučaja zbog RSV-a je u zemljama u razvoju.

Kako piše Roglić u svom preglednom članku Infekcije djece respiratornim sincicijskim virusom, RVS je “najvažniji i najčešći uzročnik infekcija donjega respiratornog trakta u dojenčadi i male djece što za posljedicu ima i veliki broj hospitalizacija”.

“RSV uzrokuje dijapazon respiratornih infekcija od obične prehlade do bronhiolitisa i teške pneumonije. Težina infekcije ovisi o dobi, rizičnim faktorima te o tome radi li se o primoinfekciji ili reinfekciji. Rizik za težu infekciju imaju prematurno rođena djeca, posebno ako im je gestacijska dob manja od 34 tjedna, dojenčad mlađa od tri mjeseca, djeca koja boluju od kronične plućne bolesti, nekog oblika imunodeficijencije ili neuromuskularne bolesti, kao i djeca s hemodinamski značajnom prirođenom srčanom greškom i djeca s trisomijom 21. RSV u odraslih uzrokuje akutnu respiratornu bolest, čija je posebnost dugotrajni produktivni kašalj. Pneumonija se javlja uglavnom u bolesnika s rizičnim faktorima i ima smrtnost veću od 10%. Rizični faktor predstavljaju starija dob (više od 65 godina), bolesti pluća i srca (posebno kronična opstruktivna plućna bolest i kongestivno zatajivanje srca) i imunokompromitiranost. U odraslih RSV može uzrokovati i egzacerbaciju astme i kronične opstruktivne plućne bolesti”, navodi se još u članku.

Roglića smo upitali i koliki je postotak zaraženih RSV-om hospitaliziran, budući da se u postu na Facebooku i u videu tvrdi da opasnost od hospitalizacije nije visoka, na što on odgovara da na pitanje o hospitalizaciji nije moguće odgovoriti jer “ne znamo ukupni broj oboljelih”. “Mogu se naći podaci/procjene o godišnjoj incidenciji hospitalizacija zbog RSV-a, npr za mlađe od 5 godina 4,4/1000 (svijet), 14,7/1000 za mlađe od 6 mjeseci (SAD), 1,5/1000 za starije od 50 godina (SAD)”, dodaje Roglić.

Trenutno ne postoje lijekovi s djelovanjem na RSV pa je liječenje isključivo simptomatsko, kazao nam je.

“U težim slučajevima koristi se antivirusni lijek ribavirin, no za njega nemamo jasne dokaze o učinkovitosti, skup je, ima nuspojave i ukoliko se primjenjuje inhalacijski dolazi do izlaganja osoblja.”

Pfizerovo cjepivo

Početkom studenog Pfizer je na svojim stranicama objavio podatke iz treće faze kliničkog ispitivanja (NCT04424316) MATISSE (eng. MATernal Immunization Study for Safety and Efficacy) u kojem su ispitivali kandidate za bivalentno prefuzijsko cjepivo za RSV koje se daje trudnicama s ciljem pomoći u zaštiti dojenčadi od RSV-a poslije rođenja.

Pfizerova studija pokazala je da cjepivo ima učinkovitost od gotovo 82 posto u sprječavanju teških oblika RSV-a u najranjivije djece tijekom prvih 90 dana života. Cjepivo je protiv teških oblika zaraze imalo učinkovitost od 69 posto u djece u dobi od šest mjeseci te nije bilo znakova da cjepivo uzrokuje probleme majkama ili bebama, navodi se na Pfizerovim stranicama.

Cjepivo se daje u jednoj dozi trudnicama u kasnom drugom ili trećem tromjesečju trudnoće. U Pfizerovom kliničkom ispitivanju praćeno je 7.400 trudnica u dobi od 49 godina i mlađe (CNBC). Majke su praćene šest mjeseci nakon poroda, djeca godinu dana nakon poroda, dok je više od polovice dojenčadi praćeno dvije godine (Pfizer).

Kako prenosi CBS, tragedija s razvijanjem cjepiva u 1960-ima unazadila je napore za razvijanje cjepiva protiv RSV-a. Kako nam je pojasnio Roglić, “prvo cjepivo protiv RSV-a ispitivano u 1960-tima sadržavalo je formalinom inaktiviran virus i polučilo je neuspjeh – kohorta cijepljenih imala je težu bolest i veću smrtnost od necijepljenih”. Dvije osobe preminule su od cijepljenja.

“To je na neko vrijeme zaustavilo pokušaje stvaranja cjepiva protiv RSV-a”, kaže Roglić.

Zanimalo nas je i koju su problemi s razvijanjem cjepiva za RSV. “Problem su sva cjepiva protiv virusa uzročnika respiratornih infekcija iz više razloga (antigenske promjene virusa, kratkotrajni imunitet, potreba da se stvore protutijela na sluznicama…), ali i cjepiva koja bi trebala štititi malu dojenčad – naime nema ih smisla odmah po rođenju cijepiti jer bi imunološki odgovor bio slab, trebaju barem dvije doze za postizanje zaštite”, kazao je Roglić.

Iz svega toga, ističe Roglić, teško se “može očekivati učinak cjepiva prije trećeg mjeseca života, a RSV najteže bolest uzrokuje u mlađih od 3 mjeseca”.

“Stoga je ideja da majke koje se cijepe u trudnoći štite dijete svojim protutijelima koja se prenose tijekom trudnoće i dojenjem. Ta se taktika pokazala učinkovitom protiv hripavca”, zaključuje.

Zaključno, u statusu na Facebooku točno se navodi da Pfizer razvija cjepivo koje bi se davalo trudnicama, no nedostaje kontekst što je respiratorni sincicijski virus (RSV) te zašto se pokušava proizvesti cjepivo protiv njega.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.