Razotkriveno

Podatak o smrti 1598 sportaša od srčanog zastoja nije znanstveno potvrđen

Urednik Fox Newsa Tucker Carlson u svojoj emisiji iznio je podatak o dramatičnom porastu smrti sportaša.
Foto: Pixabay

#Mi ili ONI, od 2021. do 2022. 1598. sportaša je umrlo od srčanog zastoja!”, navodi se u uvodu objave (arhivirano ovdje) na Facebook profilu portala istinomprotivlazi.eu, za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije. Uz tekst je objavljen i vizual na kojem stoji isti tekst uz fotografiju nogometaša na nosilima.

Post je objavljen 24. siječnja, a do danas je prikupio 5 dijeljenja, 3 komentara i 15 ostalih reakcija.

“Sportaši diljem svijeta umiru od srčanog zastoja kao nikada prije, u tisućama. Savršeno zdravi sportaši jednostavno umiru iz vedra neba od zatajenja srca, a mediji ne smiju spomenuti cjepiva za ugrušak od Covida koje su gotovo svi primili. Jedino objašnjenje je “umro iznenada.” A pogođene su sve dobi, od srednje škole do koledža i profesionalaca, nitko nije ‘imun’ na smrtonosne injekcije ugrušaka koji stvaraju milijune mikroskopskih vaskularnih ugrušaka koji opterećuju srce i dovode do iznenadne smrti tijekom i onih najzdravijih – profesionalnih sportaša. Mediji, vaša je dužnost da pišete istinu. A vi lažete, skrivate istinu. Vi ste zapravo suučesnici u genocidu zvanom Covid-19!”, navodi se dalje u objavi.

Netočne tvrdnje dolaze od objava na blogu

Ovim netočnim tvrdnjama bavio se Associated Press. Izvor tih tvrdnji zapravo je blog koji navodi vijesti o nedavnim smrtima i hitnim medicinskim slučajevima među osobama svih dobi, iz cijelog svijeta – od kojih su neki pripisani drugim uzrocima, poput raka.

Priču na društvenim mrežama i navode na američkom Fox Newsu oko toga da cjepiva protiv Covida-19 uzrokuju srčane zastoje i dramatičan porast smrti kod sportaša potaknula je i informacija da je igrač NFL-a Damar Hamlin iz Buffalo Billsa doživio srčani udar tijekom utakmice 3. siječnja ove godine.

“Kardiolog Peter McCullough i istraživač Panagis Polykretis istraživali su ovaj trend u Europi, odnosno europskim sportskim ligama. Otkrili su da je prije pojave cjepiva protiv Covida-19 i Covida-19 općenito bilo otprilike 29 srčanih zastoja u europskim sportskim ligama godišnje. Otkad je počela kampanja cijepljenja, bilo je više od 1500 srčanih zastoja u tim ligama, a dvije trećine njih bile su fatalne”, izjavio je reporter Fox Newsa Tucker Carlson u svom prilogu (arhivirano – ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

O čemu zapravo izvještava blog?

Taj blog zapravo je kompilacija novinskih izvješća o nedavnim smrtnim slučajevima i hitnim medicinskim slučajevima, a uključuje slučajeve za koje nije prijavljeno da su bili potaknuti srčanim zastojem: neki su smrtni slučajevi, na primjer, navodno bili posljedica raka. Popis također uključuje smrtne slučajeve iz cijelog svijeta i među ljudima svih dobi – uključujući neke u 70-im i 80-im – ne samo sportašima u “europskim sportskim ligama”, kako je tvrdio Carlson u svojoj reportaži.

Na popisu preminulih navodi se i 71-godišnja žena koja je umrla kod kuće u Kanadi u prosincu, iako se jasno navodi da uzrok smrti nije bio poznat, a njezina osmrtnica sugerira da je davala donacije dobrotvornoj udruzi protiv raka. Također se navodi novinska priča o 61-godišnjem talijanskom sportskom treneru koji je navodno preminuo nedugo nakon što mu je dijagnosticirana leukemija.

“To nije pravo istraživanje”, rekao je za AP dr. Matthew Martinez, ravnatelj odjela sportske kardiologije u Kliničkoj bolnici Morristown koja je dio Kliničkog centra Atlantic (eng. Atlantic Health System; radi se od jednom od najvećih neprofitnih zdravstvenih mreža u New Jerseyju).

“Svatko može napisati pismo uredniku i zatim citirati članak koji nije prošao rigoroznu akademsku proceduru”, dodaje.

Blog koristi neznanstvene metode

Doktor Jonathan Kim, ravnatelj odjela sportske kardiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Emory i timski kardiolog za NFL, NBA i MLB momčadi Atlante, slično je komentirao objavu na blogu: “Jednostavno je šokantno koristiti to kao citat.”

