Razotkriveno

Kod za necijepljene protiv Covida-19 uveo je CDC, a ne koriste ga SZO i Hrvatska

Iz SZO-a su nam odgovorili da kodovi koje je usvojio CDC ne pripadaju Međunarodnoj klasifikaciji bolesti.
Foto: Pixabay

WHO ide dalje / implementacija digitalnog dijagnostičkog koda za NECIJEPLJENE!“, naslov je članka objavljenog 19. siječnja na portalu istinomprotivlazi.eu (arhivirano ovdje), za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Portal Istinom protiv laži navodi da je “kodni broj Z28.310 šifra za vrlo neobičnu “dijagnozu” budući da to uopće nije dijagnoza, već zadiranje u privatnost i vjerojatno će se koristiti protiv mnogih ljudi u budućnosti”. Navode da je to “šifra koju će vaš liječnik prijaviti u računalni sustav kojem pristupaju državna i privatna zdravstvena osiguravajuća društva i informirati ih o vašem statusu cijepljenja protiv Covida”.

“Vlada će ‘potaknuti’ liječnike da počnu postavljati više pitanja o vašem statusu cijepljenja. Medicinska industrija koristi niz međunarodnih kodova za naplatu u okviru Medicare-Medicaid i privatnih osiguravajućih društava, ali ne radi se samo o naplati. Ovi su kodovi dio sustava Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD) koji je postavila Svjetska zdravstvena organizacija Ujedinjenih naroda i uskoro će postati daleko invazivniji. Ovaj je sustav izvorno stvoren nakon Drugog svjetskog rata u svrhu praćenja dijagnoze glavnih bolesti unutar populacije. Ali tijekom godina, bilo je 11 velikih revizija, a sa svakom revizijom prikupljeni podaci o svakom pojedincu postali su precizniji i sveobuhvatniji. Također je postalo sve prisilnije, do točke u kojoj je liječnicima postalo nemoguće dobiti naknadu od osiguravajućih društava ako ne učitaju sve tražene podatke”, navodi se dalje u tekstu.

Prema podacima platforme CrowdTangle članak je Facebooku prikupio je 81 dijeljenje, 1 komentar i 28 ostalih reakcija.

Dijagnostički kodovi za cijepljenje postoje već godinama

Ne radi se ni o kakvoj neobičnoj dijagnozi već je riječ o staroj informaciji kojoj nedostaje kontekst, a koja je internetom počela kružiti još 2021. godine. Ovom temom bavio se USA Today, kao i fektčekerski portal PolitiFact.  Sve je krenulo s najavom u radijskom showu Hala Turnera, poznatog po širenju teorija urote i dezinformacija o Covidu-19: “Necijepljeni dobivaju svoj dijagnostički kod ‘ICD 10 kod: Z28.20’“. Iako je istina da necijepljene osobe dobivaju medicinsku dijagnostičku oznaku, ta izjava je zavaravajuća. Naime, te oznake postoje već godinama i ne odnose se samo na osobe koje odbiju cijepljenje protiv Covida-19, iako je točno da su 2022. godine u SAD-u proširene i na cijepljenje protiv Covida-19.

ICD-10 je kratica za Međunarodnu klasifikaciju bolesti (10 revizija). Radi se o dijagnostičkom alatu koji je uspostavila i održava Svjetska zdravstvena organizacija za prikupljanje, analizu, tumačenje i usporedbu zdravstvenih statistika u različitim zemljama, navodi WHO na svojim stranicama. Uz odobrenje SZO-a, Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) održava kodove ICD-10-CM (klinička modifikacija), a različite verzije skupova kodova koriste se u SAD-u od 1979. godine.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Autor članka na portalu Istinom protiv laži, koji je prenesen s portala Gateway Pundit (arhivirano ovdje), dalje donosi razgovor s anonimnim liječnikom koji tvrdi da bi ljudima zbog “neprestanog odbijanja cijepljenja mogao biti dijagnosticiran mentalni poremećaj”.

“Što ako neprestano odbijate cjepiva koja vam je preporučio liječnik? Bi li vam mogli na kraju dijagnosticirati mentalnu bolest? A kada vam se dijagnosticira mentalni poremećaj, možete izgubiti mnoga svoja ustavna prava. U biti postaješ građanin drugog reda. “Tehnički biste mogli dobiti dijagnozu shizofrenije od bilo kojeg liječnika, ali obično će vas uputiti psihijatru da postavi tu dijagnozu”, rekao je liječnik za Istinom protiv laži”, napominje se dalje u tekstu.

