Razotkriveno

Britanci pooštravanjem pravila za korištenje peći na drva pokušavaju smanjiti zagađenje

Nove peći na drva proizvedene od 2022. moraju zadovoljavati standard da ispuštaju 3 grama dima na sat. Ranije je to bilo 5 grama.
Foto: Pixabay

“Britance koji se griju na drva čeka kazna od 300 funti, a moguć je i zatvor”, naslov je teksta (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu Epoha, za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Epoha tako piše da je “Vlada Ujedinjenog Kraljevstva rekla lokalnim vlastima da se obračunaju s ljudima koji koriste peći na drva kako bi se ugrijali, s kaznama od 300 funti ili potencijalnim kaznenim progonom za one koji se stalno odbijaju pridržavati pravila koja državna klima nalaže”.

Screenshot/Facebook

Što su zapravo donijela nova pravila?

“Usred britanske energetske krize, koja je uglavnom nastala kao rezultat vlada koje su predvodile Konzervativne stranke tijekom proteklih deset godina bile su opsjednute provedbom politika globalističke zelene agende dok su odbijale iskoristiti pouzdanije nacionalne resurse kao što je prirodni plin, upotreba peći na drva je naglo porasla. Sada je vlada u Westminsteru rekla lokalnim vlastima da koriste Zakon o okolišu iz 2021. za izricanje kazni od £175 do £300 onima koji koriste peći na drva koje ne zadovoljavaju nacionalne standarde onečišćenja zraka”, navodi se dalje u tekstu.

Ovoj objavi nedostaje kontekst, odnosno nije točno da će svi Britanci koji se griju na drva dobiti kazne od 300 funti, niti da je moguće da će završiti u zatvoru, kao što se to sugerira u naslovu. Radi se o novim, pooštrenim, pravilima za spaljivanje cjepanica koja imaju za cilj smanjenje emisije štetnih plinova koji se ispuštaju u atmosferu.

Kako piše BBC, pooštravanje propisa o emisijama podrazumijeva smanjenje količine dima koju nove peći mogu ispustiti po satu s 5 grama na 3 grama. Propisi se odnose na područja u kojima se kontrolira dim (eng. smoke control areas) koji čine većinu engleskih gradova. Koga god se zatekne da krši navedene propise, može biti kažnjen odmah.

Nova pravila dio su vladinog novog 25-godišnjeg plana za okoliš. Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da su nove mjere dio vladinog pokušaja “da okoliš bude u bolje stanju nego dosad”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U posljednjih nekoliko godina, Odjel za okoliš, hranu i ruralna pitanja (eng. Defra) Velike Britanije pokušava suzbiti broj plamenika na cjepanice i ugljen jer su, prema vladi, oni najveći izvor lebdećih čestica (PM2,5) – malih čestica koje jako onečišćuju zrak i potom dospijevaju u pluća i odlaze u krvne stanice. Oko 1,5 milijuna domova koristi drvo kao gorivo diljem Ujedinjenog Kraljevstva, a izgaranje drva i ugljena u otvorenim vatrama i pećima čini 38% britanskih emisija lebdećih čestica PM 2,5.

Za usporedbu, 16% dolazi od industrijskog izgaranja, 12% od cestovnog prometa i 13% od upotrebe otapala i industrijskih procesa. To znači da peć na drva emitira više lebdećih čestica po satu nego dizelski kamion, stoji u članku BBC-ja.

Ne uvodi se potpuna zabrana

Osim smanjenja količine lebdećih čestica PM 2.5 iz plamenika na drva koje je dopušteno emitirati, iz Defre poručuju da će to omogućiti lokalnim vlastima da “bolje provode” kontrolu dima u područjima u kojima se dim kontrolira.

Lokalnim vlastima bit će dopušteno izdavati novčane kazne do 300 funti kućanstvima čiji dimnjaci ispuštaju previše dima, pa čak i pokrenuti kazneni postupak ako se ne pridržavaju.

