Razotkriveno

Tramvajem u travi kritiziraju Tomaševića. No, on nije snimljen u Zagrebu

Na fotografiji, a brojni elementi ukazuju da se radi o fotomontaži, ne vidi se niti jedan od modela tramvaja iz voznog parka ZET-a.
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Korisnici društvenih mreža na hrvatskom govornom području dijele fotografiju koja prikazuje plavi tramvaj viđen iz donjeg rakursa, kroz visoku travu. Uz fotografiju stoji natpis: “Proljetna verzija hit-filma ‘Tramvaj u travi’, režiser Tomislav Tomašević, u kinima u svibnju 2023. (arhivirano 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10)

Natpisom se sugerira da je fotografija snimljena u Zagrebu, odnosno da je za stanje prikazano na fotografiji odgovoran zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Na meti kritike je, dakako, gradska vlast i stranka Možemo, kojima se zamjeri manje učestalo košenje zagrebačkih zelenih površina nego što je to ranije bio slučaj.

Ovom fotografijom kritizirali su ih i politički oponenti iz HDZ-a, točnije iz zagrebačkog HDZ-ovog ogranka Donje Svetice. (arhivirno ovdje).

Da krajnji korisnici političke propagande ne razumiju da se radi o fotografiji koja nije snimljena u Zagrebu najbolje govore njihovi komentari. Jedan korisnik pita: “Jel to u Tomašević-gradu?” Drugi odgovara: “Da.” Pojedini korisnici zaključuju: “Pak su Zagrepčani to hteli, a njihov Tomek im bu želju ispunil.”, “Evo kako rade Tomaševiš i njegovi. Koja trava po Zagrebu!”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Međutim, na predmetnoj fotografiji – brojni elementi ukazuju da se radi o nevještoj foto-montaži – ne vidi se niti jedan od modela tramvaja koji su u voznom parku javnog poduzeća “Zagrebački električni tramvaj (ZET)”. Među tramvajima koji prometuju zagrebačkim ulicama nema tramvaja kakav možemo vidjeti u objavi.

U sastavu ZET-a nalaze se tramvaji ÐÐ 101 – stojan (stojadin, stojedinica, đuro), ÐÐ 201 – bik, ÐÐ 900 – tenk, ČKD Tatra KT4 – katica, TMK 2100 – nova “sedamnaestica”, NT 2200 – zeko (novi tramvaj), GT6 Mannheimer – genšer, švabo i ČKD Tatra T4 – čeh. (arhivirano ovdje i ovdje)

Niti jedan od navedenih tramvaja, kojima je nadimke što ste ih mogli pročitati dao radni kolektiv ZET-a, oblikom prednjeg vjetrobranskog stakla ne odgovara “tramvaju u travi”, onom na propagandnom uratku kritičara zagrebačke gradske vlasti.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.