Razotkriveno

Nenad Bakić promovira teoriju zavjere o hrvatskim liječnicima i Billu Gatesu

Nenad Bakić na Facebooku širi teoriju zavjere prema kojoj su hrvatski liječnici i znanstvenici u službi moćne elite na čelu s Billom Gatesom.
Ilustracija: Faktograf.hr

Kontroverzni poduzetnik Nenad Bakić, redoviti širitelj dezinformacija vezanih za pandemiju Covida-19, na svom Facebook profilu opet promovira teoriju zavjere prema kojoj su odgovor na pandemiju diljem svijeta dirigirale moćne i skrovite elite.

Prema toj teoriji, Hrvatska se uspjela oduprijeti utjecaju tih, Bakićevim rječnikom, “oštromjeraških” elita, za što si ovaj poduzetnik pripisuje i osobne zasluge. Kao vodećeg eksponenta tih skrovitih “oštromjeraških” elita u Hrvatskoj, Bakić je prepoznao Luku Čičin-Šaina, virusnog imunologa iz njemačkog Helmholtz centra za imunološka istraživanja.

U svojim objavama na Facebooku Bakić kaže kako misli da “iza [Čičin-Šaina] stoji neka veća lova” i kao argument za takvu tvrdnju navodi da je “pamflet protiv nas objavilo desetak medija u isto vrijeme s istim slikama – takvu snagu nemaju ni organizacije kad ruše Vladu – ovdje su vjerojatno neki malo jači igrači” (arhivirano ovdje).

Od Billa Gatesa do hrvatskih liječnika

“Pamflet” o kojem Bakić govori su priopćenja Hrvatske udruge bolničkih liječnika (Hubol) i Hrvatske liječničke komore (HLK), koji su oštro osudili javne istupe Bakića i njegovog poslovnog partnera, diskreditiranog znanstvenika Gordana Lauca. Tezu o tome da je netko platio medijima objavu priopćenja Hubola i HLK Bakić je osnažio u drugoj objavi od istog dana (arhivirano ovdje).

“[Njihovu zadnju hajku] je čini se, odradio veliki novac iza njih (paralelna objava u 10 medija uz isti media pack)”, piše Bakić u objavi u kojoj također spominje Čičin-Šaina, nazivajući ga “njemačkim koronaškim agitatorom kojem je čini se netko sredio masovna gostovanja u medijima u Hrvatskoj da nam pokuša nabiti lockdown i nametnuti cijepljenje sve djece”.

Na četvrtom mjestu piše da je Čičin-Šain dio zavjereničke strukture na čijem je vrhu Bill Gates, bivši vlasnik Microsofta čija Zaklada Bill i Melinda Gates godinama obilato financira medicinske aktivnosti diljem svijeta. Gatesova zaklada posebno je bila izdašna u financiranju distribucije različitih cjepiva u siromašnijim zemljama, a zbog čega je Gates i prije pandemije Covida-19 bio omražena figura među dogmatskim protivnicima cijepljenja (tzv. antivakserima). Stare antivakserske teorije zavjere o utjecajnom bogatašu koji ubija ljude cjepivima su zahvaljujući pandemiji Covida-19 dobile novi zamah; popularizirane su primarno putem društvenih mreža pa je tako Gates postao glavni negativac i u teoriji zavjere koju Bakić promovira na svom Facebook profilu.

“O tome da je Gates usmjerio globalni odgovor na pandemiju, pa time i proizveo koronaške zvijezde kao Čičin pisali su najugledniji mediji u njegovoj Njemačkoj. Ne smeta ga ni da je on sam tek peta ruka, hijerarhija ide ovako: Gates -> marketingaš Pueyo -> Rudan -> Jonjić -> Čičin. Dakle ti ljudi su nam iz inozemstva htjeli nabiti lockdown i nametnuti cijepljenje djece u Hrvatskoj. Užas!”, napisao je Bakić u objavi koja, kao i prethodne dvije, datira od 26. siječnja (arhivirano ovdje).

