Razotkriveno

Bruce Willis (opet) nije umro

Među korisnicima Facebooka širi se činjenično netočna tvrdnja da je umro glumac Bruce Willis.

Facebook korisnica koja učestalo širi teorije zavjere povezane s QAnonom ponovo objavljuje netočne informacije.

Veqqi Qurguzovski, osoba koja na toj društvenoj ima nekoliko različitih profila pod istim ili sličnim imenom, tvrdi kako je američki glumac Bruce Willis preminuo.

Vijest o njegovoj smrti nije prenio niti jedan relevantan svjetski što je pak dovoljan razlog za posumnjati u njenu istinitost.

Riječ je o informaciji koja se proširila internetom nakon što je na Facebooku unazad nekoliko dana osnovana stranica naziva “R.I.P Bruce Willis” koja je ubrzo skupila preko milijun pratitelja. Da je Willis još jedna žrtva dezinformacija u kojima se slavne osobe bez ikakvog povoda proglašava mrtvima, za jedan je američki portal potvrdio njegov suradnički tim.

Ovo nije prvi put da je internet proglasio 67-godišnjeg glumca mrtvim.

Glasine o njegovoj smrti kolale su internetom relativno nedavno, u prosincu 2022. godine. Iste su se dezinformacije širile i nešto ranije, u studenom. Novinari portala Snopes tada su uočili da su stranice koje su objavile vijest bile nepouzdane, odnosno da su navodile posjetitelje na malware. Nadalje, korisnici društvenih mreža također su i u srpnju tvrdili da Willis više nije među živima.

Netočne tvrdnje o “pokojnom” Willisu intenzivirale su se nakon što je njegova obitelj u ožujku prošle godine objavila kako se glumac povlači iz karijere zbog zdravstvenih problema.

Naime, Willisu je dijagnosticirana afazija, poremećaj poteškoća u govoru, čitanju i pisanju. Širitelji dezinformacija iskoristili su i tu vijest kako bi plasirali neutemeljene tvrdnje da je za njegovo stanje krivo cjepivo, o čemu je pisao Reuters.

Nešto ranije, 2017. godine, internetski su dezinformatori netočno tvrdili i da je Willis dao svoju bezuvjetnu potporu bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Zaključno, budući da sa službenih izvora nije došla nikakva informacija o njegovoj smrti te da je tvrdnja o istoj opovrgnuta, ocjenjujemo ovu objavu kao netočnu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.