“To je znanstveno smeće, ne možete samo izvući hrpu medijskih izvješća”, dodao je, napominjući da se u nekim slučajevima klinički utvrđeni uzrok smrti ili zdravstveni problem ne objavljuju jer su to privatne medicinske informacije.

U pismu McCullougha i Polykretisa dalje se uspoređuje upitna brojka bloga o “1598” nedavnih incidenata sa studijom iz 2006. koja je pronašla 1101 izvještaj o iznenadnoj srčanoj smrti kod sportaša u razdoblju od 38 godina, ili u prosjeku 29 godišnje. Neki postovi podijeljeni na internetu također su koristili brojke iz dvaju izvora kako bi neutemeljeno tvrdili da je došlo do “povećanja od 1700%” u iznenadnim srčanim smrtima među sportašima.

Analiza iz 2006. godine, međutim, analizirala je literaturu posebno za izvješća o iznenadnoj smrti od srčanog zastoja među sportašima mlađima od 35 godina. U studiji se također navodi da su njezini nalazi ograničeni jer su brojke “iznenadne smrti kod mladih sportaša, kako je navedeno u radovima koji su se bavili tom temom, procijenjene nižim.”

Znanstveni podaci obavezno se stručno recenziraju

Doktor Neel Chokshi, ravnatelj programa za sportsku kardiologiju i fitness na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pennsylvaniji ističe da bi bilo pogrešno vući zaključke uspoređujući studiju iz 2006. godine i podatke iz bloga. “Istraživački i znanstveni podaci obično se stručno recenziraju u rigoroznom procesu kako bi se evaluirale metode korištene da se prikupe podaci i provede analiza. To je važno iz nekoliko razloga, uključujući osiguravanje da su podaci točni, slobodni od nepredviđenih pristranosti i potencijalnih zabuna”, poručio je Chokshi za AP.

Dodaje da je važno verificirati činjenice o prijavljenoj smrti ili događaju kako bi potvrdili da su bili vezani uz probleme sa srcem – nešto što taj blog ne čini.

“Podaci predstavljeni na blogu ne podupiru tvrdnju da su cjepiva uzrokovala porast iznenadnih smrti”, rekao je Chokshi.

Cjepiva nose rijetki rizik

Ipak, treba spomenuti da Pfizerova i Modernina cjepiva imaju rijetki rizik od razvoja miokarditisa najčešće kod mlađih muškaraca, iako stručnjaci i zdravstvene vlasti kažu da prednosti cijepljenja nadilaze rizike, o čemu je Faktograf pisao u nekoliko navrata.

Kardiolozi su AP-u kazali da je bilo slučajeva da su sportaši doživjeli iznenadnu smrt uzrokovanu srčanim udarom puno prije pojave pandemije Covida-19 te da nisu primijetili dramatičan porast o kojem bruje društvene mreže. Stručnjaci kažu da je prerano govoriti o tome što je uzrokovalo srčani udar kod igrača NFL-a Damara Hamlina, iako su među mogućim krivcima ponudili rijetku vrstu traume zvanu komocija srca (commotio cordis).

Kako Hrvatsko kardiološko društvo pojašnjava u znanstvenom radu objavljenom na njihovim internetskim stranicama, komocija srca je iznenadna srčana smrt kao posljedica ventrikularne fibrilacije (poremećaja srčanog ritma) uzrokovane iznenadnom, tupom, nepenetrantnom, naizgled neopasnom traumom prednje stijenke prsnog koša. Stanje je najčešće kod mlađih, pretežito muških sportaša i jedno je od vodećih uzroka iznenadne srčane smrti u mlađih sportaša, nakon hipertrofične kardiomiopatije i kongenitalnih abnormalnosti koronarnih arterija.

Liječnici s kojima je razgovarao AP kažu da nema naznaka da je Hamlinovo cijepljenje protiv koronavirusa igralo ulogu u iznenadnom srčanom udaru.

Zaključno, podaci o tome da je 1598 sportaša preminulo od srčanog zastoja uzrokovanih cjepivom protiv Covida-19 društvenim mrežama proširili su se nakon objave na američkom Fox Newsu, a pozivaju se na podatke bloga koji koristi medijske izvještaje o smrti o osobama svih dobi, od kojih se za neke navodi da su vjerojatno preminuli od raka. Kako ističu liječnici, pogrešno je uspoređivati podatke o iznenadnim smrtima od srčanih udara kod mladih sportaša koji nisu stručno recenzirani i nemaju uporište u znanosti s ranijim znanstvenim studijama. Također, liječnici ističu da podaci prikupljeni na tom blogu ne podupiru tezu da su cjepiva uzrokovala porast iznenadnih smrti. Ne postoje stoga dokazi da cjepivo protiv Covida-19 uzrokuje tisuće smrti, kako se to pokušava implicirati u objavi na Facebooku.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.