Isti dan na Facebooku je objavio i da traži redatelja za “dokumentarac” o ovoj teoriji zavjere. Naglasio je da će upravo Čičin-Šain biti “glavna zvijezda” njegovog “dokumentarca o korona krizi” (arhivirano ovdje).

U objavi od 30. siječnja Bakić opet spominje Billa Gatesa. Naziva ga “glavnim svjetskim epidemiologom” i proziva hrvatske liječnike i znanstvenike jer, kako kaže, “nikad nisu sporili njegov epidemiološki autoritet”. Dodao je da je “prema istraživanju Welta i Politica [Gates] imao ključnu ulogu da se svijet zabije u lockdown a poslije tvrdio da ‘tada nismo znali da je to virus male smrtnosti, opasan uglavnom za starije, kao gripa – ali malo drugačiji’? ” (arhivirano ovdje).

Prije nego što se pozabavimo razmatranjem činjenične utemeljenosti Bakićevih tvrdnji, važno je istaknuti i da je opisani Bakićev napad na Čičin-Šaina krenuo nakon što je na Facebooku objavljen email koji je Čičin-Šain poslao na adrese više liječnika i liječničkih udruženja, tražeći od njih da javno stanu u zaštitu glavnog epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernarda Kaića, kojeg je Bakić ranije vrijeđao u svojim objavama.

HUBOL i HLK: Bakić ne govori istinu

Za svoje zavjereničke tvrdnje Bakić nije pružio baš nikakve dokaze. Obratili smo se stoga HUBOL-u i HLK kako bi ih pitali jesu li medijima platili za objavu svog priopćenja. Iz HUBOL-a i HLK poručuju da Bakićeve tvrdnje nisu činjenično utemeljene. Ponovili su i svoje ranije tvrdnje o štetnosti Bakićevog javnog djelovanja.

“HLK nije platio oglašavanje teksta o kaznenoj prijavi protiv Bakića i Lauca. Radilo se o standardnom priopćenju za javnost koje su mediji objavili kao vijest. O tome što će mediji objaviti odlučuju njihovi urednici. Stoga je tvrdnja Nenada Bakića neistinita.

HLK javno djelovanje Nenada Bakića, koje je bilo štetno po zdravlje građana i otežavalo borbu s pandemijom, smatra društveno neodgovornim, neetičnim i sramotnim. Bakićevi javni istupi pokreću hajku na liječnike i znanstvenike te potiču antivaksere da ih vrijeđaju i da im prijete”, rekli su nam iz Hrvatske liječničke komore.

“HUBOL se financira isključivo od članarina svojih članova, bolničkih liječnika. HUBOL nije primio niti jednu donaciju od farmaceutskih tvrtki. HUBOL nije platio objavu oglasa u medijima, već je medijima poslao priopćenje za medije o čijoj objavi odlučuju urednici. Stoga su izjave Nenada Bakića neistinite.

Stav HUBOL-a o Nenadu Bakiću je jasan i možemo ga još jednom ponoviti: HUBOL smatra kako je Nenad Bakić svojim antiznanstvenim, nestručnim izjavama i pogrešnim, manipulativnim tumačenjima medicinskih problema vjerojatno naštetio zdravlju hrvatskih građana i značajno, u protekle tri godine, pridonio urušavanju njihovog povjerenja u zdravstvo, medicinu i znanost”, kažu iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Obratili smo se i glavnoj meti Bakićevih recentnih napada, virusnom imunologu Luki Čičin-Šainu. On se međutim na Bakićeve tvrdnje nije želio osvrtati.

Teorija zavjere

Na koncu ostaje još samo da kritički sagledamo zavjerenički narativ koji Bakić opisuje kroz svoje objave na Facebooku. Prema njegovim tvrdnjama, globalni odgovor na pandemiju je rezultat obmane moćne globalne elite. Cilj je profitiranje od izvanrednog stanja. Na vrh piramide postavlja Billa Gatesa.

