Razotkriveno

Hrvoje Tomasović objavio staru snimku iz Pariza. Komentari su puni mržnje prema migrantima

Komentari ispod objave obiluju pozivima na nasilje prema migrantima, njihovo zatvaranje i deportiranje iz Hrvatske i Europe.
Ilustracija: Pixabay

Splitski kirurg i HDZ-ovac Hrvoje Tomasović 4. svibnja na svom Facebook profilu (arhivirano ovdje) podijelio je snimku trganja brisača na tramvaju koju je iskoristio kako bi u statusu širio mržnju prema migrantima.

“Kako je ovo lijepo, romantično! Hrvatska zemlja mogućnosti i blagostanja. Dođite nam svi koji ne znate kamo bi….. Dođite, dođite jer pokraj ovoliko dragih i pametnih građana naše države, može doći još i poneki. Ovdje ima mjesta za svakog neshvaćenog inženjera, astrofizičara i liječnika”, stoji u cinično intoniranom statusu Hrvoja Tomasovića.

Uz status je stavljena snimka koja prikazuje biciklista na tramvajskim tračnicama. U jednom trenutku baca bicikl i vičući kreće prema tramvaju koji se trubeći zaustavlja, dok na kraju muškarac lomi brisače na vozilu javnog prometa.

Snimka je s Tomasovićevog profila podijeljena više od 70 puta, a prikupila je više od sto komentara i više od 270 reakcija.

Cilj objave jasno se može vidjeti iz komentara koji su, velikom većinom, puni poziva na nasilje prema migrantima, njihovo zatvaranje i deportiranje iz Hrvatske i Europe, a ne nedostaje ni rasističkih komentara usmjerenih prema boji kože biciklista sa snimke.

Video je iz Pariza, a snimljen je u rujnu 2019. godine

Iz Tomasovićevog statusa moglo bi se zaključiti da je priložena snimka nastala ovih dana u nekom od hrvatskih gradova. Budući da u Hrvatskoj tramvaji voze samo u Zagrebu i Osijeku, moglo bi se pretpostaviti da je snimka iz jednog od ta dva grada. Snimka nije iz Hrvatske niti je snimljena ovih dana, već je nastala u Parizu 2019. godine.

O istoj snimci pisali smo u rujnu 2019. godine, kada se prvi put proširila profilima hrvatskog govornog područja na Facebooku. Tada se tvrdilo da je snimka nastala u zagrebačkom kvartu Kozari bok, a izazvala je izljeve mrzilačkih komentara o migrantima, ali i Romima.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Istu snimku s društvene mreže Twitter u svom tekstu o traganju brisača na tramvaju 18. rujna 2019. godine objavio je francuski portal France Bleu (arhivirano ovdje), a dok je dan ranije o istom događaju pisao i Le Parisien. U vrijeme pisanja tih tekstova snimka se proširila društvenim mrežama te ju je samo na Twitteru pogledalo više od 750 tisuća korisnika.

Kako je došlo do lomljenja brisača na tramvaju?

“Scena je više nego iznenađujuća! Subota ujutro, oko 9.15 sati, biciklist želi ući u tramvaj na stanici Chemin des Reniers u Villeneuve-la-Garenne. Vozač mu zabranjuje ulaz. Muškarac potom sjeda na bicikl i odlučuje se voziti po tramvajskim tračnicama”, navodi u tekstu portal koji, uglavnom, prati događaje iz glavnog francuskog grada Pariza.

Na Google Mapsu uspjeli smo pronaći isti kadar sa snimke kod pariške tramvajske postaje Chemin des Reniers:

Francuski portal France Bleu u svom tekstu potom opisuju bizaran incident biciklista i lomljenje brisača, a na kraju donose i reakciju tvrtke za upravljanje pariškim javnim prometom. “RATP osuđuje takvo ponašanje i uništavanje opreme. Objavili su da su ovog tjedna podnijeli prijavu”, navodi se u tekstu francuskog portala te se dodaje kako nije poznato je li biciklist uhićen. Za kraj donose i objašnjenje RATP-a da vozači tramvaja i autobusa mogu zabraniti ulazak osobi s biciklom u slučaju da procijene da je u vozilu previše ljudi.

U tekstu francuskog portala ne navodi se je li biciklist sa snimke migrant, što u slučaju ovakvog bizarnog incidenta nije niti potrebno osim ako se ne želi širiti mržnja prema cijeloj migrantskoj populaciji te ih generalizacijom sve prikazati kao “problematične” i sklone ekscesima. Sudeći prema komentarima, upravo to je svojom objavom među hrvatskim korisnicima Facebooka postigao Hrvoje Tomasović.

Ista snimka bez konteksta dijeljena u mnogim europskim državama

Kada je snimka objavljena u rujnu 2019. godine, portal France Info objavio je tekst u kojem je naveo primjere, uglavnom s društvenih mreža, gdje se isti video dijelio sa sličnim rezultatom, odnosno rezultirao je komentarima u kojima se izražavala mržnja prema migrantima.

U Italiji je tada video, bez navođenja detalja incidenta, ali uz opasku da se radi o “imigrantu na biciklu” objavio talijanski političar iz desničarske stranke Sjeverna liga Massimo Bitonci, a potom su istu informaciju objavile i neke talijanske novine. Također, istu snimku bez detalja gdje je nastala i o čemu se točno radi na Twitteru je objavila i rimska podružnica policijskog sindikata.

I španjolski fact-checking portal Maldita.es u rujnu 2019. godine je pisao tekst u kojem su dematirali informacije da je snimka nastala u toj europskoj državi. I u Španjolskoj su objavu ove snimke pratili izljevi mržnje prema migrantima u komentarima.

Zaključno, Hrvoje Tomasović je na svom Facebook profilu podijelio snimku bez navođenja konteksta, odnosno da se radi o videu iz Pariza snimljenom u rujnu 2019. godine, dok je u statusu ciničnim tonom sugerirao da snimka prikazuje migranta u Hrvatskoj i time izazvao veliki broj rasističkih i komentara kojima se širi mržnja prema migrantskoj populaciji.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.