Razotkriveno

Ne, ovo nije snimka potresa iz Turske nego iz Japana 2011. godine

Snimka snimljena iz automobila pokazuje trenutak razornog potresa magnitude više od 9 stupnjeva u Japanu u ožujku 2011. godine.
Foto: Hina/EPA/YEHYA NEMAH

Na Facebook profilu Svet humora objavljen je video za koji se netočno u statusu navodi da je iz razornih potresa koji su ovog tjedna pogodili Tursku i Siriju.

“Potres u Turskoj. Strašno”, navodi se u statusu objavljenom 6. veljače uz snimku koja “okom” kamere smještene u automobilu pokazuje jako podrhtavanje zemlje na cesti. U opisu snimke piše “Japonya 9.2 Deprem Ani”.

Snimku je od objave pogledalo više od 11 tisuća korisnika, a status je prikupio 5 komentara i 34 ostale reakcije.

Tursku i Siriju u ponedjeljak su pogodila dva razorna potresa, prvi magnitude 7.8 stupnjeva, a drugi 7.5 stupnjeva, s epicentrima blizu turskog grada Gaziantep. Prema posljednjim informacijama BBC-ja poginulo je više od 9 tisuća ljudi.

Snimka je iz razornog potresa 2011. u Japanu

Već sami opis snimke objavljene na Facebook profilu Svet humora sugerira da se ne radi o videu iz ovotjednih potresa u Turskoj i Siriji. “Japonya” iz opisa je, u stvari, Japan, dok 9.2 vjerojatno označava magnitudu potresa. Naime, potres magnitude 9.0-9.1 s epicentrom u Pacifičkom oceanu pogodio je Japan 11. ožujka 2011. godine i pokrenuo razoran tsunami koji je izazvao nuklearnu katastrofu u nuklearnoj elektrani Fukushima.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Snimka objavljena na profilu Svet humora i smještena u Tursku može se pronaći na nekoliko linkova objavljenih prije ovotjednih potresa (1, 2). Na tim snimkama jasno se vidi da je datum nastanka videa 11. ožujka 2011. u 14.49 sati, a vidi se i točna geolokacija. Portal Boom je u svojoj analizi utvrdio da je najvjerojatnija lokacija nastanka snimke cesta Metropolitan Expressway Route 6 u Tokiju.

Zaključno, snimka podijeljena na Facebook profilu Svet humora nije nastala tijekom ovotjednih potresa u Turskoj i Siriji već je iz razornog potresa u Japanu u ožujku 2011. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.