Bakić tvrdi da je Gates “imao ključnu ulogu da se svijet zabije u lockdown”, što argumentira pozivajući se na zajednički istraživački rad Politica i njemačkog Welta. Članci na koje se Bakić referira objavljeni su u rujnu 2022. godine, ali u njima ne piše ono što Bakić tvrdi da piše.

“Kako su Bill Gates i partneri iskoristili svoju moć da kontroliraju globalni odgovor na Covid – uz malo nadzora”, naslov je članka koji se može pročitati na portalu Politica. U članku se iznose vrlo ozbiljne i utemeljene kritike usmjerene prema Gatesu i organizacijama čiji rad financira, ali lockdown se u tekstu uopće ne spominje.

Promatrano je djelovanje četiri organizacije: Zaklade Bill i Melinda Gates, Gavi, Welcome Trust i CEPI (što je akronim od engleskog naziva Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, odnosno Koalicija za inovacije u pripravnosti na epidemiju). Sve četiri organizacije su u većoj ili manjoj mjeri financirane Gatesovim novcem.

Te četiri organizacije su od 2020. potrošile više od 10 milijardi dolara na projekte vezane za Covid-19. Kolektivno su Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji donirale 1,4 milijarde dolara. Na lobiranje u SAD-u i Europskoj uniji potrošili su 8,3 milijuna dolara.

Politico i Welt, međutim, ne pišu o njihovoj ulozi u donošenju odluka vezanih za bilo kakve nefarmakološke epidemiološke mjere. Kritika je usmjerena na ulogu četiri spomenute organizacije u distribuciji cjepiva siromašnijim svjetskim državama te njihov snažan otpor apelima da se ukine pravo intelektualnog vlasništva nad cjepivima protiv Covida-19. Da proizvođači nisu zaštitili cjepiva kao svoje intelektualno vlasništvo, ona bi se mogla proizvoditi generički diljem svijeta, što bi značajno ubrzalo kampanju vakcinacije. Da je značajan udio globalnog stanovništva procijepljen u kratkom roku nakon što su cjepiva razvijena, pandemija je možda mogla biti okončana 2021. godine. Jasno je stoga da zagovaranje intelektualnog vlasništva nad cjepivima izravno koristi proizvođačima tako što im omogućuje veće profite, ali teško se može opravdati iz vizure javnog interesa. Na skidanje intelektualne zaštite s cjepiva pozivala je i Svjetska zdravstvena organizacija, ali međunarodna politička zajednica mahom je takve apele ignorirala.

U člancima Politica i Welta su organizacije povezane s Billom Gatesom, dakle, kritizirane jer su njihove aktivnosti onemogućile brzu masovnu proizvodnju i distribuciju cjepiva protiv Covida-19, posebno u siromašnijim državama. Nikakva uloga Billa Gatesa ili s njim povezanih organizacija u odlučivanju o uvođenju lockdowna, tj. bilo kakvih nefarmakoloških epidemioloških mjera se u člancima Welta i Politica ne spominje.

“Pandemijski marketing”

Da bi narativ koji Bakić promovira imao smisla, ključna je uloga drugog glavnog lika, kojeg Bakić u piramidi zavjere smješta odmah iza Billa Gatesa, nazivajući ga “marketingaš Pueyo”. U pitanju je čovjek koji se zove Tomas Pueyo i kojeg je Bakić i ranije spominjao u svojim objavama.

U istu je “piramidu”, kako je sam naziva, Bakić smjestio i Anthonyja Faucija, dugogodišnjeg direktora američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti te glavnog savjetnika administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u borbi protiv pandemije Covida-19 (arhivirano ovdje). Fauci je, baš poput Billa Gatesa, često spominjan lik u teorijama zavjere vezanima za pandemiju Covida-19.

