Razotkriveno

Lipomi se ne mogu riješiti pomoću “homogene smjese od meda i brašna”

Lipomi su meke naslage masnog tkiva koje se često javljaju u općoj populaciji.

PRIRODNI RECEPT: Evo kako da se riješite masnog tikva za samo 10 dana! Ostati ćete zapanjeni rezultatom“, navodi se u statusu (arhiviran ovdje) objavljenom na Facebook stranici Lijek iz prirode.

Snimku zaslona statusa donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

Status vodi na članak na web-stranici ‘Lijek iz prirode’ (arhivirano ovdje) u kojem se tvrdi da “postoji potpuno drugačije rješenje” za lipome, a to je “homogena smjesa od meda i brašna” koja se “primjenjuje na masno tkivo”, a za koju neki pacijenti tvrde da pomaže.

Što su lipomi?

Međutim, budući da su lipomi nakupine masnog tkiva, ne mogu se riješiti primjenom raznoraznih kućnih lijekova, već se rješavaju – ako liječnik procjeni da ih je potrebno maknuti – odstranjivanjem ili liposukcijom. Naime, budući da lipomi nisu maligni, liječnik može odlučiti da nema potrebe za njihovim odstranjivanjem. Često se odstranjuju zbog estetskih razloga.  Medicinski razlozi za odstranjivanje su veličina (veći od 10 centimetara), osjećaj boli, brzi rast, povezanost s donjim tkivom, sumnja da se zapravo ne radi o lipomu, pritiskanje živca ili lokacija duboko u tkivu, bedru ili retroperitonealnom prostoru.

Kako se navodi na web-stranici Medicinski priručnik, “lipomi su meke naslage masnog tkiva koji rastu ispod kože uzrokujući okrugle ili ovalne izbočine”. Češće se pojavljuju kod žena nego kod muškaraca, a kod osobe se može pojaviti jedan ili nekoliko. Javljaju se bilo gdje na tijelu, a najčešće na podlakticama, gornjem dijelu trupa i stražnjem dijelu vrata.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Mogu se razviti u bilo kojoj dobi, ali češći su kod osoba u dobi između 40 i 60 godina (Healthline, NHS). Jako su česti, lipom će se razviti u oko 1 u 1000 osoba. Lipomi su mekani na dodir, pomiču se pod kožom, rastu sporo, nemaju određenu boju i razvijaju se tik ispod kože, a točan razlog njihova nastajanja nije još poznat.

Ponekad mogu biti bolni, ali rijetko uzrokuju probleme, budući da “te izrasline nisu stanice raka i rijetko su karcinomske”. “Ako se lipom počne mijenjati na bilo koji način, liječnik može napraviti biopsiju (uzimanje uzorka i ispitivanje mikroskopom). Liječenje obično nije potrebno, ali lipome koji smetaju može se ukloniti kirurški ili isisavanjem masti (liposukcija)”, navodi se na stranicama Medicinskog priručnika.

Kako se uklanjaju?

Lipomi se najčešće uklanjaju operativnim zahvatom (Healthline, Klinika Mayo, Columbia), posebno ako rastu. Još jedna opcija uklanjanja lipoma je liposukcija, budući da je liposukcija uklanjanje masnog tkiva, a lipomi se sastoje od masnog tkiva. Međutim, kako piše Healthline, ako se želi spriječiti vraćanje lipoma, važno ga je ukloniti u cijelosti, što liposukcija ne garantira. Uz sve to, neki lipomi se mogu razviti ispod mišića, zbog čega se liposukcija kao metoda uklanjanja ne može primijeniti. Nigdje se ne navodi da se lipomi mogu riješiti smjesom od meda i brašna.

Postoje neka stanja i sindromi koji mogu povećati šanse od razvijanja lipoma, a pretilost, bolesti jetre, netolerancija na glukozu i poremećaj korištenja alkohola mogu dovesti do povećanja rizika od razvijanja lipoma (Healthline). Budući da su lipomi nakupine masnog tkiva, ne mogu se odstraniti mjerama poput toplih obloga koji bi mogli djelovati kod nabreklina nekog drugog tipa.

Kako se navodi na stranicama Klinike Mayo, postoje male šanse da je kvržica koja nalikuje na lipomu zapravo liposarkoma, vrsta raka koji se razvija u mekom tkivu tijela.

Zaključno, lipomi su benigne nakupine masnog tkiva koje se često javljaju u populaciji. Budući da se radi o masnom tkivu, ne mogu se riješiti raznim kućnim lijekovima i kompresijama, već se odstranjuju operativnim zahvatima ili liposukcijom.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.