Razotkriveno

Nitko u Hrvatskoj ne dijeli novu Toyotu Hilux. Radi se o lažnoj nagradnoj igri

Na Facebook profilu “Toyota Hilux ,Club” pojavila se lažna nagradna igra. U objavi se korisnicima, koji u komentar napišu “Gotovo” i potom se registriraju na profilu, obećava sudjelovanje u nagradnoj igri u kojoj se dijeli novi automobil.

“U spomen na našu 71. godišnjicu, odlučili smo pokloniti potpuno novu Toyotu Hilux 2023 nekome tko nasumično upiše (Gotovo) prije 18. siječnja 2023”, stoji u tekstu objave.

Objava je od 14 siječnja prikupila čak tisuću dijeljenja, 9,6 tisuća komentara i 1,4 tisuća ostalih reakcija.

Toyota Croatia: Nitko od partnera u ovom trenutku nema nagradnu igru

No, iz tvrtke Toyota Croatia su za Faktograf potvrdili da se ne radi o pravoj nagradnoj igri u kojoj netko može osvojiti automobil.

“Toyota Croatia d.o.o. niti bilo koji ovlašteni Toyota partner, u ovome trenutku nema u svojoj organizaciji nagradnu igru niti nagradni natječaj. Također želimo istaknuti kako nismo ni na koji način povezani s lažnim nagradnim igrama koje se komuniciraju putem e-maila, SMS-a, WhatsApp-a ili na društvenim mrežama”, stoji u odgovoru kojim se potvrđuje da je navedena nagradna igra lažna.

Kao i u mnogim drugim lažnim nagradnim igrama vjerojatno je svrha i ove prikupljanje većeg broja pratitelja na Facebooku profilu, a to se može zaključiti i po odgovorima na komentare. S profila “Toyota Hilux ,Club” komentatorima koji su pisali “Gotovo”, misleći da se time prijavljuju za nagradnu igru, povratno su poticali da pritisnu i gumb za registraciju na njihovom profilu.

Objavili i fotografiju lažne “sretne dobitnice” automobila

No, prevara korisnika s tog profila nije tu stala. Na istom profilu “Toyota Hilux ,Club” 18. siječnja objavljen je novi status u kojim se sugerira da je netko na temelju prijave zaista i dobio automobil.

“Čestitamo Stefanie Oliveira na osvojenom Toyota Hilux klubu! Imamo još 2 za osvojiti, samo upišite “Pobijediti””, pisalo je na drugom statusu istog profila uz koji je postavljena fotografija navodne dobitnice novog automobila.

Taj je status od objave 18. siječnja prikupio 78 dijeljenja, 231 komentar i 57 ostalih reakcija.

No, na fotografiji nije, vjerojatno izmišljena “sretna dobitnica”, Stefanie Oliveira. Ista fotografija objavljena je 3. kolovoza 2021. godine na Facebooku profilu Dubbo City Toyota. “Čestitamo Elli na njezinoj nedavnoj isporuci. Uživaj u vožnji u tvojoj novoj Toyoti HiLux SR5! Čestitke od cijelog DCT tima”, stoji u objavi na Facebooku. Fotografija s kojom “Toyota Hilux ,Club” “dokazuje” da zaista dijeli automobile u stvari je fotografija iz Toyotina auto salona iz australskog grada Dubboa. Djevojka na fotografiji novi automobil nije dobila nego ga je, vjerojatno, kupila i preuzela u kolovozu 2021. godine u tom salonu.

No, u prevari korisnika lažnom nagradnom igrom “Toyota Hilux ,Club” ide i korak dalje pa sve koji na drugi status napišu “pobijediti” potiču da tu objavu podijele u “svojih 8 Facebooku grupa” kako bi se ona i dalje širila.

Zaključno, na Facebook profilu “Toyota Hilux ,Club” objavljena su dva statusa s netočnim navodima. U prvom se netočno navodi da dijele automobil Toyota, iako su iz Toyote za Faktograf potvrdili da nitko od njihovih zastupnika ne dijeli automobil, dok se u drugom statusu lažno navodi da je Stefanie Oliveira u nagradnoj igri dobila automobil, a fotografija kojom se to dokazuje je još u kolovozu 2021. objavljena na Facebooku profilu australskog auto salona, a djevojka s fotografije zove se Ella.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.