Naime, u Bakićevoj teoriji, globalni odgovor na pandemiju Covida-19 inspiriran je člancima koje je Pueyo objavio na platformi Medium na samom početku pandemije. Dva su Pueyova članka iz ožujka 2020. bila vrlo čitana te su prevedeni na brojne svjetske jezike (1, 2). Članak naslovljen “Čekić i ples” pročitali su deseci milijuna ljudi, a dobio je i hrvatski prijevod (koji više nije dostupan na Mediumu jer je korisnički račun na kojem je bio objavljen u međuvremenu ugašen). Taj Pueyov članak Bakić naziva “Biblijom lockdowna” (arhivirano ovdje).

U tom članku Pueyo iznosi taktiku suzbijanja virusa naizmjeničnim “stiskanjem” i “popuštanjem” mjera, sve sa svrhom da se “spljošti krivulja” odnosno da se izbjegne preopterećenje zdravstvenog sustava i tako smanji smrtnost od Covida-19. Svrha ove taktike, prema Pueyovom članku, je da ograniči širenje virusa do pojave farmakoloških rješenja, poput lijekova i cjepiva.

Pueya je Bakić nazivao “glavnim guruom sekte lockdownera” (arhivirano ovdje) i proglašavao ga “glavnim izvorom” za tvrdnje hrvatskih znanstvenika koji su javno govorili o upravljanju pandemijom (arhivirano ovdje). U više navrata je točno naglašavao da Pueyo nije epidemiolog, niti uopće liječnik. Na Pueyovom LinkedIn profilu može se doznati da se obrazovao za menadžment, a radno iskustvo mu je doista vezano uz marketing. Pueyo se, međutim, nikad nije ni predstavljao kao medicinski stručnjak.

“Pueyo je u svijetu popularizirao alternativni, nikad iskušani, kineski model lockdowna”, pisao je Bakić u objavi od 6. siječnja 2022. godine (arhivirano ovdje). Teorije prema kojima je Pueyo neutemeljeno širio paniku s ciljem ostvarivanja osobne koristi mogu se pronaći i drugdje na društvenim mrežama. Međutim, nismo uspjeli pronaći konkretne dokaze kojima bi se takve teze mogle potkrijepiti, kao što se ne mogu pronaći ni informacije temeljem kojih bi se moglo zaključiti da Gates i Pueyo na bilo koji način koordinirano djeluju.

Jasno je, međutim, da Bakićeva tvrdnja kako epidemiološke mjere koje su korištene za suzbijanje širenja Covida-19 nikad nisu iskušane nema činjeničnu osnovu. Gotovo identičnim nefarmakološkim mjerama je Kina 2003. uspješno suzbila širenje izvornog SARS-a, znatno smrtonosnijeg, ali i puno manje zaraznog od virusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje Covid-19. A ni to nije bio prvi put da su se koristile mjere koje se kolokvijalno nazivaju lockdownom; na isti način je u prvoj polovici 20. stoljeća suzbijano širenje tzv. španjolske gripe (1, 2, 3).

Epidemiološke mjere koje Bakić kolektivno naziva lockdownom nisu, dakle, kineska izmišljotina koja se svijetom proširila zahvaljujući “marketingašu Pueyu”. I ranije epidemije suzbijale su se mjerama poput zabrane javnih okupljanja, djelomičnog gospodarskog zatvaranja, zatvaranja škola… Štoviše, povijest primjene takvih mjera pokazala se prilično uspješnom. Tijekom pandemije “španjolske gripe” su puno manje žrtava imali oni gradovi koji su na vrijeme uvodili mjere i dulje ih držali na snazi. Prema istraživanju MIT-a, pokazalo se i da strože mjere pogoduju bržem gospodarskom oporavku.

Iz svega navedenog sasvim je jasno da teorija zavjera koju promovira kontroverzni poduzetnik Nenad Bakić nema uporište u realnosti. Konstruirajući svoj narativ Bakić se služi netočnim i nepotpunim informacijama, dok istovremeno ne prezentira nikakve dokazi kojima bi se mogle potkrijepiti njegove tvrdnje o bogatoj i moćnoj eliti koja je namjerno izazvala paniku i “svijet zabila u lockdown” s ciljem ostvarivanja ličnog profita.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.