Razotkriveno

Nitko iz tajlandskih vlasti nije potvrdio da će zbog cjepiva tužiti Pfizer

Tajlandske vlasti nisu potvrdile niti da će poništiti ugovore s Pfizerom i ne najavljuju prestanak kampanje cijepljenja protiv Covida-19.
Foto: Pixabay

Tajland će postati prva zemlja koja će tužiti Pfizer za milijardske iznose zbog ‘smrtonosnih’ Covid cjepiva“, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu Epoha, za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Autor teksta tako tvrdi da je “glasnogovornik tajlandske vlade najavio da će njegova zemlja uskoro postati prva u svijetu koja će poništiti i učiniti ništavnim svoje ugovore s velikim farmaceutskim divom Pfizerom”. Dodaju i da će tajlandska vlada tražiti milijarde dolara odštete od Pfizera kao “kompenzaciju za ‘ljudsku olupinu’ koju je prouzročio u obliku smrti i ozljeda u njihovu Kraljevstvu”.

“Prema riječima profesora Sucharita Bhakdija, glasnogovornik je rekao da ‘ćemo se pobrinuti da Tajland bude prva zemlja na svijetu koja će ovaj ugovor (s Pfizerom) proglasiti ništavnim.” Rečeno nam je da je kraljevska obitelj u Tajlandu bila izravno pogođena Pfizerovim injekcijama za covid, koje su navodno naškodile kraljevoj kćeri, mladoj i zdravoj princezi Bajrakitiyabhi, koja je kolabirala dok je trčala zbog problema sa srcem. Nakon pokretanja više istraga, tajlandske vlasti rade na okončanju odnosa zemlje s Pfizerom”, navodi se dalje u tekstu.

Screenshot/Facebook

Prema podacima platforme CrowdTangle, tekst je podijeljen na više Facebook stranica i grupa, a od 10. veljače prikupila je 67 dijeljenja, 28 komentara i 324 ostale reakcije.

Tajlandske vlasti: Nema govora o prekidu ugovora s Pfizerom

Radi se o lažnoj informaciji kojom se bavilo više portala na engleskom jeziku – AFP, Associated Press, USA Today, FactCheck i Techharp.

Kako su potvrdili službenici s Nacionalnog instituta za cjepiva, ne postoje planovi za prekid ugovora s njujorškim farmaceutskim gigantom. Tajlandska agencija za kontrolu bolesti također je takve navode ocijenila kao “lažnu vijest”. Također, stanje princeze Bajrakitiyabhe pripisano je nepravilnim otkucajima srca uzrokovanim infekcijom mikoplazmom, a medicinski stručnjaci potvrdili su da infekcija nije nastala kao nuspojava cjepiva protiv Covida-19.

Zabrinuti za zdravlje princeze, korisnici društvenih mreža lažno tvrde da Kraljevstvo jugoistočne Azije poduzima drastične mjere protiv ‘osumnjičenog krivca’ Pfizera, jednog od najvećih proizvođača cjepiva protiv Covida-19 na svijetu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Tko je Sucharit Bhakdi?

Epoha se za svoje tvrdnje poziva na tvrdnje umirovljenog sveučilišnog profesora i mikrobiologa Sucharita Bhakdija, otvorenog protivnika cjepiva protiv koronavirusa. Bivši profesor na Sveučilištu Johannes Gutenberg Mainz u Njemačkoj, čiji su roditelji porijeklom s Tajlanda, u 45-minutnom intervjuu tvrdi da najviši tajlandski dužnosnici razmatraju poništenje ugovora s Pfizerom nakon što su čuli njegovu zabrinutost oko cijepljenja protiv koronavirusa.

Tajlandska je vlada, međutim, odbacila tvrdnje da se njihov stav o cjepivima protiv Covida-19 promijenio. “Lažne vijesti, ne dijelite”, poručila je tajlandska agencija za kontrolu bolesti u Facebook objavi 3. veljače na tajlandskom jeziku. Objava sadrži snimku zaslona Bhakdijeva intervjua zajedno s lažnim tvrdnjama o raskidu ugovora s Pfizerom. “Moli se javnost da se ne da zavaravati i moli za suradnju da ne šalje ili ne dijeli takve informacije na raznim kanalima društvenih mreža”, poručili su.

Službenik tajlandskog Nacionalnog instituta za cjepiva, koji djeluje u sklopu Ministarstva javnog zdravstva, također je potvrdio za Associated Press da nema planova za preispitivanje ugovora zemlje s Pfizerom ili bilo kojim drugim proizvođačem cjepiva protiv Covida-19 s kojim već imaju ugovor.

