Razotkriveno

Video ne prikazuje slučajno zaprašivanje jer je pilot pritisnuo “krivo dugme”

Video pokazuje rutinsku operaciju izgaranja ostatka ulja koje je zaostalo u pomoćnoj pogonskoj jedini (eng. APU) aviona.

Na društvenoj mreži Facebook objavljen je video (arhiviran ovdje) koji prikazuje avion na pisti, u trenutku u kojem ispušta gusti bijeli dim. U opisu videa stoji “Ups! Krivo dugme” čime se insinuira da je pilot aviona pritisnuo krivo dugme i time ispustio chemtrailse.

Niže donosimo snimku zaslona objave.

Izvor: Screenshot Facebook

Međutim, radi se o rutinskoj proceduri, tj. o izgaranju ostatka ulja koje je zaostalo u pomoćnoj pogonskoj jedini (eng. APU) aviona aviokompanije Japan Airlines.  O ovome videu već su pisali kolege s portala Raskrinkavanje.me i Logically.

Kako piše Raskrinkavanje.me, najranije objave na internetu koje sadrže ovaj video su dostupne od 30. kolovoza 2020. godine, na što ukazuje obrnuta pretraga fotografija, a dijelili su ga i korisnici društvenih mreža stranog govornog područja za dokazivanje teorija zavjere o zaprašivanju.

Video je prvi put objavljen na YouTubeu u travnju 2016. godine. Naziv videa je “bijeli dim!” (jap. 白煙!). Isti video je objavljen i 4. kolovoza 2020 godine uz opis: “Kratki video prikazuje kako gori gorivo iz APU (eng. auxiliary power unit). Do ovoga može doći nakon većeg održavanja kada u APU-u ostane goriva (ista stvar bi se dogodila s motorom) i prvi put se upali nakon radova održavanja. Letite sigurno!”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Dakle, kao što piše Raskrinkavanje.me, “APU je agregat, odnosno mali mlazni motor, koji se najčešće nalazi na samom kraju trupa aviona. Ovaj motor ima funkciju snabdijevanja sistema električnom strujom dok je avion još prizemljen na pisti. Pored toga, APU omogućava klimatizaciju, kao i da pokrene glavne motore aviona”.

Logically je kontaktirao nezavisnog stručnjaka za civilno zrakoplovstvo kapetana Mohana Ranganathana koji je potvrdio da video prikazuje izgaranje viška goriva tijekom održavanja. On je za Logically kazao da se radi o ciklusu propuhivanja (eng. blowout) tijekom održavanja kako bi se maknuo višak goriva”.

Bijeli tragovi iza aviona su kondenzacijski tragovi

O teoriji zavjera o chemtrailsima je Faktograf.hr pisao u više navrata. Postojanje tzv. chemtrailsa “dokazuje” se bijelim tragovima iza zrakoplova. Prema narativu koji šire pobornici teorije, a koja nije činjenično utemeljena, time se potvrđuje tajna zavjera za kontrolu vremenskih prilika ili, u opasnijoj formi, kemijsko “zaprašivanje” okoliša i stanovništva.

Znanstveno je dokazano da se ti bijeli tragovi, tzv. contrailsi ili kondenzacijski tragovi, pod određenim uvjetima stvaraju iza ispuha mlaznog motora aviona. Uobičajeno nastaju pri letu aviona iznad 8000 metara gdje je temperatura zraka ispod – 40 °C. Zbog toga se tragovi ne pojavljuju pri polijetanju ili slijetanju zrakoplova, osim u slučajevima vrlo niskih temperatura na tlu.

Objašnjenje kondenzacijskih tragova Faktograf je ranije dobio i od Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

“Kondenzacijski tragovi su oblačne pruge koje se stvaraju u brazdi zrakoplova kada je atmosfera na razini leta dovoljno hladna i vlažna. Naime, oni nastaju naglim hlađenjem ispušnih plinova koji kao rezultat izgaranja goriva imaju visoki sadržaj vodene pare. Kao što znate zrak iznad 8000 metara izrazito je hladan, čak i do -40 stupnjeva Celzijusa te vruća para u naglom susretu s tako hladnim zrakom kondenzira i nastaju bijele linije. Također, oblačna pruga iza zrakoplova može nastati na vrhovima krila ili elipsa u vrtlozima zraka”, stoji u odgovoru DHMZ-a.

Pojasnili su i zašto kondenzacijske tragove možemo vidjeti i satima nakon što je zrakoplov prošao nekim dijelom neba.

“Kondenzacijski tragovi mogu brzo iščeznuti, međutim kada su prisutne vrste oblaka cirus ili cirostratus, mogu potrajati i nekoliko sati. Kondenzacijski tragovi dužeg trajanja šire se napredujući te često stvaraju velike hrpe pahuljastih ili vlaknastih oblaka, koji izgledom podsjećaju na cirus ili cirostratus te na tanke bijele krpe, pokrivač ili sloj oblaka naziva cirokumulus. Katkad je stare kondenzacijske tragove nemoguće razlikovati od gore navedenih vrsta oblaka”, stajalo u odgovoru DHMZ-a.

Zbog svega navedenog ocjenjujemo da statusu na Facebooku nedostaje kontekst da se na snimci radi o rutinskoj proceduri, tj. o izgaranju ostatka ulja koje je zaostalo u pomoćnoj pogonskoj jedini (eng. APU) aviona aviokompanije Japan Airlines.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.