Razotkriveno

Nije točno da je Pfizer potplatio voditelja CNN-a s 10 milijuna dolara

Portal Epoha prenosi neutemeljene tvrdnje poznatog američkog antivakcinacijskog aktivista, koji priznaje kako je izmislio tvrdnju da je Anderson Cooper na platnom spisku Pfizera.
Foto: CNN

“Pfizer je uložio nevjerojatnih deset milijuna dolara na bankovni račun voditelja CNN-a Andersona Coopera kao dio dogovora za promociju toksičnih mRNA cjepiva američkoj javnosti.”

Ovu tvrdnju objavio je portal Epoha (arhivirano ovdje), a dalje je prenose korisnici društvenih mreža (1, 2, 3, 4, 5).

Isti portal je ovu tvrdnju objavio i na svom Telegram kanalu, koji se također promovira putem Facebooka. Korisnik koji dijeli link na Telegram kanal Epohe tako piše: “Koliko nisko ljudi mogu pasti? Isto je i sa HR potkupljenim novinarima, urednicima, medijima.”

Međutim, tvrdnja da je Pfizer “uložio” deset milijuna dolara na Cooperov bankovni račun nije točna.

O tome su već pisali fact-checkeri agencije Associated Press. Tvrdnja je nekritički preuzeta iz razgovora u kojem je poznati antivakcinacijski aktivist Robert F. Kennedy Jr ustvrdio:

“Anderson Cooper ima godišnju plaću od 12 milijuna dolara. Pa, deset milijuna od toga dolazi od Pfizera. Dakle, njegov šef nije CNN; njegov šef je Pfizer.”

Video isječak u kojem se može vidjeti citirana Kennedyjeva izjava također se širi među hrvatskim korisnicima Facebooka (1, 2, 3). Inače, Robert F. Kennedy Jr je godine lansirao kampanju u utrci za mjesto predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, što koristi kako bi povećao doseg antivakserskih dezinformacija koje promovira.

Upravo iz odnosa s javnošću njegove kampanje demantirali su da je Robert F. Kennedy Jr doslovno mislio ono što je rekao o voditelju CNN-a Andersonu Cooperu. Tu izjavu citira Associated Press:

“Bio je to retorički komentar, temeljen na ogromnom udjelu prihoda od televizijskog oglašavanja koji dolazi od farmaceutskih tvrtki. Budući da oni doprinose do čak 80 posto prihoda od TV oglasa, gotovo 10 milijuna dolara gospodinu Andersonu potječe od farmaceutske industrije. Korištenje ‘Pfizera’ kao sinonima za farmaceutsku industriju bila je retorička figura i izjavu ne treba shvatiti doslovno.”

Novinari AP-a su od glasnogovornika kampanje tražili da im dostave izvore temeljem kojih su zaključili da do osamdeset posto prihoda od TV reklama potječe od farmaceutske industrije, ali tražene podatke nisu dobili na uvid. Glasnogovornik CNN-a kazao je da su Kennedyjeve tvrdnje “potpuno lažne i izmišljene”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.