Dužnosnik, koji je odbio reći svoje ime i prezime, pozivajući se na politiku svoje agencije, rekao je AP-u da je cjepivo sigurno i da se još uvijek preporučuje široj javnosti. Tajland također procjenjuje Pfizerovo bivalentno booster cjepivo, ali još nema planova za prestanak naručivanja trenutnog cjepiva kako bi se uvelo novo, dodao je. “Nema naredbi da se zaustavi ili uspori korištenje ili da se ponovno razmotri njegovo korištenje. Još uvijek ga koristimo”, rekao je dužnosnik.

Pfizer je u priopćenju istaknuo da tajlandska agencija za kontrolu bolesti nastavlja preporučivati ​​svoje cjepivo “za sve odobrene dobi i indikacije”.

Bhakdi: Neke tvrdnje koje kruže internetom su pretjerivanje

“Izvješće o kemijskom nasilju : Bhakdi kaže da se sastao s najvišim vladinim savjetnicima i objasnio im kako je cijela premisa iza cjepiva izgrađena na prijestolju laži. Pfizerova prijevara jedina je stvar koja podupire cjepiva jer nema sigurnosnih podataka koji bi pokazali da djeluju kako se tvrdi. Kad su to čuli, savjetnici tajlandske vlade bili su šokirani i uvjerili su Bhakdija da se pripremaju za raskid Pfizerovih ugovora s tom zemljom. Uz raskidanje ugovora s Pfizerom, tajlandska vlada također planira tražiti odštetu od tvrtke u milijardama dolara. Taj će novac zatim ići na kompenzaciju svim Tajlanđanima koji su “izgubili egzistenciju” kao rezultat Pfizerovog uvođenja covid cjepiva”, navodi se dalje u tekstu.

Bhakdi je sa svoje strane priznao da su neke od tvrdnji koje kruže internetom “pretjerivanje”, ali tvrdi da se njegova zabrinutost ozbiljno razmatra. “Razgovarao sam s najvišim savjetnicima vlade i kraljevske obitelji i objasnio zašto bi Tajland mogao i trebao poništiti ugovor s Pfizerom. Ni više ni manje. I činilo se da su bili uvjereni. Ništa se nije dogodilo zbog unutarnjih protupokreta. Međutim, obnavljamo naše napore i uz malo sreću bit će stvari o kojima ćemo moći izvijestiti za otprilike 2 tjedna”, odgovorio je Bhakdi AP-u 7. veljače.

U posljednjem priopćenju za javnost 7. siječnja, kraljevska obitelj poručila je da je stanje princeze Bajrakitiyabhe i dalje isto, odnosno da je bez svijesti i na aparatima koje je održavaju na životu nakon što je pala u komu tijekom treninga pasa za vojnu izložbu. U priopćenju se njezino stanje pripisuje nepravilnim otkucajima srca uzrokovanom infekcijom mikoplazmom, bakterijskom bolešću koja se obično povezuje s upalom pluća. Palača je, u prethodnom priopćenju poručila da je pretrpjela aneurizmu mozga.

Daniel Kuritzkes, profesor s Medicinskog fakulteta na Harvardu i šef odjela za zarazne bolesti u bolnici Brigham and Women’s u Bostonu, rekao je da dosad nije utvrđeno da su infekcije mikoplazmom povezane s cijepljenjem protiv Covida-19. Stuart Ray, pomoćnik dekana za istraživanje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu u Marylandu, složio se s tom tvrdnjom. “Takva bi povezanost bila iznenađujuća s obzirom na to kako cjepivo djeluje. Bakterijska infekcija poput mikoplazme bila bi zaseban događaj”, poručio je.

Zaključno, tvrdnje da će Tajland odnosno tajlandska Vlada prekinuti ugovor s Pfizerom netočne su. Da neće doći do raskida ugovora potvrdio je glasnogovornik tajlandske Vlade, službenici tajlandskog nacionalnog instituta za cjepiva, kao i sama Vlada. Umirovljeni sveučilišni profesor i otvoreni protivnik cjepiva protiv Covida-19 Associated Pressu je potvrdio da se sastao s visokopozicioniranim službenicima kraljevske obitelji kako bi ih uvjerio da je potrebno raskinuti ugovore s Pfizerom i da su zvučali uvjereno, ali nitko iz vrha tajlandske vlasti takve navode nije potvrdio. Također, ne postoje dokazi u kredibilnim medijskim izvorima ili izjave tajlandskih dužnosnika da će Tajland biti prva zemlja koja će tužiti Pfizer za milijardske iznose zbog cjepiva protiv Covida-19.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.