Udruga

U Bruxellesu predstavljena Europska mreža standarda za provjeru činjenica

Europska mreža standarda za provjeru činjenica (EFCSN) predstavila je svoje Upravno tijelo i Europski kodeks standarda za nezavisne organizacije za provjeru činjenica na javnom događaju u Bruxellesu, 16. studenog 2022. godine. Na predstavljanju su sudjelovali predstavnici institucija EU, digitalnih medijskih platformi i civilnog društva. Tokom 2022. godine gotovo 50 organizacija za provjeru činjenica iz cijele Europe zajedno su izradili Kodeks, koji predstavlja temelj za učlanjivanje novih organizacija u mrežu. Članstvo u EFCSN-u značit će da organizacija djeluje neovisno, etički i predano služeći javnom interesu.

Predsjedavajuća novooformljenog Upravnog tijela EFCSN-a Clara Jiménez Cruz, suosnivačica i izvršna direktorica Maldite.es iz Španjolske, otvorila je događaj, a članica Upravnog tijela Ana Brakus, izvršna direktorica Faktografa, pozvala je platforme da budu transparentnije i ulože više napora u suzbijanje dezinformacija.

Izvještaj s predstavljanja pronađite na stranici EFCSN-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.