Razotkriveno

“Izjednačavanje cijena” roditeljima djece u šibenskim gradskim vrtićima povećava račune

Ako se usvoji prijedlog Povjerenstva, povećat će se mjesečni računi za roditelje više od tisuću djece iz šibenskih gradskih vrtića. Mediji to proglašavaju "dobrom viješću".
Foto: Pixabay

Jedan nacionalni i tri lokalna šibenska portala prenijelo je jučer priopćenje Grada Šibenika (arhivirano ovdje) u kojem se navodi da će “svi roditelji u gradu Šibeniku plaćati jednaku cijenu vrtića” od 90 eura ili 678 kuna. No, u svim tim vijestima, kao i u priopćenju Grada Šibenika, nema informacije da to “izjednačavanje cijena” za roditelje djece u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima zapravo znači povećanje izdvajanja za roditelje djece u gradskim vrtićima.

Informaciju da cijene vrtića rastu za roditelje više od 1000 djece u gradskim vrtićima Faktografu su potvrdili iz Ureda šibenskog gradonačelnika Željka Burića.

Danas.hr je u nadnaslov testa naslovljenog “Nakon RTL-ove priče: Svi roditelji u Šibeniku plaćat će jednaku cijenu vrtića” (arhivirano ovdje) napisao “dobra vijest”, Šibenski.hr je članak naslovio “Svima ista cijena: Roditelji čija djeca pohađaju privatne i vjerske vrtiće u Šibeniku došli na svoje” (arhivirano – ovdje), dok je Šibenik.in stavio naslov “Grad popustio: Svi roditelji u Šibeniku plaćat će vrtić 90 eura!” (arhivirano ovdje) s nadnaslovom “ostatak financira grad”, dok je naslov na Šibenskom portalu “Svi roditelji u gradu Šibeniku plaćat će jednaku cijenu vrtića” (arhivirano ovdje) s nadnaslovom “povjerenstvo ima prijedloge”.

Na Facebooku je portal Danas.hr članak podijelio sa statusom “izvrsne vijesti!” i prikupio jedan lajk, Šibenski.hr je stavio status “svi roditelji u Šibeniku plaćat će jednaku cijenu vrtića” i dobio dva dijeljenja, 12 komentara i 53 ostalih reakcija, Šibenik.in je na statusu “ostatak financira grad” dobio 10 dijeljenja, 281 komentar i 243 ostale reakcije, a Šibenski portal za “povjerenstvo ima prijedloge” 40 komentara, 49 ostalih reakcija i jedanput im je podijeljen status.

Cijena vrtića za sve roditelje bit će izjednačena – 678 kuna

“Povjerenstvo koje je u Gradu Šibeniku osnovano radi izrade optimalnog modela sufinanciranja djece u predškolskim ustanovama privatnih i vjerskih osnivača, temeljem analize, donijelo je zaključke koji će biti predloženi svakoj od ustanova pojedinačno. Cijena vrtića za sve roditelje, polaznike javnih gradskih ustanova, kao i ustanova privatnih i vjerskih osnivača bit će izjednačena, a iznosit će 90 eura, odnosno 678 kuna. Grad Šibenik sufinancirat će razliku do pune ekonomske cijene djeteta, koja je u svakoj od ustanova različita”, stoji u priopćenju na stranicama Grada Šibenika koje su prenijeli i navedeni portali.

Povjerenstvo je u Šibeniku osnovano nakon što su privatni i vjerski vrtići u rujnu podigli cijene boravka djece jer im, kako su objašnjavali, “gradski oci ne žele povećati subvencije”. Zbog i do 22 posto viših računa, buknuo je i revolt roditelja iz privatnih i vjerskih vrtića. Ravnatelji šibenskih privatnih i vjerskih vrtića još od 2019. godine su upozoravali na diskriminaciju djece iz tih ustanova jer je grad, prema njihovim navodima, za njih plaćao nižu subvenciju od one koju su dobivali roditelji iz gradskih vrtića.

