Razotkriveno

Dječak s fotografije koja se dijeli osuđen je za ubojstvo, a ne krađu

Suđenje je bilo praćeno kontroverzom jer se Fernandezu sudilo kao odrasloj osobi, iako je tada imao 12 godina.
Foto: Pixabay

S Facebook stranice ‘Kapljice Zivota’ koju je oznakom ‘sviđa mi se’ označilo gotovo 200 tisuća korisnika Facebooka dijeli se post (arhiviran ovdje) koji sadrži fotografiju dječaka u američkoj sudnici. U postu koji je podijeljen gotovo 950 puta, ima 4,4 tisuće reakcija te gotovo 650 komentara netočno se tvrdi da je jedan petnaestogodišnji dječak bio “uhvaćen kako krade u jednoj prodavaonici u Americi”.

U postu se dalje tvrdi da je dječak krao jer je bio “u potrebi”, da ima samo samohranu majku koja je bolesna i bez posla te da je “sir i kruh ukrao za nju”. Priča ide dalje. Dječak je radio u autopraonici i uzeo je slobodan dan kako bi pomogao svojoj majci te je zbog toga dobio otkaz. Nakon otkaza se obratio na “pedeset adresa tražeći bilo kakva posla ali bez uspjeha. Na kraju sam se odlučio na ovaj korak.“

Saslušavši njegovu priču sudac je odlučio sve u sudnici kazniti s kaznom od deset dolara, kao razlog navodeći sljedeće: “I svi mi ovdje smo odgovorni za ovaj kriminalni čin. Svako onaj ko je danas prisutan u ovoj sudnici, a i ja sam takođe među njima, je odgovoran za ovaj kriminal.” Dodatno je trgovinu koja je dječaka predala policiji kaznio kaznom od tisuću dolara.

Međutim, priča koja se navodi u postu na Facebook profilu Kapljice Zivota nije točna. Dječak na fotografiji postoji i fotografija je točna, ali on nije uhićen zbog krađe sira i kruha za majku, već zbog ubojstva brata.

Screenshot: Kapljice Zivota

Ovom dezinformacijom koja se već nekoliko godina širi društvenim mrežama već su se bavile kolege s fact-checkerskog portala Factly (video je dostupan ovdje).

Factly prenosi da se slična fotografija može pronaći u članku objavljenom 3. siječnja 2012. godine na web-stranici ‘Florida Times-Union’. Članak piše o 12-godišnjem Cristianu Juanu Fernandezu koji je optužen za ubojstvo svog polubrata koje je tada imao dvije i pol godine. Christianov polubrat David Galarraga preminuo je zbog napuknute lubanje i krvarenja u mozgu. Članak na koji se poziva Factly više nije dostupan, ali u videu tog fact-checkerskog portala možemo vidjeti snimku zaslona članka na koji se pozivaju.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Na stranici Murderopedia nalazi se profil Cristiana Juana Fernandeza, nekoliko novinskih članaka na tu temu, kao i dvije fotogalerije (1, 2). I drugi mediji pratili su zločin i suđenje (CBS News) koje je bilo praćeno kontroverzom jer se Fernandezu sudilo kao odrasloj osobi, iako je tada imao 12 godina. Osuđena je i njegova majka, Biannela Susana, koja je dvojicu dječaka ostavila same i čekala osam sati da žrtvu odvede na hitnu (news4jax, Tampa Bay Times).

Zaključno, dječak na fotografiji koja se dijeli na Facebook profilu Kapljice Zivota nije uhićen zbog krađe, već ubojstva.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.