Razotkriveno

Kanadski liječnici nisu sugerirali da se necijepljene tretira kao psihički bolesne

Nije točno da liječnici u Kanadi tretiraju osobe koje se ne žele cijepiti protiv Covida-19 kao psihičke bolesnike.
Foto: Pixabay

Na društvenim mrežama širi se netočna tvrdnja da su kanadski liječnici dobili uputu prema kojoj bi osobe koje se ne žele cijepiti protiv Covida-19 trebali tretirati kao psihičke bolesnike.

“Kanadski liječnik kaže da Koledž liječnika i kirurga Ontarija sugerira da su necijepljeni “pacijenti” mentalno bolesni i da bi trebali dobiti psihijatrijske lijekove. “Dakle, ovo je nedavno izašlo iz Koledža liječnika i kirurga Ontarija. Koledž je poslao pismo ili dopis svim liječnicima u Ontariju sugerirajući im sada, za sada, oni to ne nalažu, oni to samo sugeriraju, da bilo koji od njihovih necijepljenih pacijenata, trebaju uzeti u obzir da imaju psihički problem i da im treba dati psihijatrijske lijekove. Zasad je to samo prijedlog”, rekao je dr. Makis Lynn Tyler”, navodi se u Facebook statusu (arhiviran ovdje) privatne korisnice Facebooka. Istu dezinformaciju prenijeli su i neki rubni portali.

 

Screenshot: Facebook

Slični navodi dijelili su se na TikToku (1, 2) i Twitteru. Ovom dezinformacijom ranije su se bavili i kolege s portala PolitiFact, nakon što se identična dezinformacija u SAD-u proširila na TikToku.

Kako piše PolitiFact, navedena tvrdnja proizlazi iz intervjua koji je kanadska političarka Laura-Lynn Tyler Thompson vodila s Williamom Makisom, kanadskim liječnikom iz Alberte koji se više aktivno ne bavi medicinom.

U cijelom intervjuu koji je na platformi Rumble objavljen 18. studenog, Makis je iznio, kako piše PolitiFact, niz neutemeljenih tvrdnji. Između ostaloga je tvrdio da je Koledž liječnika i kirurga Ontarija (eng. College of Physicians and Surgeons of Ontario) poslao “pismo ili dopis” liječnicima u Ontariju i “sugerirao” im da “bilo kojeg pacijenta koji se nisu cijepili tretiraju kao da imaju mentalnih problema te da bi im trebali propisati psihijatrijske lijekove.”

Pogrešno interpretiran odgovor

Međutim, kako je za PolitiFact kazao Shae Greenfield, glasnogovornik Koledža, Makis nije član navedene organizacije te pogrešno tumači objavu s web-stranice Koledža na kojoj se nalaze najčešće postavljena pitanja, a koja je u međuvremenu ažurirana.

Pitanje na stranici odnosilo se na to kako bi liječnici trebali tretirati pacijente koji traže medicinsko izuzeće od cijepljenja cjepivom protiv Covida-19. Greenfield je kazao da je odgovor na to pitanje “jako pogrešno interpretiran”, stoga je Koledž 6. listopada pojasnio odgovor na pitanje.

U prijašnjoj verziji odgovora na pitanje u sekciji ‘Najčešće postavljena pitanja’ (arhivirano ovdje) stajalo je sljedeće:

“Također je važno da liječnici rade sa svojim pacijentima kako bi se oni mogli nositi s anksioznošću koja je povezana s cjepivom i kako se ne bi omogućavalo izbjegavajuće ponašanje. U slučajevima kada je osoba ozbiljno zabrinuta, odgovorno korištenje lijekova koji se izdaju na recept i/li referiranje na psihoterapiju također su moguće opcije. Sve u svemu, liječnici su odgovorni da propisno informiraju svoje pacijente o cjepivima i da njihova anksioznost nije dodatno osnažena izuzećem.”

(eng. “It is also important that physicians work with their patients to manage anxieties related to the vaccine and not enable avoidance behaviour. In cases of serious concern, responsible use of prescription medications and/or referral to psychotherapy are available options. Overall, physicians have a responsibility to allow their patients to be properly informed about vaccines and not have those anxieties empowered by an exemption.”)

Što stoji u ažuriranom odgovoru?

Greenfield je kazao da je odgovor ažuriran s referencom na tripanofobiju, ili iracionalan strah od medicinskih postupaka koji uključuju korištenje injekcija i igli. Na stranici trenutačno stoji sljedeće:

“Također je važno da liječnici rade sa svojim pacijentima kako bi se oni mogli nositi s anksioznošću koja je povezana s cjepivom i kako se ne bi omogućavalo izbjegavajuće ponašanje. Na primjere, kod ekstremnog straha od igli (tiranofobija) ili drugih slučajeva koji su razlog za ozbiljnu zabrinutost, odgovorno korištenje lijekova koji se izdaju na recept i/li referiranje na psihoterapiju također su moguće opcije. Sve u svemu, liječnici su odgovorni da propisno informiraju svoje pacijente o cjepivima i da njihova anksioznost nije dodatno osnažena izuzećem.”

(eng. “It is also important that physicians work with their patients to manage anxieties related to the vaccine and not enable avoidance behaviour. For example, for extreme fear of needles (trypanophobia) or other cases of serious concern, responsible use of prescription medications and/or referral to psychotherapy may be available options. Overall, physicians have a responsibility to allow their patients to be properly informed about vaccines and not have those anxieties empowered by an exemption.”)

Kako piše PolitiFact, obje verzije smjernica uključivale su primjere o tome što je grupa kazala da su legitimni razlozi u kojima liječnici mogu napisati ‘ispričnicu’ pacijentima za cijepljenje, poput alergijskih reakcija na cjepivo ili dijagnosticiranih epizoda miokarditisa ili perikarditisa nakon cijepljenja mRNA cjepivom.

Cilj je da se liječnike potakne da rade s pacijentima koji bi se možda željeli cijepiti, ali oklijevaju da to naprave zbog psihološkog stanja, kazao je Greenfield. “Koledž nije postavio dijagnostičke kriterije za psihičke poremećaje,” dodao je Greenfield.

Zaključno, ono što se tvrdi u postu privatne korisnice Facebooka nije točno – Koledž liječnika i kirurga Ontarija nije poslao pismo ili dopis svim liječnicima u Ontariju sugerirajući im da necijepljene pacijente tretiraju kao da imaju psihičke probleme.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.