Razotkriveno

Nema dokaza da je kanadski aktivist preminuo od cjepiva protiv Covida-19

Na Facebooku se dijeli neutemeljena tvrdnja da je kanadski LGBTQ aktivist Liam Coward umro od posljedica cijepljenja.
Foto: Instagram

Na Facebook profilu privatne korisnice objavljene su dvije snimke zaslona (arhivirano ovdje) – jedna je dio iz članka u kojem se javlja da je kanadski LGBTQ aktivist Liam Coward iznenada preminuo, a drugi je Cowardov tvit u kojem, između ostalog, govori da su ljudi koji odbijaju Modernino cjepivo i čekaju Pfizerovo – smeće. Uz ova dva screenshota, stoji i sljedeći tekst:

“Promotori bocke padaju kao muhe, koliko ih je palo radi njihove promocije bocki? Liam Coward, promotor duginih boja ?️‍? i bocki iznenada umro u 27. godini”.

Objava je do 12. siječnja prikupila 56 dijeljenja, 186 komentara i 439 ostalih reakcija.

Coward je iznenada preminuo 31. prosinca

Liam Coward bio je gorljivi zagovaratelj LGBTQ prava i aktivist iz regije Niagara u Kanadi. Preminuo je iznenada 31. prosinca 2022. Kako prenose kanadski mediji, njegov je partner Paul Sheppard u Instagram objavi 2. siječnja napisao da je Coward preživio tragičan događaj 30. prosinca nakon čega je prevezen u jedinicu intenzivnog liječenja gdje je bio u induciranoj komi da bi ubrzo nakon toga preminuo. Objava više nije dostupna na Instagramu, ali kako javlja fact-checkerski portal Lead Stories, moguće je pronaći arhiviranu verziju ovdje (nakon desnog klika, potrebno je brzo kliknuti View page source).

Sheppard je u objavi napisao: “Liam nas je napustio, okružen svojim partnerom i članovima obje obitelji. Više smo nego slomljena srca, ali tješe nas brojni izrazi potpore i ljubavi brojnih ljudi”.

Sheppard nije iznio točne detalje Cowardove smrti, ali ne postoje nikakvi dokazi koji bi tragičan događaj povezivali s cjepivom protiv novog koronavirusa.

Od aktivista se oprostile i brojne organizacije

Nakon vijesti o njegovoj smrti na Twitteru se oglasila i LGBTQ udruga Pride Niagara, opisujući Cowarda kao “izvrsnog LGBTQ aktivista i prijatelja”.

Prije tjedan dana na Facebooku se oglasila i Nova demokratska stranka iz Ontarija(eng. New Democratic Party in St. Catherines, Ontario, Canada), odakle je Coward rodom:

Liam je neumorno radio za poboljšanje situacije u svojoj zajednici. Na njega se moglo računati da će pomoći svakome kome je to potrebno, da će se zalagati u njihovu korist i da će zauvijek biti spreman podijeliti smijeh. Liam je bio jarko svjetlo u svijetu koji često zna biti tako mračan“, napisali su.

Iako su antivakseri društvenim mrežama proširili priču da je kanadski LGBTQ aktivist Coward iznenada preminuo zbog cjepiva, podupirući svoje tvrdnje statusima odnosno tvitovima u kojima on zagovara cijepljenje, za takve tvrdnje nema dokaza. Cowardov partner na Instagramu je kazao da se radilo o tragičnom incidentu nakon kojeg je aktivist završio na intenzivnoj i ubrzo nakon toga preminuo. Također, ostale objave u kojima se organizacije opraštaju od preminulog aktivista ne spominju cjepivo protiv Covida-19.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.