Razotkriveno

Soros nije rekao da su “svi koji se protive njegovom planu rasisti bijele rase”

Publikacija o antisemitizmu na Twitteru na koju se rubni portal Epoha poziva nigdje ne povezuje Sorosa s pojmom bijeli supremacisti.
Foto: HINA / Dario GRZELJ/ mm

George Soros: ‘Oni koji se protive mom planu su rasisti bijele rase’”, naslov je teksta (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Screenshot/Facebook

Prema podacima platforme CrowdTangle, Tekst je podijeljen na dvije Facebook stranice, a prikupio je 18 dijeljenja, 48 komentara i 30 ostalih reakcija.

People’s Voice je poznat po plasiranju dezinformacija

“Milijarder i globalist George Soros izjavio je da je svaka osoba ili institucija koja kritizira njegovu globalističku agendu, zapravo bijeli rasist. Institut za strateški dijalog (ISG) koji financira Soros nedavno je objavio teme za razgovor u obliku političkog dokumenta koji je napao Elona Muska zbog isticanja sličnosti između Sorosa i Magneta, najvećeg neprijatelja X-Mena u svemiru Marvel Comicsa. Analiza pod naslovom “Antisemitizam na Twitteru prije i poslije akvizicije Elona Muska”, namjerava ispitati kako je Muskovo preuzimanje Twittera uzrokovalo porast rasističkih i antisemitskih komentara objavljenih na platformi društvenih medija, te upozorava da se razina mržnje govora udvostručila otkako je postao CEO”, navodi se uvodno u tekstu.

Portal Epoha je, ne navodeći izvor, tekst u potpunosti preuzeo od portala The People’s Voice, a naslov članka u originalu na engleskom jeziku glasi: “George Soros: “Those Who Oppose My Agenda Are White Supremacists”. Treba spomenuti da je portal The People’s Voice (ranije News Punch) poznat po objavljivanju dezinformacija koje je i Faktograf razotkrio u više navrata. S obzirom na to da su poznati po objavi dezinformacija, svaku njihovu objavu potrebno je uzeti s dozom opreza.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Također, nema dokaza da je Soros takvo nešto izjavio. Google pretraga s navedenom izjavom na engleskom jeziku nije dala niti jedan rezultat. Međutim, kad se uklone navodnici, pretraga daje desetke rezultata od kojih se većina fokusira na to zašto je George Soros u središtu velikog broja antisemitskih teorija zavjere, o kojima je pisao i Faktograf.

“Prva kategorija ‘antisemitskih’ tweetova spominjala je Sorosevo ime na bilo kakav kritički način. ISG je objasnio o čemu su ovi tweetovi i kako bi to moglo opravdati kategoriziranje svake kritike Sorosa kao ‘antisemitizma’. “Ovi tweetovi govorili su o Georgeu Sorosu i njegovom sudjelovanju u tajnoj zavjeri da se na različite načine uništi Amerika, kršćani, zapadni moral ili cijeli svijet”, objašnjeno je u izvješću. “U ovim izvještajima vidi se da Soros radi u dogovoru sa skrivenim silama, ponekad se eksplicitno spominju kao Židovi, ponekad u kodiranijem jeziku ‘globalista’, ‘lutkara’ i ‘financijera’, što smo protumačili kao vjerojatno antisemitsko.” Studija je koristila funkciju sličnu tražilici za pronalaženje tih tweetova, pa je stoga ukupni broj navodnih ‘antisemitskih’ tweetova vjerojatno bio uvelike napuhan nekritičnim tweetovima u kojima se spominje globalistički oligarh. Druga kategorija ‘antisemitskih’ tweetova povezanih sa Sorosem bili su oni koji dolaze od ‘teoretičara zavjere’, navodi se dalje.

Epoha dalje citira rad “Antisemitizam na Twitteru prije i nakon preuzimanja Elona Muska”, Instituta za strateški dijalog (ISD), think tanka koji je primio više od 2,7 milijuna dolara u izravnim ili neizravnim donacijama iz Sorosevih zaklada Otvoreno društvo između 2017. i 2021. Sugestija u članku je da su svi zaključci doneseni u radu ili podržani od strane ili su pod velikim utjecajem milijardera zbog velike svote novca koja je uključena.

U publikaciji ISD-a se, ističe Lead Stories, ne spominje Soroseva agenda ili da su oni koji mu se protive bijeli supremacisti, ali se govori o tome kako je on redovito središte antisemitskih objava na Twitteru.

Na stranici 16 se navodi sljedeće:

“George Soros je daleko najspominjanija osoba unutar antisemitskih Tweetova, a slijede ga Isus, Hitler i Trump. Imena odražavaju niz različitih tema koje smo identificirali, u rasponu od teorije zavjere, rase i politike, do nacizma, Ukrajine i Kanyea Westa”.

U radu se nigdje ne navodi pojam “bijeli supremacisti”

Rad na stranici 2 kaže da su antisemitski tweetovi porasli za 106 posto otkako je Musk dovršio svoju akviziciju Twittera 27. listopada 2022. “Soros” je bio jedna od 10 tema antisemitizma koje su obrađivane u radu (počevši od stranice 11). Na popisu su bili i “židovska kontrola svijeta” i “ruska invazija na Ukrajinu”.

Osim toga, izraz “bijeli supremacisti”, bilo u množini ili jednini, nijednom se ne pojavljuje u radu. Jednom je pronađena riječ “supremacist”. Lead Stories nije pronašao nijednu temu u radu ili izravnu referencu na ideju da su oni koji se protive nedefiniranom pojmu “agende Georgea Sorosa” bijeli supremacisti.

Zaključno, nema dokaza da je George Soros izjavio da su “oni koji se protive njegovom planu rasisti bijele rase”. Google pretraga s navedenom izjavom na engleskom jeziku ne daje niti jedan rezultat, ali s druge strane postoje brojni članci i radovi problematiziraju činjenicu da se Soros spominje u brojnim antisemitskim teorijama zavjere. Također, u radu o antisemitizmu na Twitteru na koji se poziva Epoha nigdje se ne može pronaći pojam bijeli supremacisti niti bilo kakva referenca u tom smislu.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.