Razotkriveno

Musk ne promovira investicijsku platformu s prosječnim profitom od 300 posto

Investicijska platforma Tesla X ne može se pronaći u registrima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
EPA/ALEXANDER BECHER

Prosječan profit od 300 posto i preciznost sustava za investicije od 99,1 posto“, brojke su na koje se pozivaju tvorci prevare nazvane platforma “Tesla X” na ruskom jeziku, a za koju su oglasi na društvenoj mreži Facebook počeli “iskakati” i hrvatskim korisnicima.

Kada brojke o lakoj zaradi izgledaju predobro da bi bile istinite, najčešće one i nisu istinite nego prevara u kojoj se od lakovjernih korisnika žele izvući ili osobni podaci ili novac.

Elon Musk ne promovira platformu za ulaganje “Tesla X”

Na tim internetskim stranicama na kojima se na ruskom jeziku reklamira platforma “Tesla X”, netočno se navodi kako je to nova platforma vlasnika Twittera i osnivača proizvođača električnih automobila Elona Muska, iako se na internetu ne može pronaći izvor da je Musk ikada reklamirao ili spominjao tu platformu za investicije s “preciznošću od 99,1” posto i “prosječnim profitom od 300 posto”

Na sumnju da se radi o prevari korisnika interneta navode i URL-ovi netipični za ozbiljne investicijske kompanije, kao i kontakt e-mail koji glasi [email protected]. Taj e-mail je jedina informacija koju korisnici mogu doznati na stranici jer nije navedeno niti ime kompanije koja stoji iza platforme, kao niti njezina adresa, broj telefona ni bilo koja druga informacija.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Također, na sumnju da se tom prevarom želi od korisnika izvući novac ili osobni podaci, navodi i činjenica da je na stranicama postavljena kontakt forma u kojoj se od korisnika, prije nego krenu “zarađivati” traži da upišu svoje ime i prezime, e-mail i telefonski broj.

Platforme “Tesla X” nema u registrima Hanfe

Faktograf je u prošlosti u više navrata pisao o sumnjivim “investicijskim” platformama koje su imale za cilj prikupljanje osobnih informacija korisnika interneta ili krađu njihova novca, a u kojima se najčešće radilo o “trgovanju” kriptovalutama. Pisali smo, također, i o pojavi lažnih intervjua osnivača Tesle Elona Muska (1, 2) u kojima se netočno tvrdilo, slično kao i u ovoj najnovijoj prevari, da on promovira platforme za ulaganje u kriptovalute.

Platforma Tesla X ne može se pronaći niti u registrima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) koji su svima dostupni na stranicama te agencije. Kod pisanja ranijih tekstova o sličnim prevarama iz Hanfe su nam odgovorili da “ukoliko društvo nije registrirano”, preporučuju “poslovne odnose s takvim društvima izbjegavati” te su dodali da pozivaju “građane da prije uspostavljanja poslovnih odnosa provjere u registru je li riječ o licenciranom društvu, a Hanfi se mogu obratiti i telefonski i putem e-maila”.

Kada građani trebaju posumnjati na prevaru?

Iz Hanfe su nam za potrebe ranijih tekstova objasnili i kada građani trebaju posumnjati da se radi o potencijalnim prevarama i sumnjivim ulaganjima u kojima mogu ostati bez novca.

“Hanfa je do sada već puno puta upozoravala javnost putem priopćenja za javnost te stalno i kontinuirano upozorava putem javnih nastupa, internetskih stranica i društvenih mreža na takve pojave i poziva građane da ne trguju putem navedenih platformi i ne nasjedaju na obećanja lake zarade. Riječ je o stranicama koje preko noći nastaju i nestaju te mijenjaju imena te u njihovu slučaju Hanfa ne može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji s njima posluju niti je nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja takvih stranica i društava koja često niti nisu iz Hrvatske niti su licencirana za bilo kakvo trgovanje na području RH.

S obzirom na velik broja pružatelja usluga koji svoje usluge nude preko interneta iz cijelog svijeta, na stranici Hanfe nije objektivno moguće dati pojedinačno upozorenje u vezi sa svakim društvom te je stoga važno da se građani educiraju i da, u slučaju trgovanja, provjere posluje li neki pružatelj usluga legalno ili je riječ o potencijalnoj prevari. Ako se društvo ne nalazi u registru Hanfe znači da građanin/ulagatelj nema nikakav stupanj zaštite jer ne postoji mogućnost niti pravni alati kojima bi se moglo intervenirati te potencijalno prevarenim građanima vratiti novac.

Hanfa je upozoravala i na zaštitu potrošača u segmentu kriptotržišta uz pojašnjenje da trgovanje kriptovalutama nije regulirano”, stoji u odgovoru Agencije te navode linkove na edukativne materijale (123) koji građanima mogu pomoći kako se ne bi našli u situaciji da trgovanjem kriptovalutama ostanu bez novca.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.