Razotkriveno

Nije točno da nema kandidata za posao s plaćom od 9000 eura

Yurdagül Coşkun je na svom Facebook profilu početkom lipnja najavila kandidaturu za gradonačelnicu njemačkog gradića Stockacha.
Foto: stockach.de

Portal Fenix Magazin, koji se reklamira kao “najčitaniji hrvatski portal izvan domovine”, a uglavnom objavljuje vijesti iz Njemačke na hrvatskom jeziku, 19. lipnja objavio je članak s naslovom “ZAR JE MOGUĆE?: Nitko ne želi posao koji je plaćen 9.000 eura na mjesec” (arhivirano ovdje) u kojem se pogrešno interpretira proces izbora novog gradonačelnika u njemačkom gradiću Stockachu i netočno navodi da se još nitko nije javio za tu funkciju.

Članak Fenix Magazina, uglavnom u istom obliku, prenijeli su mnogi hrvatski i regionalni portali.

Slobodna Dalmacija je naslov na svom članku (arhivirano ovdje) stavila “U Njemačkoj se nudi plaća od 9000 eura, ali nitko se još ne javlja. Svi se pitaju je li to moguće“, Poslovni dnevnik ima naslov (arhivirano ovdje) “Nitko se još nije javio za posao plaćen 9000 eura mjesečno“, Danas.hr (arhivirano ovdje) “Svi se žale na male plaće, a sad se nitko ne javlja. Nema zainteresiranih za posao od 9000 eura na mjesec”, Dnevnik.hr (arhivirano ovdje) “Je li ovo moguće? Nitko ne želi posao plaćen 9000 eura mjesečno” i Moj Posao.net (arhivirano ovdje) “Je li ovo moguće? Nitko ne želi posao plaćen 9.000 eura mjesečno“.

Također, prenio ga je i portal Net.hr (arhivirano ovdje) s naslovom “Radno mjesto idilično, sve na raspolaganju, a plaća veća i od one koju je Kolinda obećavala – ali nitko se ne javlja“, BiH Vijesti (arhivirano ovdje) “U Njemačkoj se nudi plaća od 9000 eura, ali nitko se još ne javlja. Svi se pitaju je li to moguće“, Večernji list (arhivirano ovdje) “U Njemačkoj otvorena pozicija s plaćom od 9000 eura, no nitko se nije javio” te portal N1 (arhivirano ovdje) s naslovom “Zar je moguće? Nitko ne želi posao plaćen 9.000 eura mjesečno“.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kandidacijski proces za izbore još nije počeo

“Njemački grad Stockach u potrazi je za gradonačelnikom. Iako nude plaću od 9.000 eura Grad još nije pronašao adekvatnu osobu za ovu funkciju”, navodi se u uvodu članka na portalu Fenix Magazin.

Netočan je navod iz naslova da “nitko ne želi posao koji je plaćen 9.000 eura na mjesec”, kao i onaj iz uvoda da “iako nude plaću od 9.000 eura Grad još nije pronašao adekvatnu osobu za ovu funkciju”. Dijelom te navode u nastavku članka demantira i Fenix Magazin:

“Tko će biti nasljednik dosadašnjeg gradonačelnika Stockacha Rainera Stolza? Odgovor na ovo pitanje neće biti dostupan do izbora 15. listopada ili drugog kruga glasovanja. Međutim aktivna potraga i pronalazak odgovarajućih kandidata za gradonačelnika već je u tijeku”.

Znači, već u ovom dijelu Fenix Magazin obavještava čitatelje da se ne radi o oglasu za posao na koji se nitko nije javio, kao što bi se to moglo zaključiti iz naslova, već se radi o procesu izbora novog gradonačelnika, a da će se izbori održati tek u listopadu. Ono što ne navode u tekstu je činjenica da službeni proces kandidatura za tu funkciju još nije ni počeo, ali niti činjenicu da je jedna osoba već najavila da će se kandidirati.

Izvor dezinformacije članak Bilda s početka svibnja

Vjerojatni izvor za dezinformaciju u naslovu teksta portala Fenix Magazin je članak objavljen 7. svibnja (arhivirano ovdje), znači prije više od mjesec i pol dana, u njemačkom tabloidu Bild.de s naslovom “Zašto se nitko ne prijavi za posao s plaćom od 9000 eura“. U tom članku se navodi da će grad Stockach s oko 18 tisuća stanovnika u njemačkoj regiji Baden-Württemberg od 1. siječnja 2024. godine imati novog gradonačelnika, dok će se izbori održati 15. listopada ove godine.

Navode da će aktualni gradonačelnik, 67-godišnji Rainer Stolz, s 31. prosinca podnijeti ostavku i otići u zasluženu mirovinu. Točno je da i Bild u svom članku navodi da još nema kandidata za novog gradonačelnika, a kako bi upoznali javnost o pokretanju izbornog procesa, Izborna komisija toga grada objavila je i oglas na internetu.

