Razotkriveno

Biden nije pao izlazeći iz aviona u Varšavi. Na snimci nije američki predsjednik

Drugi video, koji je na YouTubeu podijelio ABC News, pokazuje da je Biden sišao niz stepenice zrakoplova bez pada.
Foto: Hina/EPA/RAFAL GUZ POLAND OUT

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljen je video (arhiviran ovdje) na kojem stoji naljepnica “Stigao nocas Americki predsjednik u Poljsku”. Na video snimci koja je lošije kvalitete vidi se kako pri silasku stepenicama iz zrakoplova u zračnoj luci u Poljskoj netko pada, a nastoji se sugerirati da je to američki predsjednik Joe Biden.

Ipak, s obzirom na to da je snimka dosta mutna, ne može se razaznati je li osoba na snimci američki predsjednik.

Screenshot/Facebook

Glasnogovornica Bijele kuće: To nije bio Biden

Glasnogovornica Bijele kuće za Newsweek kazala je da osoba koja je pala niz stepenice nije američki predsjednik Joe Biden. Newsweek, isto tako, navodi da nije moguće jasno potvrditi radi li se uopće o zrakoplovu Air Force One u kojemu leti američki predsjednik.

Također, drugi video, koji je na YouTubeu podijelio ABC News, pokazuje da je Biden sišao niz stepenice zrakoplova bez pada. Bitno je spomenuti i da su na videozapisu koji pokazuje pad pojedinca također i brojni drugi ljudi koji se spuštaju niz stepenice. Na videosnimci koju je objavio ABC, Biden se stepenicama spušta sam.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Što se dogodilo 2021.?

U ožujku 2021. Biden je snimljen kako pada dok se penje stepenicama zrakoplova Air Force One. “Predsjednik Biden se spotaknuo dok je hodao stepenicama do Air Force Onea”, stajalo je u tvitu The Daily Callera uz koji je objavljen video.

Odgovarajući na pitanja novinara o padu američkog predsjednika tog dana, glasnogovornica Karine Jean-Pierre je rekla: “Bilo je jako vjetrovito tog dana. I ja sam umalo pala penjući se po stepenicama tada”.

Zašto je Biden otišao u Ukrajinu?

Podsjetimo, američki predsjednik Biden je otputovao u Varšavu i u ponedjeljak nenajavljeno doputovao u glavni grad Ukrajine Kijev svega nekoliko dana prije prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

“Danas se u Kijevu sastajem s predsjednikom Zelenskim i njegovim timom radi proširene rasprave o našoj podršci Ukrajini”, rekao je Biden. Obećao je više od 500 milijuna dolara dodatne vojne pomoći ratom razorenoj zemlji i nove sankcije Rusiji.

“Najavit ću još jednu isporuku kritične opreme, uključujući topničko streljivo, protuoklopne sustave i radare za zračni nadzor kako bismo pomogli u zaštiti ukrajinskog naroda od zračnog bombardiranja”, rekao je Biden u izjavi nakon iznenadnog posjeta.

Zaključno, iako se videom koji se širi društvenim mrežama nastoji sugerirati da je američki predsjednik Joe Biden pao po stepenicama silazeći iz zrakoplova Air Force One u Poljskoj, za takvo što nema dokaza. Naime, glasnogovornica Bijele kuće potvrdila je da Biden nije osoba koja je pala prilikom izlaska iz zrakoplova. Također, na videu koji je objavio ABC News može se vidjeti da američki predsjednik nije pao prilikom izlaska iz zrakoplova, kao i to da je Biden sam tijekom izlaska iz zrakoplova. Na snimci koja se širi mrežama, uz osobu koja pada, može se vidjeti više ljudi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.