Razotkriveno

Ne, ova snimka nema nikakve veze s porazom Hrvatske od Argentine. Nastala je 2015.

Radi se o performansu britanskog komičara Leeja Nelsona u sjedištu svjetske nogometne federacije FIFA-e u švicarskom Zurichu

Na Facebook profilu hrvatskog korisnika pojavila se snimka iz 2015. godine za koju se netočno sugerira da je nastala nakon poraza hrvatske nogometne reprezentacije od Argentine u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

“Čovjek nakon poraza Hrvatske prekinuo Fifu. Korupcija”, stoji nalijepljeno na snimci na kojoj se vidi muškarac kako na stol bivšeg predsjednika Fife Seppa Blattera baca dolarske novčanice.

U statusu objavljenom 14. prosinca, dan nakon poraza Hrvatske od Argentine u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva, netočno se sugerira kako je snimka nastala ovih dana, a točno je da je nastala u srpnju 2015. godine, znači prije više od sedam godina.

Performans britanskog komičara u sjedištu FIFA-e

Kao što je tada, 20. srpnja 2015. godine, pisao Guardian, a u članku je objavio i snimku, radilo se o performansu britanskog komičara Leeja Nelsona u sjedištu svjetske nogometne federacije FIFA-e u švicarskom Zurichu.

“Nelson, čije pravo ime je Simon Brodkin, ilegalno je ušao u sjedište FIFA-e i bacio desetine novčanica na pozornici oko mjesta gdje je sjedio [Sepp] Blatter nakon što se proglasio sjevernokorejskim delegatom za Svjetsko prvenstvo”, pisao je tada Guardian.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“Ovo nema ništa s nogometom… Prvo sve moramo počistiti”, kazao je Blatter prije odlaska s pozornice dok se novac ne počisti i Nelson izbaci iz zgrade. Toga dana bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter govorio je na sastanku izvršnog odbora FIFA-e koji je sazvan kako bi se izabrao datum za izvanredni izborni kongres Svjetske nogometne organizacije.

2015. godine FIFA je bila uzdrmana korupcijskim skandalom

Te 2015. godine FIFA je bila uzdrmana korupcijskim skandalom jer su američki tužitelji optužili 14 osoba iz ili povezanih s organizacijom nakon provedene istrage o mogućim prevarama, reketarenju i pranju novca. U spektakularnoj i medijski dobro popraćenoj akciji 27. svibnja 2015. u hotelu Baur au Lac u Zurichu uhićeno je tadašnjih sedam FIFA-inih dužnosnika koji su se pripremali za 65. kongres organizacije.

Bez obzira na tu akciju, Sepp Blatter je dva dana nakon tih uhićenja ponovno izabran za predsjednika FIFA-e. No, zbog pritiska javnosti FIFA je odlučila u veljači 2016. održati izvanredni izborni kongres. Na njemu se Blatter nije kandidirao za predsjednika, a na čelnom mjestu FIFA-e zamijenio ga je sadašnji predsjednik Gianni Infantino.

Zaključno, u statusu na kojem se prikazuje snimka performansa britanskog komičara Leeja Nelsona u sjedištu FIFA-e 2015. godine netočno se tvrdi da je snimka nastala nakon poraza hrvatske nogometne reprezentacije od Argentine u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.