Razotkriveno

Kanadski premijer Trudeau nije odobrio prodaju kokaina stanovništvu

Kanadska pokrajina Britanska Kolumbija je dekriminalizirala posjedovanje manjih količina kokaina, ali nije kompanijama dozvolila prodaju droge stanovništvu.
Foto: HINA/ Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek/ ua

Je li proizvodnja i prodaja kokaina stanovništvu u Kanadi legalna? Ako je suditi po naslovu teksta (arhiviran ovdje) objavljenog na Epohi, portalu koji učestalo širi dezinformacije, odgovor je da. Međutim, to nije točno.

“Vlada Justina Trudeaua izdala je licencu biotehnološkoj tvrtki, Sunshine Earth Labs, za proizvodnju i prodaju kokaina kanadskoj javnosti. Ovo je dopuštenje izdano kao odgovor na krizu s predoziranjem opioidima koja bi dekriminalizirala kokain, heroin i druge teške droge”, stoji u opisu objave podijeljene na Facebook stranici profila.

U tekstu se nadalje objašnjava kako je navedena tvrtka dobila odobrenje od Ministarstva zdravstva Kanade za legalno posjedovanje, proizvodnju, prodaju i distribuciju listova koke i kokaina, kao i morfija, MDMA-ja (ecstasy) te heroina.

Sličan je ugovor, navodi se, ponuđen i tvrtki Adastra Labs, kojoj licenca omogućuje proizvodnju i prodaju psilocibina te psilocina – halucinogena koji su poznati kao sastojci “čarobnih gljiva”, a imaju učinke slične LSD-u.

justin

Eksperiment u Britanskoj Kolumbiji

Točno je da je kanadska pokrajina Britanska Kolumbija pokrenula eksperimentalni proces dekriminalizacije droga s ciljem rješavanja krize predoziranja opijatima.

Točnije, sredinom prošle godine kanadska je vlada dekriminalizirala posjedovanje malih količina kokaina, heroina i drugih narkotika u pokrajini Britanska Kolumbija, što je odluka koja je na snagu stupila krajem siječnja ove godine i trajat će tri godine. Dekriminalizacija se odnosi na posjedovanje do 2,5 grama kokaina, cracka, heroina, fentanila, MDMA i metamfetamina (VoA). Izuzeće se odnosi samo na Britansku Kolumbiju i to za osobe starije od 18 godine, dok se posjedovanje droga ne dozvoljava u školama, zračnim lukama, institucijama za skrb djece, brodovima ili u helikopterima kanadske Obalne straže kao ni za pripadnike Kanadske vojske.

Navedena odluka nije promijenila činjenicu da su te supstance i dalje ilegalne. Međutim, njenim stupanjem na snagu, odrasle osobe uhvaćene s količinom droge za osobnu uporabu neće biti uhićene i optužene, niti će im droga biti oduzeta, već će im se ponuditi informacije o dostupnim zdravstvenim i socijalnim uslugama.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Naime, procjenjuje se da je od 2016. godine u Kanadi 27.000 ljudi umrlo radi upotrebe droga, a samo u Britanskoj Kolumbiji 10.000, zbog čega je u konačnici ta pokrajina zatražila izuzeće od zakona o drogama. Namjera je zaokret u dosadašnjoj politici prema drogama, zbog koje bi ovisnici uhvaćeni s drogom završavali u zatvoru, a ne na liječenju (BBC). U svom zahtjevu kanadskoj Vladi, Britanska Kolumbija je prošle godine napisala da traže izuzeće od zakona “kako bi se otklonio sram koji često sprječava ljude u traženju pomoći”.

Mjesec dana nakon što je sredinom prošle godine stigla ta najava, nekoliko je farmaceutskih tvrtki iz Britanske Kolumbije objavilo da im je kanadska zdravstvena agencija Health Canada dopustila proizvodnju i prodaju kokaina. Prvo je to učinila Adastra Labs, a potom i Sunshine Earth Labs. Međutim, to nije u potpunosti točno.

Trudeau: “Tvrtke nemaju dopuštenje za komercijalnu prodaju kokaina”

Pokrajina je dekriminalizirala posjedovanje, ali nije tim kompanijama dozvolila prodaju droge stanovništvu. Te je tvrdnje je prošlog tjedna opovrgnuo i sam kanadski premijer Justin Trudeau koji je rekao da je iznenađen što tvrtke s dozvolom signaliziraju da će Kanada uskoro dopustiti legalnu prodaju teških droga javnosti.

“Postoje ograničena i vrlo restriktivna dopuštenja za određene farmaceutske tvrtke da koriste tu tvar u istraživačke svrhe i za vrlo specifične usko propisane medicinske svrhe”, objasnio je Trudeau, a prenosi France24. Kanadski premijer na to je dodao kako tvrtke nisu imale nikakvo dopuštenje da komercijalno prodaju kokain te da je riječ o nesporazumu. Potvrdili su to i iz agencije Health Canada koja je priopćila kako prodaja takvih lijekova široj javnosti nije dopuštena.

Uostalom, obje navedene tvrtke su se naknadno “ispravile” te poručile kako je prodaja supstanci koje nisu legalne ipak dopuštena samo ljekarnicima i bolnicama, odnosno onim tijelima koja imaju potrebne licence agencije Health Canada.

Pogrešno tumačenje dozvola izazvalo buru na kanadskoj političkoj sceni

Pogrešna interpretacija dozvola koje su dobile tvrtke izazvala je prošlog tjedna buru na kanadskoj političkoj sceni. Nakon što ga je prozvao premijer Britanske Kolumbije David Eby, kanadski premijer Justin Trudeau tražio je od kompanije Adastra Labs da ispravi zbrku koju su izazvali svojim priopćenjem u kojem su najavili “komercijalizaciju kokaina kao dio svog biznis  modela”.

Jasno je kazao da ta kompanija nema dozvolu za prodaju kokaina na “otvorenom tržištu”, dok je Health Canada potvrdila da ta tvrtka može prodavati samo drugim tvrtkama koje imaju licencu, a licenca im je izdana samo “za znanstvene i medicinske svrhe”. Poručili su i da se neće ustručavati oduzeti im licencu, ako neće poštivati “striktne uvjete” na temelju koje su je dobili.

Adastra je nakon toga objavila novo priopćenje u kojem navode da nemaju dopuštenje prodavati drogu “općoj populaciji”, nego samo licenciranim tvrtkama. Samo za znanstvene i medicinske svrhe licencu je dobila i druga tvrtka – Victoria’s Sunshine Earth Labs. I Trudeau je jasno kazao da njegova Vlada ne ide u smjeru prodaje dekriminaliziranog kokaina.

Izostavljanje detalja

Britanska Kolumbija je druga jurisdikcija u Sjevernoj Americi koja je dekriminalizirala osobno posjedovanje malih količina (do 2,5 grama) teških droga nakon američke države Oregon koja je to učinila u studenom 2020. godine. Dekriminalizacija droga u određenoj mjeri dobila je podršku i Kanadske udruge šefova policije, ali i brojnih službenika za javno zdravstvo (BBC).

U naslovu teksta objavljenog na Epohi netočno se navodi kako je kanadski premijer biotehnološkoj tvrtki izdao dozvolu za proizvodnju i prodaju kokaina Kanađanima, što se u uvodu teksta objašnjava kao da će tvrtka moći prodavati kokain “kanadskoj javnosti”. To je djelomično netočno; predmetne kompanije nisu dobile dozvolu da kokain prodaju javnosti, već samo istraživačima kojima je kokain potreban u znanstvene i istraživačke svrhe.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.