Razotkriveno

Fotografija Trumpa kojeg prate tisuće na ulicama New Yorka djelo je umjetne inteligencije

Fotografiju koju je stvorila umjetna inteligencija na društvenim mrežama podijelio je i sin bivšeg američkog predsjednika Eric Trump.
Foto: Hina/EPA/JUSTIN LANE / POOL

RTL-ov novinar Boris Mišević 5. travnja podijelio je fotografiju Donalda Trumpa sa statusom “Efekt političke optužnice / iako je podrska naroda i bez nje bila tako jaka a uz ovaj cirkus je samo značajno porasla /” (arhivirano ovdje).

Na fotografiji je prikazan bivši američki predsjednik Donald Trump kako hoda ulicama grada New Yorka popraćen velikom masom ljudi, dok su na ulici izvješene američke zastave.

Status ima gotovo tisuću oznaka ‘sviđa mi se’, 74 komentara te je podijeljena 12 puta. Međutim, fotografija je djelo umjetne inteligencije i ne predstavlja stvarnu situaciju.

Izvor: Screenshot Facebook

Kako piše Forbes, radi se o lažnoj fotografiji koju je stvorila umjetna inteligencija (AI) i koju je prvotno podijelio sin bivšeg američkog predsjednika, Eric Trump.

Eric Trump je 4. travnja podijelio navedenu fotografiju na Twitteru (arhivirano ovdje). Fotografiju je dosad vidjelo gotovo deset milijuna ljudi.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako dalje piše Forbes, lažna fotografija napravljena je koristeći generator slika koji koristi umjetnu inteligenciju, iako nije jasno koji generator je korišten. Fotografija koju je podijelio Eric Trump sadrži vodeni žig s računa na Twitteru Brick Suit, koji je prvi 3. travnja podijelio fotografiju (arhivirano ovdje). Fotografija koju je podijelio Brick Suit ima 5,9 milijuna pregleda.

Međutim, kada pogledamo fotografiju, na što ukazuje i Forbes, možemo vidjeti da nešto ne štima. Lice Donalda Trumpa, kao i drugih osoba koje su mu u ravnini, te njihovih ruku izgledaju lažno i iskrivljeno, što je jedna od glavnih odlika fotografija koja je napravila umjetna inteligencija. Ruke izgledaju deformirano (eng. warped).

Izvor: Screenshot Twitter

Na isječku fotografije podijeljene na Twitteru jasno se može vidjeti da su lica Trumpa i drugih osoba iskrivljena.

Početkom travnja Trump se pojavio u New Yorku jer je protiv njega podignuta optužnica jer je navodno isplatio pornozvijezdu u zamjenu za šutnju o njihovom odnosu, o čemu su izvijestili brojni mediji. Newsweek i New York Post donose opsežne fotogalerije s Trumpova dolaska u sudnicu u New Yorku i prosvjeda koji su organizirali Trumpovi pristaše i protivnici. Bivši američki predsjednik je, dakle, ispraćen u automobilu u sudnicu, nakon čega se vratio zrakoplovom na Floridu, a nema niti jedne fotografije koja prikazuje da hoda ulicama New Yorka dok ga prati gomila ljudi, kao što to prikazuje fotografija iz statusa.

Zaključno, fotografija podijeljena na Facebooku djelo je umjetne inteligencije i ne predstavlja stvarnu scenu koja se odvila na ulicama New Yorka.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.