Kako se navodi na stranici ICD10Data.com, šifra medicinske dijagnoze Z28.20, spomenuta u objavi Hala Turnera , označava “imunizaciju koja nije provedena zbog odluke pacijenta iz neodređenog razloga”, dok Z28.21 označava pacijentovo “odbijanje” cjepiva. Oba su kodeksa stupila na snagu 1. listopada 2015. i mogu se primijeniti na pacijente koji odbiju više cjepiva, a ne samo cjepiva protiv Covida-19.

Svjetska zdravstvena organizacija za Faktograf: Kodovi koje je usvojio CDC ne pripadaju Međunarodnoj klasifikaciji bolesti

Ipak, prema najnovijim smjernicama američkog CDC-ja i Centra za usluge Medicarea i Medicaida, od 1. travnja 2022. odobrena su tri nova koda od kojih se dva odnose na status imunizacije protiv Covida-19: Z28.310 – nije cijepljen protiv Covida-19, Z28.311 – djelomično cijepljen protiv Covida-19 i Z28.39 – ostali necijepni statusi, navodi se na stranici ICD10Data.com.

Međutim, kako su pojasnili iz Svjetske zdravstvene organizacije u odgovoru na upit Faktografa, kodovi koje je usvojio CDC ne pripadaju Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (ICD-10) WHO-a već se radi o nacionalnoj modifikaciji (eng. national modification) ICD-10 kodova.

HZJZ za Faktograf: U Hrvatskoj se ti kodovi ne primjenjuju

Iste navode potvrdio nam je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

“Uvidom u Međunarodnu klasifikaciju bolesti i srodnih stanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) , verzija broj 11 (ICD-11) ne nalazimo da postoje šifre Z28.310 – nije cijepljen protiv Covida-19, Z28.311 – djelomično cijepljen protiv Covida-19 i Z28.39 – ostali necijepni statusi niti bilo koje druge koje bi se odnosile na cijepni status osobe protiv Covida-19.

Također treba naglasiti da niti ICD10/MKB 10 koji je u službenoj primjeni u RH, ne sadrži navedene šifre: Z28.310 – nije cijepljen protiv Covida-19, Z28.311 – djelomično cijepljen protiv Covida-19 i Z28.39 – ostali necijepni statusi niti bilo koje druge koje bi se odnosile na ciiepni status osobe protiv Covida-19″, stoji u odgovoru HZJZ-a.

Namjena medicinskih oznaka

Točno je, dakle, da postoje šifre koje označavaju cijepni status osobe protiv Covida-19, ali one nisu dio službene klasifikacije Svjetske zdravstvene organizacije već se radi o nacionalnoj modifikaciji ICD-10 klasifikacije koju je donio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i vrijede samo u SAD-u. U Hrvatskoj se, kako su nam potvrdili iz HZJZ-a koriste samo klasifikacije Svjetske zdravstvene organizacije ICD-10, a u toj klasifikaciji se ne navodi posebno cijepni status osobe protiv Covida-19. Također, ne postoje dokazi da se te šifre u SAD-u niti igdje drugdje u svijetu koriste kako bi se generirala lista osoba koje nisu cijepljene protiv Covida-19 za namjene kao što su “slanje u kampove”, proglašavanje psihički nestabilnim i slično.

Na stranicama CDC-ja navodi se da setovi tih šifri uključuju “više kliničkih detalja i razinu specifičnosti” kako bi pružili kvalitetnije podatke, što omogućuje učinkovito praćenje trendova u javnom zdravstvu i problema s kvalitetom skrbi. Šifre koriste istraživači, epidemiolozi i znanstvenici javnog zdravstva, kao i ostalim zdravstveni stručnjaci.

Zaključno, tvrdnji da WHO implementira digitalni dijagnostički kod za necijepljene nedostaje kontekst, jer bez dodatnog pojašnjenja takva informacija može biti zavaravajuća. Kodovi/šifre se koriste još od 2015. godine i odnose se na cijepni status za mnoga cjepiva, ne samo ona protiv Covida-19. Međutim, jedino je američki CDC u svojoj nacionalnoj modifikaciji donio kodove koji se odnose na cijepne statuse protiv Covida-19. Zdravstveni radnici koriste te dijagnostičke kodove kako bi bilježili dijagnoze i postupke u bolnicama, a ne da bi formirali liste osoba cijepljenih protiv Covida-19.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.