Razotkriveno

Širi se stara izmišljena izjava Tomaševića da djecu smatraju državnim vlasništvom

Lažna izjava Tomislava Tomaševića počela se širiti društvenim mrežama u vrijeme lokalnih izbora u svibnju 2021.
Foto: HINA/ Miljenko KLEPAC/ ik

Na Facebook profilu privatne korisnice 14. lipnja objavljen je screenshot (arhivirano ovdje) navodne izjave zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića u intervjuu za portal Index.hr: “Ključno nam je više demokracije zato se zalažemo za prisilno cijepljenje svih, a djecu smatramo državnim vlasništvom pri čemu roditelji imaju samo obveze, ali ne i prava. “Moramo”, a ne “Možemo”.

Uz screenshot je objavljen i sljedeći status: “A neki antivakseri glasali za njega ili radili na prikupljanju potpisa ili čak oboje? Zanimljivo… Kome vjerovat? JER NA DVIJE STOLICE SE NE MOŽE SJEDITI“.

Screenshot/Facebook

Tomaševićev intervju Indexu iz srpnja 2020.

Radi se o staroj dezinformaciji koja se počela širiti prije više od dvije godine, a o kojoj je Faktograf, između ostalog, pisao u članku nakon održanog prvog kruga lokalnih izbora 2021. Bila je to samo jedna od brojnih dezinformacija o Tomislavu Tomaševiću i Možemo koje su se tada širile Facebookom.

Aktualni zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u srpnju 2020. zaista jest dao intervju za Index, ali u njemu nikada nije spomenuo da se “zalaže za prisilno cijepljenje svih” niti da su “djeca u vlasništvu države”. U tom intervjuu Tomašević uopće ne spominje djecu ni cijepljenje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Portal Index: Tomašević takvo nešto nikada nije izjavio

Također, iako se na screenshotu navodi da je ta izjava u intervjuu brisana i promijenjena, Index je u svom članku potvrdio da intervju nije naknadno mijenjan niti je iz njega nešto uklonjeno.

Postavlja se pitanje kako je uopće došlo do toga da se ta izjava pripisuje aktualnom zagrebačkom gradonačelniku? Naime, radi se o tome da Google indeksira cijele web stranice, pa tako i komentare objavljene pod člancima. Jedan od korisnika društvenih mreža napisao je upravo gore spomenuti komentar koji se pripisuje Tomaševiću pa se pri pretrazi pojma “Tomašević djecu smatramo državnim vlasništvom” pojavljivao i njegov intervju za Index.

U kampanji se na Peščenici pojavili leci s lažnom izjavom

Dezinformacije o tome da se Tomislav Tomašević “zalaže za prisilno cijepljenje svih” te da su “djeca vlasništvo države” tijekom kampanje za lokalne izbore uzela je maha pa su tako krajem svibnja 2021. u Zagrebu osvanuli leci s lažnim izjavama.

“U zagrebačkom kvartu Peščenici netko je po stupovima polijepio letke na kojima se ponavlja laž da je Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo za gradonačelnika Zagreba, u intervjuu za Index u srpnju 2020. godine rekao da se zalaže da prisilno cijepljenje djece, koju smatra “vlasništvom države”. Na letku se tvrdi da je Index naknadno uklonio te izjave iz intervjua. Ništa od toga nije istina”, objavio je tada Index.

Zaključno, aktualni zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nikad nije izjavio da treba uvesti prisilno cijepljenje ili da djecu smatra vlasništvom države. Radi se o staroj dezinformaciji koja se počela širiti još u svibnju 2021. u doba lokalnih izbora u Zagrebu. Tomašević u intervjuu za Index uopće nije spominjao cijepljenje niti djecu.

S obzirom na sve navedeno, objavu na profilu privatne korisnice ocjenjujemo netočnom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.