“Nakon našeg oglasa na internetu, javile su se četiri zainteresirane osobe, od kojih je jedna bila iz Dusseldorfa”, kazao je Stolz za Bild. U članku se navodi da “nije bilo ozbiljnih prijava”, dok je gradonačelnik dodao i da se nije javio nitko iz regije u kojoj se grad nalazi. Na kraju piše i da je plaća gradonačelnika zakonski određena na iznos od najmanje 8955 eura, što je i cifra iz članka portala Fenix Magazin.

Kandidature tek od 24. lipnja

Njemački portal Südkurier je uz podrugljivi naslov: “Nitko ne želi posao gradonačelnika s plaćom od 9000 eura? Ma da” objavio 8. svibnja članak (arhivirano ovdje) u kojem su objasnili sve problematične navode iz Bildova teksta.

“Tko će biti nasljednik gradonačelnika Stockacha Rainera Stolza? Iako odgovor nećemo znati do izbora 15. listopada ili drugog kruga glasanja, aktivna potraga i traženje pogodnih kandidata je u tijeku. Prijave počinju u subotu, 24. lipnja, no gradska administracija je nedavno objavila oglas na svojoj internetskoj stranici i u službenom glasniku”, piše u tom članku te se navodi da je u oglasu pisalo da se žele obratiti svim zainteresiranima za posao gradonačelnika i privući im pozornost prema “prekrasnom gradu blizu jezera Constance”.

Stolz je za Südkurier objasnio da mu se, nakon objave tog oglasa, već javilo više od deset zainteresiranih osoba i da će se s nekima od njih i susresti. Portal navodi i da je do velikog zanimanja javnosti za izbore u tom gradiću došlo vjerojatno i zbog članka objavljenog u Bildu. No, potom pišu da su u Bildu propustili napomenuti da službeni proces prijava još nije niti počeo.

“Uz naslov ‘Zašto se nitko nije prijavio za ovaj posao s plaćom od 9000 eura?‘ i navodom da još nema kandidata, ostavili su dojam da nedostaje kandidata za taj posao. U isto vrijeme novinar Bilda je napisao: ‘Teško da je to zbog novca jer će budući gradonačelnik imati plaću od 8955 eura”, stoji u članku Südkuriera te se potom objašnjava da se u tom trenutku nije niti moglo znati koliko ljudi je zainteresirano za tu funkciju iz jednostavnog razloga što proces kandidature traje od 24. lipnja do 18. rujna.

Taj podatak ne navodi se niti u članku Fenix Magazina, kao niti u tekstovima drugih portala koji su ih prenijeli. Također, taj podatak nije objavljen niti u oglasu gradske uprave. No, gradonačelnik kaže da je oglas služio samo kako bi potencijalni kandidati počeli razmišljati o kandidiranju za tu funkciju. Također je kazao i da je on, prije svoje prve kandidature 1993. godine, vidio oglas o  izborima i na temelju njega počeo razmišljati o kandidaturi. Stolz je jasno kazao i da ne smatra da će nedostajati kandidata na tim predstojećim izborima na kojima će građani birati njegova nasljednika.

I prije Fenixova članka objavljena jedna neslužbena kandidatura

Podsjetimo, taj je članak u Südkurier objavljen još 8. svibnja, gotovo mjesec i pol dana prije objave članka na Fenix Magazinu. U međuvremenu se pojavila i jedna neslužbena kandidatura za gradonačelnicu Stockacha. Neslužbena – jer proces kandidature počinje tek u subotu, 24. lipnja.

Tako je Südkurier 6. lipnja, odnosno 13 dana prije objave članka na Fenix Magazinu, objavio (arhivirano ovdje) da je stanovita Yurdagül Coşkun na svom Facebook profilu objavila da se želi kandidirati za funkciju gradonačelnice, a već je najavila i da će 24. lipnja i službeno predati svoju kandidaturu (arhivirano ovdje).

Prema tome, najmanje od 6. lipnja i objave te vijesti nije točan navod iz teksta Fenix Magazina, i drugih portala koji su prenijeli vijest da nitko ne želi gradonačelnički posao s plaćom od 9000 eura mjesečno. Treba spomenuti i da je interesa za taj posao bilo i 2017. godine, kada su održani posljednji izbori za gradonačelnika Stockacha. Tada je (arhivirano ovdje) aktualni gradonačelnik na odlasku Rainer Stolz, koji je osvojio 66,59 posto glasova, imao protukandidata Petera Adriana Gänga koji je dobio potporu 31,98 posto birača.

Zaključno, u tekstu Fenix Magazina, i drugih portala koji su prenijeli članak, nedostaju bitne informacije da prijave za službene kandidature za gradonačelničke izbore 18. listopada u njemačkom gradu Stockachu počinju 24. lipnja, ali i da je već jedna osoba najavila da će se kandidirati za tu funkciju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.