Prema 25-godišnjem planu, britanska vlada napominje da pooštrava pravila umjesto da provodi potpunu zabranu izgaranja goriva jer ih neka kućanstva koriste za grijanje i kuhanje. Međutim, zabrana ne vrijedi za roštilje, ložišta na otvorenom ili krijesove, jer bi to bilo “nesrazmjerno”, navode iz britanske vlade.

U nastojanju da pokuša smanjiti broj lebdećih čestica, prošle je godine Vlada zabranila kupnju kućnog ugljena i mokrog drva u Engleskoj, dva goriva koja najviše zagađuju okoliš, i pozvala javnost da prijeđe na “čišće alternative”. Kućanstva već sada mogu biti kažnjena s do 1000 funti ako koriste goriva koja nisu dozvoljena. Lista nedozvoljenih goriva za sve četiri nacije u Ujedinjenom Kraljevstvu mogu se pronaći na stranicama Vlade.

Što se promijenilo u odnosu na prijašnju regulaciju izgaranja drveta za ogrjev?

Prema prijašnjoj regulaciji izgaranja drveta za ogrjev u Velikoj Britaniji, količina dima koju su nove peći mogle ispuštati po satu bila je 5 grama, što je novom regulacijom smanjeno na 3 grama. Kako bi osigurali da sva kućanstva poštuju navedenu regulaciju, sve peći koje se koriste od 2022. godine moraju imati oznaku EcoDesign.

Što znači oznaka EcoDesign? Oznaka Ecodesign znači da je uređaj neovisno ispitao ovlašteni laboratorij i da ispunjava zahtjeve o kvaliteti zraka i česticama. Peći su testirane na sezonsku učinkovitost (procjena tijekom godine dana); razine dušikovih oksida, ugljičnog monoksida, čestica i organskih plinovitih spojeva nastalih izgaranjem goriva. EcoDesign peć koja je ispravno instalirana i održavana i koja koristi kvalitetno suho drvo je metoda grijanja s niskim udjelom ugljika koja koristi obnovljivo i održivo gorivo, piše britansko Udruženje vlasnika kuća/stanova na svojim internetskim stranicama.

No, to se odnosi samo na peći koje su se krenule proizvoditi u 2022., što znači da građani ne moraju mijenjati svoje postojeće peći.

O EcoDesign standardu piše i britanski Odjel za okoliš, hranu i ruralna pitanja (Defra) u svojoj strategiji za čišći zrak iz 2019. godine.

Ipak, ako stanuju u područjima gdje se kontrolira dim, postoje druga pravila na koja moraju paziti.

Što su područja u kojima se kontrolira dim? Područja za kontrolu dima posebna su područja koja određuju lokalne vlasti, gdje postoji ograničenje količine dima koju možete ispustiti iz dimnjaka i gdje možete spaljivati ​​samo gorivo koje je na popisu dopuštenih goriva, osim ako ne koristite peć koja je na popisu izuzetaka Defre. Ove peći na drva smanjuju emisije i minimiziraju nakupljanje čađe, održavajući dimnjak čistijim, omogućujući plinu da lako izađe. Prema Zakonu o čistom zraku, drvo se ne može spaljivati ​​u područjima za kontrolu dima osim ako ne koristite uređaj koji je naveden kao izuzetak.

Zaključno, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva neće kažnjavati sve građane koji se griju na drva kaznama od 300 funti. Radi se, naime, o novim pravilima za područja u kojima se kontrolira količina dima, a koje određuju lokalne vlasti, u kojima je količina dima koju smiju ispuštati nove peći smanjena s 5 grama na 3 grama po satu. Za područja u kojima se kontrolira dim postoje posebno određene vrste peći koje se smiju koristiti za paljenje drva, a od 2022. proizvođači štednjaka na drva dužni su proizvoditi peći prema EcoDesing standardu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.