Razotkriveno

Glasnogovornik Jamiea Foxxa: “Šire se netočne tvrdnje o bolesti glumca”

Nakon što je glumac završio u bolnici proširila se nedokazana tvrdnja da je cjepivo protiv Covida-19 uzrokovalo djelomičnu paralizu i sljepoću.
Foto: HINA/ Nikša MILETIĆ /es

Nakon primanja cjepiva protiv Covida Jamie Foxx ostao je djelomično paraliziranim i slijepim?!“, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog 3. lipnja na rubnom portalu Hop.

Sličan članak objavljen je i na portalu Epoha 1. lipnja samo s naslovom “Jamie Foxx pretrpio je ‘skoro smrtonosni’ krvni ugrušak nakon što ga je hollywoodski studio natjerao na cijepljenje?“.

Informaciju koju je objavio portal Hop objavljena je i na dva Facebook profila privatnih korisnika 1. i 2. lipnja (arhivirano ovdje i ovdje) samo uz screenshot objave iz OK! Magazinea.

Prema podacima platforme CrowdTangle, objava na portalu Hop prikupila je 50 dijeljenja, 9 komentara i 31 ostalu reakciju, a objava na portalu Epoha 16 dijeljenja, 9 komentara i 16 ostalih reakcija.

Foxxov glasnogovornik: Glasine koje se šire medijima potpuno netočne

“Nakon primanja cjepiva protiv Covida glumac Jamie Foxx ostao je djelomično paraliziranim i slijepim, senzacionalno tvrdi Radar online. U dramatičnom preokretu događaja oko misteriozne bolesti megazvijezde novinar A.J. Benza je otkrio da mu je navodno dobro obaviješten izvor rekao da je Fox ima ozbiljan zdravstveni problem nakon što je bio pod pritiskom da primi cjepivo protiv Covida. “Jamieu se nakon injekcije stvorio krvni ugrušak u mozgu. Nije želio cjepivo, ali film u kojem je bio natjerao ga je da ga dobije”, navodi se u tekstu.

Teorija o karakteru i uzroku bolesti Foxxa nije bila dokazana niti u trenucima pisanja tekstova Epohe i portala Hop, a dodatno je nekoliko dana kasnije takve glasine opovrgnuo glasnogovornik glumca. Oglasio se 8. lipnja za NBC News i demantirao navode da je cjepivo protiv Covida-19 uzrokovalo djelomičnu paralizu i sljepoću, rekavši da su navodi koji se šire pojedinim medijima “potpuno netočni”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Sada demantirani navodi o glumčevom zdravstvenom stanju krenuli su 30. svibnja kad je holivudski kolumnist, koji piše o slavnima A.J. Benza, iznio nedokazane informacije u podcastu pod nazivom “Pitajte dr. Drewa” koji vodi dr. Drew Pinsky. Benza je u podcastu kazao da je Foxx bio prisiljen primiti cjepivo protiv Covida-19 dok je snimao film, pozivajući se na osobu koja je bila s Foxxom u bolničkoj sobi u trenutku kad je hospitaliziran.

55-godišnji glumac je u travnju hospitaliziran zbog, kako je tada navedeno, medicinske komplikacije. Glumčeva kćer Corinne Foxx je 12. travnja na društvenim mrežama napisala da je njen otac hospitaliziran zbog “medicinske komplikacije”.

“Srećom, zbog brze reakcije liječnika i dobre skrbi već je na putu oporavka. Znamo koliko je voljen i cijenimo vaše molitve”, rekla je. “Obitelj moli privatnost tijekom ovog vremena”, napisala je Foxx, a prenosi Independent.

Glumac je izašao iz bolnice i oporavlja se

Sam glumac oglasio se 3. svibnja putem Instagram Storyja i poručio: “Cijenim svu ljubav koju ste mi pružili. Osjećam se blagoslovljeno”.

Screenshot/Facebook

Foxx je u trenutku hospitalizacije bio u američkoj saveznoj državi Georgiji gdje je snimao nastavak Netflixovog filma “Back in Action“. Iako je neimenovani izvor za portal Radar kazao da se “obitelj nada najboljem, a priprema na najgore”, kasnije je to demantirano.

Njegova kći se u međuvremenu oglasila i odbacila tvrdnje da se “obitelj priprema na najgore”. “Novosti iz obitelji: Tužno je vidjeti kako mediji divljaju. Moj tata je prije nekoliko tjedana izašao iz bolnice i oporavlja se. U stvari, on je jučer igrao pickleball! Hvala svima na molitvama i podršci!”, napisala je Corinne Foxx 12. svibnja.

Zaključno, za tvrdnje o tome da je Jamie Foxx “zbog cjepiva protiv Covida-19 dobio krvni ugrušak u mozgu koji ga je nakratko ostavio djelomično paraliziranim i slijepim” nije bilo kredibilnih dokaza niti u vrijeme pisanja tekstova na portalima Epoha i Hop. Dodatno, te tvrdnje je nekoliko dana kasnije opovrgnuo i Foxxov glasnogovornik zbog čega ocjenjujemo da tim objavama nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.