Razotkriveno

Snimka ne prikazuje rušenje zgrade u potresu u Turskoj, nego je nastala 2021. godine na Floridi

Na Facebook profilu Napredni zabavnik snimka rušenja zgrade na Floridi netočno se predstavlja kao video iz razornog potresa u Turskoj.
Foto: Hina/EPA/REFIK TEKIN EPA-EFE/REFIK TEKIN

Na Facebook stranici Napredni zabavnik objavljena je snimka za koju se tvrdi da prikazuje rušenje zgrade u jučerašnjem razornom potresu s epicentrom u Turskoj. No, objavljena snimka nije iz Turske nego iz SAD-a.

“Neverovatno stadanje u zemljotresu u Turskoj i Siriji”, piše u statusu postavljenom uz snimku naslovljenu “Zemljotres Turska Sirija” objavljenom 6. veljače.

Snimka je prikupila više od 10 tisuća prikaza, dok je status prikupio 96 komentara i 316 ostalih reakcija.

U prvih 15 sekundi te kompilacije snimaka vidi se rušenje zgrade koje se nije dogodilo u jučerašnjem razornom potresu magnitude 7.8 stupnjeva s epicentrom blizu turskog grada Gaziantepua. U tom i naknadnim potresima, prema posljednjim podacima BBC-ja, u Turskoj i Siriji poginulo je više od 4800 ljudi.

Snimka je iz 2021. godine, a nastala je na Floridi

Na snimci za koju se netočno predstavlja da je nastala tijekom potresa u Turskoj, zapravo se vidi snimka rušenja zgrada u gradu Surfsideu blizu Miamija u američkoj saveznoj državi Floridi. Također, snimka nije nastala jučer nego u lipnju 2021. godine, kao što se može vidjeti u mnogim medijskim izvještajima iz toga doba.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Champlain Towers South, 12-katnica u Surfsideu, djelomično se srušila 24. lipnja 2021. godine, a pritom je poginulo 98 ljudi. Četvero ljudi spašeno je iz ruševina, no jedna je umrla nedugo nakon što je primljena u bolnicu, dok ih je 11 ozlijeđeno. Na dan tragedije iz dijela zgrade koji je ostao stajati spašeno je oko 35 osoba, a zgrada je u potpunosti srušena deset dana kasnije.

Zaključno, na početku snimke za koju se tvrdi da je nastala tijekom jučerašnjeg potresa u Turskoj prikazana je snimka rušenja zgrade iz lipnja 2021. godine na Floridi.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.