Razotkriveno

Ne, ovo nije dokaz “terorizma u Zagrebu” nego bizaran skeč iz 2015. godine

Ugašeni portal Telka.hr u prosincu 2015. godine objavio je skeč u kojem je muškarac obučen u arapsku odjeću plašio stanovnike Zagreba.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook stranici hrvatskog korisnika objavljena je snimka (arhivirano ovdje) kojom se sugerira da arapski teroristi prijete Zagrebu. No, snimka je iz prosinca 2015. godine i ne radi se o nikakvoj terorističkoj akciji već o skrivenoj kameri.

“Terorizam u Zagrebu – 22.02.2023.”, stoji natpis na snimci. U videu muškarac obučen u tradicionalnu arapsku odjeću ljude plaši ostavljajući crni ruksak u njihovoj blizini, a oni bježe u strahu da se u njemu nalazi neka eksplozivna naprava.

Bizaran skeč ugašenog portala Telka.hr

No, suprotno onome što se navodi u statusu, snimka niti je napravljena u veljači ove godina, a niti se radi o dokazu terorizma u Zagrebu.

Taj bizaran skeč, odnosno skrivenu kameru, napravila je ekipa sada ugašene internetske stranice Telka.hr. Pregledavajući arhivu objava na njihovim internetskim stranicama pronašli smo i onu s naslovom “Arap s ruksakom – prank u Zagrebu” , a u kojoj se nalazi i snimka iz statusa na Facebooku.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Snimka iz prosinca 2015. godine

U opisu snimke objavljene 29. prosinca 2015. godine piše: “Pogledajte reakcije ljudi iz Zagreba kada susretnu osobu koja je obučena u arapsku odjeću i nosi ruksak na leđima…”, dok se na snimci nalazi “watermark” odnosno oznaka telka.hr.

O tom bizarnom skeču i popratnim reakcijama građana u prosincu 2015. godine pisao je portal Zagreb.info u tekstu naslovljenom: “Zagrepčani zaprepašteni: “‘Arap’ hodao po gradu i strašio ljude lažnom bombom”.

Zaključno, na Facebook profilu privatnog korisnika objavljena je snimka skeča portala Telka.hr iz prosinca 2015. godine u kojem se netočno navodi kako je to dokaz “terorizma u Zagrebu” iz veljače ove godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.