Razotkriveno

Viralni video prelaska autobusa preko mosta snimljen je 2018. u SAD-u

Na snimci se vidi prelazak autobusa preko mosta Beaver Bridge izgrađenog 40-ih godina 20. stoljeća u američkoj saveznoj državi Arkansas.
Ilustracija: Pixabay

“VIDEO: Vozač autobusa izignorirao je zabranu, most se počeo savijati, a netko je snimio strašan prizor”, status je objavljen na Facebook profilu portala Biscani.net 23. veljače (arhivirano ovdje). Link na statusu vodi na vijest istog naslova objavljenu na tom portalu 12. rujna 2021. godine (arhivirano ovdje), znači prije godinu i pet mjeseci.

No, i toj staroj vijesti, kao i novom statusu, nedostaje kontekst da je snimka prelaska autobusa preko mosta nastala u SAD-u 2018. godine. Zbog tog ne navođenja osnovnih informacija o snimci u komentarima na objavi kritizira se vozačka nekultura na našim prostorima, proziva policija jer ne kažnjava tu praksu i sve pripisuje “balkanskom mentalitetu”.

Status na Facebook profilu Biscani.net prikupio je 27 dijeljenja, 85 komentara i 518 ostalih reakcija.

Snimka je iz listopada 2018. godine

“Ljudi koji su se u tom trenutku nalazili blizu mosta nisu mogli vjerovati svojim očima. Snimili su kako je vozač autobusa potpuno izignorirao zabranu i krenuo na most koji s razlogom nije predviđen za autobuse i kamione. U jednom trenutku se most samo počeo savijati”, cijeli je tekst kojim je portal Biscani.net u rujnu 2021. godine objasnio što se vidi na snimci.

Snimka prelaska autobusa preko mosta, kao što su to pisali američki mediji nastala je u listopadu 2018. godine. Na snimci se vidi prelazak autobusa teškog više od 35 tona preko jednotračnog mosta Beaver Bridge izgrađenog 40-ih godina 20. stoljeća u američkoj saveznoj državi Arkansas.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Preko mosta smiju vozila teška do 10 tona

Nakon objave snimke, Ured za promet države Arkansas poslao je stručnjake kako bi provjerili je li došlo do oštećenja mosta jer je maksimalna težina vozila koji smiju preko njega ići 10 tona, a autobus je bio višestruko teži. Preliminarni rezultati su pokazali da do oštećenja nije došlo.

Zaključno, objavi na Facebook profilu Biscani.net 23. veljače te vijesti istog portala iz rujna 2021. godine nedostaje kontekst, odnosno da je snimka prelaska autobusa preko jednotračnog mosta nastala u listopadu 2018. godine u američkoj saveznoj državi Arkansas.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.