Razotkriveno

Samsung ne dijeli oštećene mobitele. To je lažna nagradna igra

Da je uistinu riječ o lažnom nagradnom natječaju i lažnoj stranici koja nema nikakve veze sa Samsungom potvrđeno je iz Samsunga Hrvatska.
Foto: Unsplash/Anh Nhat

Na Facebook stranici “Samsung Fans” objavljen je lažni nagradni natječaj (arhivirano ovdje) koji ima za cilj povećanje vidljivosti i interakcije na stranici.

“Pozdrav svima 👋👋.
U čast 36. rođendana @SAMSUNG-a, sretni smo što možemo najaviti nasumično dodjelu 475 telefona koji se ne mogu prodati zbog manjih ogrebotina na tijelu. Unesite željenu boju, na primjer “Plava”, navodi se u objavi uz koju je objavljen album fotografija Samsungovih modela mobitela.

Screenshot/Facebook

Lažni nagradni natječaj na stranici “Samsung Fans” objavljen je 5. ožujka, a od objave je prikupio 1400 dijeljenja, 718 komentara i 186 ostalih reakcija.

Samsung Hrvatska potvrdio da se radi o lažnom nagradnom natječaju

Da je uistinu riječ o lažnom nagradnom natječaju i lažnoj stranici koja nema nikakve veze sa Samsungom, potvrdili su iz Samsunga Hrvatska u odgovoru na upit Faktografa.

“Ovaj natječaj nema nikakve veze sa Samsung službenom komunikacijom. Navedeno je prijavljeno te bi lažna komunikacija trebala biti uklonjena”, stoji u odgovoru Samsunga na naš upit.

U opisu stranice također nema nikakvih informacija o tvrtki Samsung, a prva objava na stranici objavljena je 5. ožujka što su također jasni znakovi da se ne radi o kredibilnoj stranici.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Lažni nagradni natječaji česta pojava na Facebooku

Razne prevare vrlo su česte na Facebooku i na internetu općenito. O lažnim nagradnim igrama na Facebooku Faktograf je pisao više puta. Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.