Razotkriveno

Netočnim opisima fotografija prikazuje se iskrivljena slika Sarajeva

Na prvoj fotografiji netočno se navodi da prikazuje maturante iz Sarajeva 1990. godine, dok se na drugoj ne navodi da prikazuje maturante vjerske škole.
Ilustracija: Unsplash.com/Miguel Alcântara

Društvenim mrežama širi se manipulativna objava, kojom se nastoji Sarajevo prikazati kao grad od kojeg su vjerska pravila načinila mjesto bitno drugačije od onog kakvo je bilo devedesete godine prošlog stoljeća.

Objava se sastoji od dvije fotografije spojene u kolaž; na jednoj vidimo grupu svečano odjevenih maturanata, nalik bilo kojoj maturskoj fotografiji, dok na drugoj vidimo također svečano odjevene maturante i maturantice, s tim što su učenice odjevene po pravilima kakva propisuju islamski običaji. (arhivirano – 1, 2, 3, 4, 5, 6)

Na kolaž je dodan natpis: 30 godina napretka u Bosni i Hercegovini. Uz prvu fotografiju pritom piše: “Sarajevo – Matura 1990”, a uz drugu: “Sarajevo – Matura 2020”.

Jedna fotografija iz vjerske škole, a druga iz Mostara

Fotografija na kojoj su učenice odjevene po islamskim propisima pritom je preuzeta sa stranica vjerske škole, Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, a na njoj je ovjekovječena 466. generacija maturanata i 34. generacija maturantica, koji su ovu ustanovu pohađali između 2012. i 2016. godine. Usput rečeno, ova obrazovna ustanova ove godine obilježila je 486. godišnjicu svog kontinuiranog rada.

Na drugoj, pak, fotografiji, koja prikazuje maturante i maturantice odjevene u uobičajenu svečanu odjeću, snimljena je u Mostaru. U pitanju su maturanti i maturantice Druge gimnazije Mostar (arhivirano ovdje i ovdje). Fotografija je snimljena u svibnju 2018. godine i može se naći na stranicama spomenute mostarske gimnazije.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Objava se širi i na Twitteru te po blogovima

Manipulativna objava istog sadržaja može se naći i na drugim društvenim mrežama, poput Twittera (arhivirano ovdje i ovdje), kao i na nekim blogovima (arhivirano ovdje).

Na fotografiji se, još jednom valja istaknuti, ne nalaze sarajevski maturanti snimljeni 1990. i 2020. godine. Na jednoj su fotografiji maturanti i maturantice iz Mostara, snimljeni 2018. godine, a na drugoj maturanti sarajevske vjerske škole, Gazi Husrev-begove medrese, snimljeni 2016. godine.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.