Razotkriveno

Škotska nije zabranila anesteziju, nego prestaje koristiti anestetik desfluran

Škotski NSH prva je nacionalna zdravstvena služba u UK koja je prestala koristiti desfluran zbog štetnog doprinosa globalnom zatopljenju.
Foto:Pixabay

“Škotska zabranila anesteziju zbog ‘utjecaja na klimu’ – Engleska i EU ju slijede”

Naslov je to teksta (arhiviran ovdje) koji je objavljen na Epoha.hr, portalu koji učestalo širi dezinformacije i neutemeljene tvrdnje.

Kako se objašnjava u tekstu, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva (NHS), plin koji se koristi za sigurno uspavljivanje pacijenata tijekom operacije ima potencijal globalnog zagrijavanja 2500 puta veći od ugljičnog dioksida. Autor teksta navodi kako i Europska unija planira zabraniti upotrebu desflurana od 1. siječnja 2026., osim u iznimnim okolnostima.

“I, kao što smo vidjeli s izolacijom, samo je pitanje vremena kada će druge ljudske aktivnosti, od onih koje održavaju život, do onih koje donose životnu radost, biti ograničene, navodno, zbog emisija CO2”, komentar je koji se nalazi ispod vijesti koja je objavljena i na Facebook stranici portala.

Zabrana

Desfluran je siguran hlapljivi inhalacijski anestetik koji se često koristi za indukciju opće anestezije, iako bi se prije početka njegove primjene trebao napraviti genetički test kako bi se odredila sklonost ka nastanku maligne hipertermije (HeMED).

Točno je da je škotski National Health Service (NSH) postao prva nacionalna zdravstvena služba u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je prestala koristiti desfluran zbog njegovog štetnog doprinosa globalnom zatopljenju.

Kako je objavljeno na stranici škotske vlade, desfluran ima potencijal globalnog zatopljenja 2500 puta veći od ugljičnog dioksida, stoga će njegova zabrana u bolničkim dvoranama diljem NHS Škotske uštedjeti emisije ekvivalentne opskrbi energijom 1700 domova svake godine.

U škotskim će se bolnicama tako odsada koristiti klinički prikladne i sigurne alternative koje imaju manji utjecaj na okoliš. Povlačenje tog anestetika prvi je korak nacionalnog programa koji bi trebao biti službeno pokrenut u proljeće 2023., a koji je dio strategije klimatske hitnosti i održivosti koju je donio NHS.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“NHS Škotska postavila je ambiciozan cilj da do 2027. bude nulta neto vrijednost plinova za anesteziju, a uklanjanje desflurana samo je prvi korak ka tome. Naši su pacijenti uvijek na prvom mjestu. Sjajno je što donosimo klinički sigurne odluke o skrbi za pacijente imajući na umu održivost” rekao je Kenneth Barker, voditelj programa.

Baker je za BBC također rekao da je 2017. godine shvatio da je količina desflurana koju je s kolegama koristio u svakodnevnom radu  ekvivalentna vožnji automobilskoj vožnji duljine 670 milja (1078.26 kilometara). Zbog tog je saznanja instantno prestao koristiti taj anestetik te ga je zamijenio drugim alternativama. Njegov su primjer ubrzo počeli slijediti i ostali anesteziolozi. Više od 40 bolničkih sustava u Engleskoj te niz bolnica u Walesu u posljednjih je nekoliko godina prestalo koristit desfluran, a NHS Engleske uvest će sličnu zabranu od 2024., s iznimkom uporabe u iznimnim okolnostima.

Helge Johannsson, potpredsjednik Kraljevskog koledža anesteziologa, rekao je da je desfluran tek “kap u moru ugljičnog otiska NHS-a” (oko dva do pet posto).

“NHS je industrija koja doista intenzivno emitira ugljik. Moramo se usredotočiti i na sve ostale važne stvari koje također mogu napraviti razliku – poput rješavanja problema starih bolničkih zgrada koje je teško grijati”, izjavio je za BBC.

Inače, desfluran je plin koji spada u hidrofluorougljike, skupinu umjetnih kemikalija koje se u Europskoj uniji  postupno povlače iz upotrebe zbog njihovog utjecaja na klimu. EU planira zabraniti upotrebu tog anestetika od 2026., osim u iznimnim okolnostima (Euronews).

Obmanjujuć naslov

Naslov teksta objavljenog na Epohi tvrdi da je Škotska zabranila anesteziju, što je netočno. Anestezija znači gubitak osjeta, što podrazumijeva samo gubitak svijesti ili samo gubitak osjeta boli, ili istovremeni gubitak i osjeta boli i svijesti, a anestetici su lijekovi koji svojim djelovanjem na živčani sustav izazivaju anesteziju. Anestezija je i postupak kojim se namjerno, npr. radi uklanjanja boli u kirurškome zahvatu, prekida širenje živčanog uzbuđenja, odnosno uklanja osjetljivost, bilo u pojedinim ograničenim područjima tijela (lokalna anestezija), bilo u cijelome tijelu (opća anestezija, stariji naziv: narkoza).

Škotska je odlučila zabraniti samo jedan određeni anestetik, a ne sami postupak anestezije, kako se navodi u naslovu. Da su te činjenice svjesni i na portalu Epoha govori i uvod u članak u kojem se navodi da se zabranjuje desulfan. Zbog toga objavu ocjenjujemo kao djelomično netočnu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.