‘Modelom koji planiramo primijeniti svi roditelji, naši sugrađani, su stavljeni u jednak položaj i plaćat će jednaku cijenu vrtića za svoje dijete. Osnivači privatnih i vjerskih vrtića partneri su Grada Šibenika te će Grad sufinancirati razliku do pune ekonomske cijene djeteta, naravno, uz činjenicu da je dijete upisano u skladu s propisanim standardima’, kazao je gradonačelnik Željko Burić”, stoji u priopćenju na stranicama Grada Šibenika.

“Namjera Grada je zadržati visoku upisanost djece u ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje i omogućiti svim sugrađanima dostupnost vrtića po jednakim cijenama. Time će se izjednačiti cijene vrtića u javnim gradskim ustanovama s cijenama u vrtićima privatnih i vjerskih osnivača. Predsjednica Povjerenstva Mirjana Žurić istaknula je da sufinanciranje djece u odgojnim ustanovama privatnih i vjerskih osnivača nije zakonska obveza jedinice lokalne samouprave, već isključivo intencija Gradske uprave da se roditeljima omogući dostupnost vrtića po jednakim uvjetima.

Povjerenstvo će se u narednim danima sastati sa svakim od predstavnika ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje pojedinačno, kako bi, ukoliko oni pristanu na ovaj model, precizirali sufinanciranje”, zaključuje se u priopćenju koje su prenijeli mediji.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Dosad su roditelji u gradskim vrtićima plaćali 500 kuna

No, niti u vijestima navedenih medija, kao niti u priopćenju Grada Šibenika, ne navodi se da ovo “izjednačavanje cijena” ujedno znači i poskupljenje mjesečnog izdvajanja za roditelje djece u gradskim vrtićima. Naime, portal Šibenik News u svojoj vijesti o ovoj odluci gradske uprave piše da “s ovakvim prijedlogom roditeljima djece u gradskim vrtićima koji već 10 godina plaćaju mjesečno 500 kuna po djetetu sada ta naknada raste, a roditeljima djece u privatnim vrtićima koji od 1. rujna plaćaju 980 kuna ovo bi donijelo značajno financijsko rasterećenje”.

I iz Ureda šibenskog gradonačelnika u odgovoru na upit Faktografa potvrđeno je da se 10-satni redoviti program u gradskim vrtićima dosad plaćao 500 kuna.

“Roditelji djeteta, korisnika usluga, sudjeluju u cijeni programa ovisno o vrsti i trajanju programa dječjih vrtića i jaslica, kako slijedi:

1. 10-satni redoviti program – jaslice 520,00

2. 10-satni redoviti program- vrtić 500,00

3. 5,5-satni redoviti program – vrtić 250,00

4. 10-satni redoviti smjenski program 550,00

5. 10-satni redoviti program – obogaćen dramsko-scenskim sadržajima 500,00

6. 10-satni posebni program katoličkog vjerskog odgoja 500,00

7. Posebni cjelodnevni glazbeni program 550,00

8. 10-satni posebni program ranog učenja engleskog jezika 700,00

9. 10-satni posebni program ranog učenja njemačkog jezika 700,00

10. Program javnih potreba – besplatni program predškole – od 150h do 250h MZOS i Grad Šibenik

Utvrđeno je i umanjenje sudjelovanja u cijeni programa za: – djecu samohranih zaposlenih roditelja, – roditelje s dvoje i više djece, na način da se cijena umanjuje za 25% za 10-satne programe, smjenski program te za 15% za 5,5-satni program. Umanjit će se cijena za 25% za roditelja djeteta koje zbog bolesti i to preko 30 dana ne koristi program vrtića”, stoji u odgovoru iz Ureda šibenskog gradonačelnika.

Cijena redovitog programa raste 178 kuna

Odgovorili su nam i na pitanje koliku će cijenu vrtića roditelji djece u gradskim vrtićima plaćati nakon što nova odluka stupi na snagu.

“Najveća cijena za roditelje djeteta, korisnika usluge u redovitom programu bit će 90 EUR ili 678 kuna. Cijena ostalih redovitih programa proporcionalno će se smanjiti ovisno o trajanju programa”, stoji u odgovoru iz Ureda gradonačelnika.

Potvrdno su nam odgovorili i na dodatno pitanje znači li to da će roditelji koji sada za 10-satni redoviti program plaćaju 500 kuna, kad ova odluka stupi na snagu, gradski vrtić plaćati 678 kuna, tj. 178 kuna više nego dosad.

