Udruga

EFCSN: Velike online platforme daleko su od poštivanja Kodeksa praksi za suzbijanje dezinformacija

Pola godine uoči isteka roka online platformama da se prilagode Aktu o digitalnim uslugama Europske unije, objavljeni su prvi izvještaji o provedbi ojačanog Kodeksa prakse protiv dezinformacija. Na upravo pokrenutoj stranici Disinfocode.eu od 9. veljače 2023. dostupni su izvještaji koje su predale 32 platforme, industrijska udruženja, provjeravatelji činjenica i organizacije civilnog društva, a među njima i Faktograf, i to u pdf, csv i json formatima kako bi se omogućilo lakše istraživanje ovih podataka.

U prvim komentarima na izvještaje Europska mreža organizacija za provjeravanje činjenica (EFCSN) zaključila je da se platforme trebaju drastično poboljšati kako bi se uskladile s Kodeksom prakse i Aktom o digitalnim uslugama.

Organizacija Avaaz 7. veljače objavila je istraživanje prema kojem tvrtke koje upravljaju društvenim mrežama nisu spremne za poštivanje nove EU regulacije.

Cjelovitu izjavu EFCSN-a možete pročitati ovdje.

 

Naslovna fotografija: Aman Pal, Unsplash

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.