Razotkriveno

Je li izmišljen lijek koji u 100 posto slučajeva liječi rak?

Iako je malena studija o lijeku pokazala obećavajuće rezultate, još je prerano zaključiti da je izmišljen lijek koji u 100 posto slučajeva liječi rak.
Ilustracija:Faktograf

Objave u kojima se sugerira da je nešto lijek za rak nerijetko na društvenim mrežama skupe veliki broj reakcija. Tako je bilo i s vijesti da je otkriven lijek za rak koji liječi tu bolest u 100 posto slučajeva. Na Facebooku ju je ovih dana podijelila stranica Prirodna medicina – Za zdrav život.

Objava vodi na članak senzacionalističkog naslova “DOKTORI U ŠOKU, OTKRIVEN NOVI LIJEK ZA RAK: Liječi rak u 100 % slučajeva, a evo o čemu se radi” koji je pak objavljen u lipnju ove godine.

U tekstu se navodi kako su rezultati istraživanja koje se provelo u njujorškom Memorijalnom centru za rak Sloan Kettering pokazali da se pacijentima koji su šest mjeseci uzimali imunoterapijski lijek dostarlimab (koji se prodaje pod imenom Jemperli) povukao rak rektuma.

“Dostarlimab je imunoterapijski lijek koji se koristi u liječenju raka endometrijuma, ali ovo je bilo prvo kliničko istraživanje o tome može li biti efikasan protiv tumora raka rektuma. Lijek djeluje tako što demaskira ćelije raka, omogućavajući imunološkom sistemu da ih identificira i uništi”, navodi se u tekstu.

Točno, međutim…

Studija je krajem lipnja ove godine objavljena u časopisu New England Journal of Medicine, a njen je ishod uistinu iznenadio znanstvenike koji su izvijestili da se kod svih 12 pacijenata koji su bili dio istraživanja tumor povukao.

Luis A Diaz Jr, koautor studije, rekao je da ne zna ni za jednu studiju koja je eliminirala rak u cijeloj pokusnoj skupini, te da vjeruje da se ovakav rezultat dogodio prvi put u istraživanjima lijekova protiv raka.

Međutim, preuranjeno je govoriti da je otkriven lijek koji 100 posto liječi karcinom.

Naime, istraživanje je provedeno na samo 12 pacijenata, što je premalen broj na temelju kojeg se ne mogu donositi generalizirani zaključci. Dio stručnjaka, unatoč tome što smatraju da je terapija obećavajuća, ipak naglašava kako je potrebno više studija tijekom nekoliko godina na stotinama pacijenata diljem svijeta kako bi se potvrdilo može li taj lijek uistinu zamijeniti konvencionalne metode liječenje raka.

Hanna K. Sanoff s Lineberger Centra za rak Sveučilišta u Sjevernoj Karolini je u uvodniku koji je pratio znanstveni rad napisala da nije jasno jesu li pacijenti izliječeni, odnosno da se vrlo malo se zna o vremenu potrebnom da se utvrdi je li potpuni klinički odgovor na dostarlimab jednak izlječenju (The New York Times, The New England Journal of Medicine).

Osim toga, nisu svi pacijenti s rakom rektuma podobni za ovaj lijek. Pacijenti koji reagiraju na lijek, odnosno koji su bili dio istraživanja, su oni koji su imali mutaciju u mehanizmu popravka DNA, što može dovesti do karcinoma. To znači da su rezultati primjenjivi na samo mali dio svih pacijenata s rakom rektuma. Dio je to koji se ne navodi u tekstu na stranici Prirodna medicina – Za zdrav život.

“Poznato je da je operacija rektuma mutilirajuća, a kemoterapija i radioterapija imaju značajne nuspojave, uz određenu stopu lokalnog i udaljenog povrata bolesti. Važno je istaknuti da samo 10% rektalnih karcinoma ima mutaciju u mehanizmu popravka DNA, a poznato je da su takvi tumori relativno rezistentni na kemoterapiju. S druge strane blokada imunosnih kontrolnih točaka (imunoterapija) je visoko učinkovita u tih tumora, te se povezuje s povoljnim kliničkih odgovorom u 10% bolesnika. Budućnost je u personaliziranoj onkologiji u kojoj će svaki bolesnik biti liječen na osnovi specifičnih bioloških osobina svog tumora, a ne da svi bolesnici primaju istu terapiju”, komentirao je nalaze ovog istraživanja za Ordinacija.hr Jure Murgić, specijalist radioterapaije i onkologije s Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice.

Lijek

Dostarlimab je razvila američka tvrtka Tesaro koju je 2019. godine kupio farmaceutski div Glaxo Smith Kline. Lijek, čija jedna doza inače košta oko 11.000 dolara, pokazuje pozitivne rezultate u kliničkim ispitivanjima liječenja različitih vrsta karcinoma (1, 2).

Janoš Terzić s Katedre za imunologiju i genetiku Medicinskog fakulteta u Splitu za portal Index objasnio je kako lijek funkcionira.

“Ti lijekovi aktiviraju imunološki sustav koji potom uništi tumor. Tumori se ponekad razvijaju tako da na svoju površinu ugrade (‘izraze’) molekule koje zakoče imunološke stanice. Lijek testiran u ovoj studiji, tzv. blokator PD-1 kontrolne točke, ‘onesposobi’ spomenute kočnice, zbog čega se imunološke stanice aktiviraju i krenu uništavati tumor. Za otkriće tih molekula i spomenutih lijekova dodijeljena je Nobelova nagrada Jamesu P. Allisonu i Tasuku Honjo 2018. godine”, rekao je.

Inspiracija za studiju o raku rektuma došla je iz kliničkog ispitivanja koju je Diaz vodio prije pet godina i u kojem je sudjelovalo 86 ljudi s metastatskim rakom u različitim dijelovima tijela koji su imali mutacije gena.

Pacijenti su do dvije godine uzimali Merckov (farmaceutska kompanija koja je financirala istraživanje) inhibitor kontrolne točke, pembrolizumab. Rezultati su pokazali da su se tumori smanjili ili stabilizirali kod otprilike jedne trećine do jedne polovice pacijenata te da su u potpunosti nestali kod 10 posto sudionika ispitivanja (The New York Times).

Zaključno, unatoč tome što imunoterapijski lijek dostarlimab pokazuje dobre rezultate u kliničkim ispitivanjima, netočno je tvrditi da liječi rak u 100 posto slučajeva, naročito zbog toga što nisu svi pacijenti podobni za taj lijek, kao i zbog činjenice da su potrebne još godine ispitivanja kako bi se potvrdilo mogu li se njime doista zamijeniti postojeće metode liječenja raka.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.