Razotkriveno

Ima više od 14 milijuna sekvenci virusa SARS-CoV-2. Nije točno da on ne postoji

Prema bazi podataka GISAID virus SARS-CoV-2 dosad je sekvencioniran više od 14 milijuna puta.
Foto: Pixabay

Na privatnom Facebook profilu pojavio se status s videom iz 2020. godine u kojem se netočno tvrdi da je Ministarstvo zdravlja Velike Britanije potvrdilo da virus Covida nikada nije izoliran, odnosno da ne postoji.

“KONAČNO ISTINA! HVALA TI BOŽE… Ministarstvo zdravlja Velike Britanije potvrđuje da virus Covida nikada nije izoliran, drugim riječima da NE POSTOJI!! Zanima me šta će sada reči svi oni koji su “prebolovali” koronu”, piše u statusu uz koji je objavljena snimka stara gotovo dvije godine.

Status je od 5. prosinca prikupio 775 dijeljenja, 58 komentara i 241 ostalu reakciju.

Snimka je iz studenog 2020. godine

Snimka duga 12 minuta iz studenog 2020., dakle stara više od dvije godine, prikazuje bivšu irsku novinarku i aktivisticu Gemmu O’Doherty ispred zgrade irskog Ministarstva zdravstva s dokumentom za koji tvrdi da je “dokaz” da koronavirus ne postoji. Kao što se može pronaći u internetskoj arhivi, snimka je u studenom 2020. bila objavljena i na službenoj stranici O’Doherty, no u međuvremenu je maknuta.

U novoj objavi stare snimke od 12 minuta izrezano je samo 47 sekundi u kojima O’Doherty kaže da je nakon zahtjeva građana Ujedinjenog Kraljevstva Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi “da mu daju znanstveni dokaz o postojanju virusa nazvanog SARS-CoV-2, oni su potvrdili, i to ću pročitati, da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nema nikakve informacije o izolaciji virusa SARS-CoV-2, a drugim riječima to znači da ne postoji”.

Dokument koji O’Doherty drži u rukama odgovor je Ministarstva zdravstva, a objavljen je ovdje. U svom odgovoru napisali su da “DHSC nema informaciju o izolaciji virusa SARS-COV-2”. Udruga Anti-Corruption Ireland, u kojoj je O’Doherty, u prosincu 2020. na svojoj Facebook stranici objavila je dokument odgovora irske Zdravstvene službe (HSE). Činjeničnu točnost navoda iz tog odgovora tada su istraživali portali The Journal.ie i Lead Stories.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Institucije nisu potvrdile da virus ne postoji

Portal Journal.ie je svoju analizu temeljio na dijelu dokumenta koji je objavila udruga Anti-Corruption Ireland te su zaključili da je udruga krivo interpretirala odgovor irske Zdravstvene službe (HSE) postavljen na temelju Zakona o slobodi informiranja. S druge strane, glasnogovornik HSE-a u siječnju 2021. je za Lead Stories kazao da niti ne mogu pronaći pitanje O’Doherty da “pruže dokaz o postojanju virusa”.

“Čini se da je pročitani ulomak citat iz odgovora na pitanje na temelju Zakon o slobodi informiranja. To je standardan odgovor koji moramo poslati kada postupamo po pitanju, a kada nemamo podataka o onome što nas se pitalo”, poručili su iz HSE-a. Zaključak oba teksta je da je O’Dorethy poslala upite krivim institucijama, a kada su one odgovorile da nemaju podatke, ona je netočno zaključila da je to dokaz da nema virusa.

Baza GISAID

U statusu se netočno navodi da virus Covida nikada nije izoliran pa se iz tog netočnog navoda izvodi netočan zaključak da on ne postoji. Prof. dr. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković, potvrdio je u odgovoru Faktografu da je genom virusa Covida u potpunosti sekvencioniran.

“Da, naravno. Baza podataka GISAID sadrži vjerojatno sve postojeće sekvence. Radi se trenutno o 14,115,695 sekvenci virusa SARS-CoV-2. Osim SARS virusa, u bazi GISAID nalaze se i genomi drugih virusa, poput influenza, i mnogo drugih”, odgovorio nam je Vugrek na pitanje je li genom virusa u potpunosti sekvencioniran.

Potvrdio je i da se i dalje u svijetu provodi sekvencioniranje genoma virusa SAR-CoV-2, a u navedenoj bazi GISAID-a mogu se pratiti i njegove promjene, odnosno nastanak novih varijanti.

Screenshot: GISAID

Laboratorij za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković prvi je u Hrvatskoj napravio sekvencu SARS-CoV-2, a vijest o tome objavili su još u travnju 2020. godine s naslovom “Sekvenciran genom virusa COVID-19 izoliran iz pacijenata u Hrvatskoj”. Vugrek nas je uputio i na tri znanstvena rada hrvatskih znanstvenika koji su objavljeni na temelju tog sekvencioniranja. (OVDJE, OVDJEOVDJE)

S obzirom na to da je u svijetu dosad, prema bazi GISAID, napravljeno više od 14 milijuna sekvencioniranja genoma SARS-CoV-2, ocjenjujemo netočnim navod iz statusa da virus Covida nikada nije izoliran, kao što je netočan i zaključak da on ne postoji.

Napomena: 13. prosinca napravljena je izmjena u članku. Dodan je link na odgovor britanskog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te rečenica da su u odgovoru napisali da nemaju informacija o izolaciji virusa SARS-COV-2. 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.