Razotkriveno

Dužnosnici ne tvrde da je nova varijanta omikrona zaraznija za cijepljene od necijepljenih

Zdravstvena služba New Yorka poručila je da bi nova podvarijanta omikrona mogla biti zaraznija za cijepljene u odnosu na ranije varijante, a ne u odnosu na necijepljene.
Foto: Pixabay

“Antivaxxerski NY Post širi teorije zavjere kako će se cijepljeni lakše zaraziti Omicronom nego antivaxxerski ravnozemljaši s 3 zuba u glavi koji se nikad nisu cijepili ?”, objavljeno je na Facebook profilu privatne korisnice (arhivirano ovdje) uz snimku zaslona teksta iz NY Posta (arhivirano ovdje) pod naslovom “Dužnosnici: Moguće da je veća mogućnost da podvarijanta omikrona XBB.1.5. zarazi cijepljene” (eng. “Omicron subvariant XBB.1.5 possibly more likely to infect the vaccinated: officials“).

Objava je dosad prikupila 21 dijeljenja, 140 komentara i 245 ostalih reakcija.

Krivo interpretirana objava zdravstvenih službenika u New York Cityju

Na temelju naslova članka NY Posta društvenim mrežama se proširila netočna interpretacija ionako poprilično nezgrapno sročenog statusa na Twitteru Odjela za zdravlje i mentalnu higijenu New Yorka (eng. NYC Department of Health and Mental Hygiene). Naime, tweetom se željelo upozoriti stanovnike New Yorka da najnovija podvarijanta omikrona XBB.1.5., u odnosu na prethodne varijante, možda može biti zaraznija za cijepljene i one koji su prije preboljeli Covid-19. Na društvenim mrežama tu su objavu krivo interpretirali smatrajući da to znači da su cijepljene osobe u većem riziku oboljenja od necijepljenih, piše portal FactCheck.

U SAD-u se podvarijanta omikrona poznata kao XBB.1.5 brzo proširila u posljednjih nekoliko mjeseci, posebno na sjeveroistoku zemlje. FactCheck piše da, iako je ta podvarijanta prenosivija i moguće je da lakše izbjegava imunološki sustav od drugih varijanti, nema znakova da cijepljenje nije korisno ili da je vjerojatnije da će zaraženi biti cijepljeni u odnosu na necijepljene.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Što je na Twitteru napisao NYC Health?

“Podvarijanta omikrona XBB.1.5 sada čini 73% svih sekvenciranih slučajeva Covida-19 u New Yorku. XBB.1.5 je najprenosivija podvarijanta Covida-19 koja se dosad najlakše prenosi i vjerojatnije je da će zaraziti ljude koji su cijepljeni ili su već imali COVID-19.”, stoji u tweetu NYC Healtha objavljenom 13. siječnja.

 

Neprecizno sročen tweet brzo je krivo protumačen na način da su cijepljeni ljudi bili izloženi većem riziku od zaraze od necijepljenih ljudi, a ne – kako je namjeravano – u većem riziku od infekcije novom varijantom u usporedbi s prethodnima.

NYC Health istoga dana je objavio još jedan status na Twitteru. “Cijepljenje je još uvijek najbolji način da se zaštitite od hospitalizacija i smrti od bolesti Covid-19, uključujući i te nove varijante. Primite svoj booster već danas”, piše u tom drugom statusu iz kojeg je jasno da ta zdravstvena institucija i dalje smatra da je bolje biti cijepljen nego necijepljen, suprotno interpretacijama koje su se proširile na temelju njihovog prvog statusa.

Izvor za tekst u New York Postu bio je članak Fox Newsa (arhivirano ovdje) naslovljen: “Podvarijanta Omicron XBB.1.5 vjerojatno će lakše zaraziti one koji su cijepljeni, kažu dužnosnici.” U oba članka, i onom New York Posta, kao i Fox Newsa, jasno se navodi i informacija iz drugog tweeta NYC Health da je “cijepljenje i dalje najbolji način za zaštitu od hospitalizacije i smrti, što se odnosi i za nove varijante virusa”.

No, zbog netočnih interpretacija uglavnom nastalih na temelju naslova tih članaka, a koje su išle u smjeru da će se novim sojem lakše zaraziti cijepljeni od necijepljenih, NYC Health je 17. siječnja objavio i treći tweet na istu temu. U njemu su pojasnili da je njihova izjava bila o povećanom riziku od infekcije za cijepljene i ranije oboljele od Covida-19 “u usporedbi s prethodnim varijantama”.

“Cjepiva smanjuju rizik od infekcije i vrlo su učinkovita u preveniranju teškog oblika bolesti Covid-19, hospitalizacije i smrti”

Iako je činjenica da je izvorni tweet NYC Healtha bio loše sročen, dodatne informacije koje su se mogle pronaći na internetskoj stranici odjela u to vrijeme jasno su ukazivale da je povećani rizik od zaraze relativan u odnosu na druge varijante, a ne na necijepljene osobe. “Možda je vjerojatnije da će zaraziti ljude koji su cijepljeni ili su prethodno imali Covid-19 u usporedbi s prethodnim varijantama”, stoji na internetskoj stranici NYC Healtha.

Također, na internetskim stranicama NYC Healtha mogu se pronaći i navodi da “cjepiva smanjuju rizik od infekcije i vrlo su učinkovita u preveniranju teškog oblika bolesti Covid-19, hospitalizacije i smrti”, a dodaje se i da je “cijepljenje sigurnije od riskiranja oboljenja i dugoročnih učinaka bolesti Covid-19 na zdravlje” kao i da se i osobe koje su već preboljele bolest trebaju cijepiti.

Zaključno, Odjel za zdravlje i mentalnu higijenu New Yorka (NYC Health) nije “priznao” da će se cijepljeni lakše od necijepljenih zaraziti najnovijom varijantom omikrona. Njujorški odjel za zdravlje 13. siječnja objavio je nespretno sročen tweet koji je imao za cilj upozoriti tamošnje građane da bi podvarijanta omikrona XBB.1.5. mogla biti zaraznija za cijepljene i one koji su preboljeli bolest Covid-19 u odnosu na prethodne varijante, a ne u odnosu na necijepljene. To se jasno vidi i u tekstu na poveznici koju su podijelili, a nekoliko dana kasnije NYC je objavio novi tweet u kojem su još jednom naglasili da bi najnovija podvarijanta omikrona mogla biti zaraznija za cijepljene i one koji su preboljeli virus u odnosu na prethodne varijante koronavirusa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.