Razotkriveno

Zamijenili sredstvo za čišćenje s premazom za voće pa optužili Gatesa da želi otrovati ljude

Proizvod Edipeel nije isto kao i proizvod Apeel britanske kompanije Evans Vanodine koji je zapravo industrijski čistač tvrdih površina.

Bill Gates planira zatrovati svo voće i povrće“, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na portalu Epoha za kojega je Faktograf u više navrata ustvrdio da širi dezinformacije.

U članku se, između ostaloga, tvrdi da “Gates poduzima korake kako bi otrovao zalihe voća i povrća”. To će se postići, piše Epoha, koristeći proizvod Edipeel, jestivi premaz za voće i povrće čiji je cilj smanjenje bacanja hrane, koje je inače veliki problem u svijetu.

Apeel Sciences je tvrtka koju financira Gates koja radi na razvoju novog proizvoda, Edipeel, jestivog premaza za voće i povrće, za rješavanje navodne “krize” bacanja hrane. Tako je, postoji još jedna takozvana kriza koju su izmislile elite koja zahtijeva njihovu hitnu intervenciju i uključuje čovječanstvo da unese više otrovnih kemikalija“, piše Epoha koja potom citira “listu podataka” koja, kako navode, ” detaljno opisuje toksičnu prirodu novog proizvoda za produljenje životnog vijeka voća i povrća, a upravo sada postaje viralan”.

“Lista podataka” ne odnosi se na Edipeel

Točno je da su u lipnju ove godine na društvenim mrežama viralni postali postovi koji povezuju Apeel Sciences i njihov premaz za voće i povrće Edipeel i proizvod sličnoga imena Apeel kojega proizvodi britanska firma Evans Vanodine i koji je zapravo industrijski čistač tvrdih površina.

Dakle, proizvod čiju “listu podataka” prenosi Epoha, ne odnosi se na proizvod Edipeel, kako piše AP News. Navedenu listu online je stavila britanska firma Evans Vanodine koja proizvodi proizvod pod nazivom ‘Apeel’. Ovaj proizvod se koristi za čišćenje tvrdih površina. Kada odemo na web-stranice firme Evans Vanodine i potražimo proizvod Apeel, na samim stranicama se navodi da on nije povezan s Apeel Sciences te da se “ne bi trebao koristiti za čuvanje voća i povrća”. Snimku zaslona donosimo niže.

Izvor: Screenshot Evans Vanodine

Ovim viralnim tvrdnjama koje su se pojavile u travnju 2023. godine bavile su se i kolege s portala Reuters, AP News, Snopes, PolitiFact, DPA Fact Checking, Yahoo Germany i Namibia Fact Check.

Predstavnici firme Apeel Sciences su za AP News kazali da njihov proizvod koji se koristi za zaštitu voća i povrća nije povezan s čistačem te da je siguran za konzumaciju.

Na stranicama Apeel Sciences se pak navodi da su u travnju 2023. godine na društvenim mrežama počeli primjećivati pitanje je li proizvod Apeel opasan ili nije siguran za zdravlje. “Ispostavilo se da postoje industrijski čistači i osvježivači s mirisom citrusa koji se zovu ‘Apeel’. Kada su ti proizvodi zamijenjeni s našima, potrošači su počeli govoriti da je naš proizvod ‘Apeel Plant-Based Protection’ opasan. Željeli bismo razjasniti da nema nikakve povezanosti (eng. zero relation) između drugih kompanija i Apeel Sciences te da su njihovi proizvodi za industrijsko čišćenje potpuno nepovezani s našim prehrambenim proizvodima. To je nesretna slučajnost u imenovanju različitih komercijalnih kategorija”, piše Apeel Sciences na svojim stranicama.

Što se nalazi u premazu za voće i povrće?

Apeel Sciences koristi biljne lipide ili biljna ulja koji se prirodno nalaze u voću i povrću te stvara premaz (eng. coating) koji se nanosi na “površinu svježeg voća i povrća kako bi se zadržala vlada i smanjila oksidacija” kazala je za AP News Jenny Du, suosnivačica i potpredsjednica Apeela. “Cilj našeg proizvoda je da i on bude jestiv”, dodala je.

Premaz se sastoji od pročišćenih monoglicerida i diglicerida za koje Du ističe da se također mogu naći i u adaptiranom mlijeku; spojeve Uprava za hranu i lijekove (FDA) označava kao “općenito prepoznate kao sigurne” (eng. generally recognized as safe) ili GRAS dodatke hrani. U Sjedinjenim Američkim Državama se Apeelov premaz koristi na proizvodima poput avokada i jabuka.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Apeel dalje na svojim web-stranicama piše kako biljni lipidi imaju dugu povijest sigurne konzumacije. Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) je nedavno napravila ponovnu procjenu ovih sastojaka kao dio svog periodičnog sustava revizije dodataka prehrani te je EFSA-in Panel zaključio da ne postoje sigurnosne zabrinutosti koje se tiču njihova korištenja kao dodataka prehrani. Slično navode i Europska komisija, Health Canada, kao i druge zdravstvene organizacije.

Zaklada Bill & Melinda Gates ne financira Apeel Sciences od 2015. godine

Apeel Sciences jest primio pomoć za razvoj organizacije od strane Zaklade Bill & Melinda Gates i to dva puta, 2012. godine i opet 2015. godine. Glasnogovornik Zaklade je za Reuters potvrdio da ta Zaklada nije osnovala Apeel Sciences, kao i to da su financiranja iz 2012. i 2015. završena. I predstavnik Apeel Sciences je potvrdio da Zaklada Bill & Melinda Gates više nije aktivni ulagač u kompaniju.

Reuters, koji je također pisao o ovoj temi, citira Waltera Willetta, profesora epidemiologije i prehrane na Školi javnog zdravstva T.H. Chan pri Sveučilištu Harvard. On je kazao da monogliceridi i digliceridi nisu toksični ili nešto oko čega bismo se trebali brinuti. “To je samo djelomično probavljena masnoća koju dobijemo ishranom ili koju naše tijelo proizvodi iz ugljikohidrata ili proteina”, kazao je. “Naše tijelo ih proizvodi u velikim količinama kao normalan dio probave”, dodao je Willett.

Kako piše PolitiFact, Apeel je 2012. godine u Kaliforniji osnovao James Rogers, koji je još uvijek generalni direktor kompanije. Cilj Appela je smanjenje otpada od hrane, a kompaniju je osnovao s potporom za istraživanje u iznosu od 100.000 američkih dolara koje mu je dodijelila Zaklada Bill & Melinda Gates.

Zaključno, kalifornijska kompanija Apeel Sciences proizvodi jestivi premaz za voće i povrće Edipeel čiji je cilj produženje životnog vijeka hrane s ciljem smanjenja nastanka otpada od hrane. U kompaniju je sredstva uložila Zaklada Bill & Melinda Gates. Proizvod Edipeel nije isto kao i proizvod Apeel britanske kompanije Evans Vanodine, a koji je zapravo industrijski čistač tvrdih površina.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.