Razotkriveno

Ne, bivši državni dužnosnici nisu se fotografirali sa ‘svevidećim masonskim okom’

Na originalnoj fotografiji koja, između ostalih, prikazuje Sanadera, Grabar-Kitarović i Granića nema masonskog simbola.
Ilustracija: Pixabay

Na društvenim mrežama, u korisničkim grupama i na korisničkim profilima, dijeli se fotografija koja prikazuje nekoć najistaknutije članove Hrvatske demokratske zajednice i visoke dužnosnike Republike Hrvatske.

Na fotografiji ih vidimo okupljene oko stola, a iza njih nalazi se poster na kojem se vidi takozvano “svevideće oko”, jedan od najpoznatijih masonskih simbola (arhivirano – 1, 2, 3, 4).

Na fotografiji Sanader, Žužul, Grabar-Kitarović, Zubak, Granić…

Među okupljenim prepoznajemo bivšeg premijera Ivu Sanadera, bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, bivšu predsjednicu države Kolindu Grabar-Kitarović, Krešimira Zubaka te još jednog bivšeg ministra vanjskih poslova Matu Granića.

U komentarima koje ostali korisnici stavljaju pod ovu objavu može se, između ostalog, pročitati: “Skup sotonjara, svaki iz svoje lože. Nema titula ni pozicija bez pripadnosti masoneriji. Tako je već stotinama godina.”, “Šta vas čudi , da su ove moralne prostitutke sjedili pored masonskog znaka!?”, “Masonska loža.”…

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Na originalnoj fotografiji nema “svevidećeg oka”

Međutim, predmetna fotografija je fotošopirana; na originalnoj fotografiji nema “svevidećeg oka”. Fotografiju je svojedobno na svom Facebook profilu objavio diplomat Darko Bekić, a njegovu objavu prenio je Večernji list (arhivirano ovdje).

U objavi su stajale želje za brzi oporavak Andri Krstuloviću Opari, istaknutom članu HDZ-a i bivšem gradonačelniku Splita. “Dragi Andro, siguran sam da su i svi ovi članovi našeg izaslanstva na hrvatsko-bošnjačkim pregovorima u Beču, 1994. godine, u ovim trenucima s mislima na tebe”, napisao je uz objavljenu fotografiju Belić.

Na originalnoj fotografiji jasno se može vidjeti da “svevidećeg masonskog oka” nema tamo gdje je kasnije foto-montažom dodano, odnosno da se na tom mjestu nalazi portret starijeg čovjeka.

Dakle, okupljeni članovi HDZ-a ne nalaze se na kakvom masonskom susretu, niti su se fotografirali u prostoriji gdje se nalazi poster koji simbolizira masoneriju, kao što se to sugerira objavljenom fotomontažom. Na fotografiji se, kako je to istaknuo diplomat Bekić, radi o članovima hrvatskog izaslanstva na hrvatsko-bošnjačkim pregovorima održanima 1994. godine u Beču.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.