Razotkriveno

Fotografija snijegom zatrpanog New Yorka koja kruži mrežama nije nastala ove godine

Na Facebooku je objavljena fotografija za koju se tvrdi da je slikana ovih dana u New Yorku. Zapravo je stara barem 12 godina.
John Angel/Unsplash

Na Facebook stranici “Medicinske sestre – medicinski tehničari” 26. prosinca pojavila se fotografija snijegom zatrpanog New Yorka (arhivirano ovdje) uz koju stoji opis “New York, danas slikano”.

Iako se zbog situacije s padalinama i velikim količinama snijega koji je neumoljivo padao proteklih dana u SAD-u može činiti kao aktualna fotografija, mi smo istu fotografiju pronašli na jednom ruskom blogu (arhivirano ovdje) objavljenu u prosincu 2010. godine. Fotografiju je putem tražilice Yandex također moguće pronaći na više internetskih stranica, a ponovno je internetskim prostorom počela kružiti ovih dana s obzirom na jaku oluju sa snijegom u SAD-u.

Autentičnost fotografije objavljene 2010. pokušali smo utvrditi s autoricom gore navedenog bloga Annom Korolevom, ali nismo uspjeli stupiti u kontakt. Međutim, s obzirom na to da je utvrđeno da fotografija kruži internetom i ranije od prosinca ove godine, sa sigurnošću možemo utvrditi da ona nije snimljena prošloga tjedna.

 

Što je uzrokovalo snažnu snježnu oluju u SAD-u?

Kako navodi CNN, više od 315 tisuća domaćinstava i poslovnih subjekata diljem SAD-a bili su bez struje na Badnjak ove godine, zahvaljujući Arktičkom prodoru i zimskoj oluji koja je srušila stupove za električnu energiju. Iznimno jaki vjetrovi, velike količine snijega i opasno niske temperature dovele su do pogibije 22 osobe. Posebno u području Buffala u saveznoj državi New York, obilan snijeg (mjestimično više od šezdeset centimetara) i jaki vjetrovi (povremeno jači od 96 km/h) povremeno su činili vidljivost blizu nule od petka do subote.

Za objašnjenje vremenskih neprilika u SAD-u upitali smo meteorologa N1 televizije Bojana Lipovšćaka.

Ističe da je oluja bila povezana s ciklonom umjerenih širina koja je bila vrlo intenzivna i prešla preko Stjenjaka na Pacifiku te upila vlagu i temperaturu jer je Sjeverni Pacifik topliji od uobičajenog.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“Kad je prešlo preko Stjenjaka, došlo je do razvoja ciklonske bombe (eng. bomb cyclone) kako oni to nazivaju – to je kad tlak zraka pada za jedan milibar na sat. U roku od 24 sata tlak je pao sigurno 24 milibara. Povuklo je polarni zrak s pola. Nije došlo do razdvajanja polarnog vrtloga, on se sačuvao i dalje, ali je u prizemlju došla mlazna struja i povukla je onu s donje strane. Uz Stjenjak preko Kanade dolje do mora nema nikakve orografske prepreke na kojoj bi se to zaustavilo i to je krenulo prema dolje. Meksički zaljev je jako topao, tako da je mlazna struja kad je skrenula preko Stjenjaka, spustila se prema jugu došla do Meksičkog zaljeva i onda krenula preko Floride gore opet natrag po Atlantiku. Ona je napravila jedan meandar. Neprekidne brzine vjetra su bile oko 120 kilometara na sat. Uz takvu brzinu vjetra temperatura zraka od -20 stupnjeva daje chill index – 40, -50 stupnjeva”, govori nam Lipovšćak.

A što je uzrokovalo tako veličine količine padalina u SAD-u?

Meteorolog to objašnjava tzv. efektom jezera (eng. lake effect) kako se to naziva u meteorologiji.

“Hladna suha zračna masa dolazi na jezera koja su topla, njihova temperatura vode je visoka i velika je količina vlage. Taj zrak se brzo puni vlagom, on naprosto ‘pije vlagu’, on dobiva na brzini jer dobiva još kinetičke energije. Porastom temperature još se više ubrzava taj zrak i on dolazi na obalu, tamo se diže i počinje efekt, kao kod nas jugo kad pada, zrak se diže i dolazi do jakog stvaranja oborine. Hladi se, kondenzira i počinje padati. To padanje se povezuje s velikim količinama oborina koje padnu u vrlo kratkom vremenu. U kratko vremenu u Bufallu je napadalo metar i 30 centimetara snijega”, ističe.

Iako je to, govori, uobičajena pojava, kaže da je neuobičajeno to što je količina energije koju ima atmosfera sada toliko velika da se svi procesi odvijaju brzo. Posljedica je to, napominje meteorolog, globalnog zagrijavanja.

Kakve su vremenske prilike bile u SAD-u u prosincu 2010. godine?

S obzirom na fotografiju koju smo pronašli na blogu Anne Koroleve, a koja datira iz prosinca 2010. godine, dobro je reći i kakve su vremenske prilike u SAD-u bile te godine.

Njujorška televizijska postaja ABC7 objavila je 26. prosinca 2020. podsjetnik na snažnu snježnu oluju koja je zamela New York 26. prosinca 2010. godine.

“Jedna od najgorih božićnih snježnih oluja dogodila se 26. i 27. prosinca 2010., blokiravši New York City i veći dio sjeveroistoka. Grad je bio jezivo miran nakon što je tijekom dva dana palo više od 76 centimetara snijega. Vjetrovi su povremeno dosezali brzinu do 96 kilometara na sat, što je rezultiralo mećavama koje su uzrokovale velike nanose snijega.

Zračni i kopneni promet potpuno su obustavljeni. Vozila i vlakovi napušteni su diljem sjeveroistoka zbog nesigurnih uvjeta. Tri dana nakon mećave u New Yorku, autobusi i automobili i dalje su zaglavljeni u snijegu. A mnogo automobila koji su bili napušteni dodatno je otežavalo čišćenje snijega”, stoji u njihovom izvještaju.

Kako je to izgledalo u New Yorku u prosincu 2010. godine pogledajte u videu ispod.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.