U šibenskim gradskim vrtićima više od 1000 djece

Prema “Zaključku o utvrđivanju Prijedloga programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Šibenika za 2022. godinu” u pedagoškoj 2021./2022. godini u dva gradska vrtića ukupno je bilo upisano 1026 djece, dok je grad sufinancirao i boravak 642 djece u vrtićima “drugih osnivača”, odnosno privatnim i vjerskim vrtićima. Iz Ureda šibenskog gradonačelnika odgovoreno nam je da u ovom trenutku “gradske vrtiće pohađa 1042 djece, te 645 djece u vrtićima drugih osnivača (privatnih i vjerskih)”.

Prema ovom podatku može se zaključiti da će prema prijedlogu Povjerenstva, za roditelje više od tisuću šibenske djece porasti cijena vrtića.

Mjesečna subvencija za djecu iz privatnih vrtića dosad je bila 900 kuna

Prema zaključku “o dodjeli sredstava po Javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na sufinanciranje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja za dječje vrtiće drugih osnivača” iz rujna ove godine, a koji se može pronaći u službenom glasniku Grada Šibenika, dosad je grad roditeljima u privatnim i vjerskim vrtićima subvencionirao cijenu s 900 kuna, a vrtići su “samostalno” utvrđivali kriterije “i visinu sudjelovanja roditelja u cijeni njihovih programa”.

Grad je, dakle, za svako dijete dao subvenciju od 900 kuna, dok su vrtići sami odredili koliko plaćaju roditelji. Po prijedlogu Povjerenstva, sada će se fiksno utvrditi cijena vrtića za roditelje od 678 kuna ili 90 eura, dok će se dodatno s privatnim vrtićima pregovarati o iznosu subvencije.

Dok se podatak o iznosu subvencije za djecu u privatnim vrtićima može pronaći u odlukama Grada Šibenika, takvog podatka za gradske vrtiće nema. Iz Ureda šibenskog gradonačelnika objasnili su nam da se boravak djece u gradskim vrtićima subvencionira kroz financiranje redovnih djelatnosti vrtića.

“Gradske vrtiće čije je osnivač Grad je u zakonskoj obvezi subvencionirati punu cijenu boravka djece kroz financiranje redovne djelatnosti, kao i ulagati u poboljšanje kvalitete vrtićkog standarda novim ulaganjima i gradnjom novih vrtića u smislu proširenja kapaciteta i pružanja što bolje javne usluge”, stoji u odgovoru iz Ureda šibenskog gradonačelnika te nam potvrđuju podatak da se “privatne i vjerske vrtiće (sada) subvencionira s 900 kuna po djetetu na razini 12 mjeseci godišnje”.

Grad očekuje povećanje iznosa subvencija

U Gradu Šibeniku očekuju da će se iznos subvencija za djecu u vrtićima povećati zbog prijedloga Povjerenstva. “Očekuje se veći iznos subvencije, koji će se odrediti nakon završetka stručne financijske analize i nakon sastanka s vlasnicima privatnih i vjerskih vrtića – svakim ponaosob”, stoji u odgovoru iz Ureda šibenskog gradonačelnika Burića.

Na pitanje postoji li pisani dokument sa zaključcima Povjerenstva i naše traženje da nam ga proslijede, iz Ureda šibenskog gradonačelnika su nam odgovorili da je “Povjerenstvo dalo prijedlog gradonačelniku o jedinstvenoj cijeni koju plaćaju roditelji” te da gradonačelnik “prijedlog upućuje na usvajanje Gradskom vijeću Grada Šibenika”.

Zaključno, u tekstovima portala koji su uglavnom samo kopirali priopćenje sa službenih stranica Grada Šibenika nedostaje kontekst, odnosno bitna informacija da će za roditelje više od tisuću djece iz gradskih vrtića, ako Gradsko vijeće usvoji odluku, zaključak Povjerenstva zapravo značiti rast cijena vrtića. Za 10-satni redoviti program bit će to rast s 500 na 678 kuna, odnosno 178 kuna veći račun.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.