Klimatske katastrofe trebaju dobre zakone: razgovor s profesorom Danielom Farberom

Farber je profesor na sveučilištu Berkeley gdje je i direktor Centra za pravo, energiju i okoliš. Autor je više knjiga te objavljuje članke u kojima raspravlja o klimatskim promjenama i propisima o kojima političari često ne uspijevaju postići dogovor.

Posljedice klimatskih promjena bit će, prema najavama znanstvenika, sve skuplje i pritom će stradavati ljudi, imovina, infrastruktura, poljoprivredni usjevi, izvori pitke vode i prirodna staništa za našu i mnoge druge vrste. Katastrofalne nepogode zahvaćaju sve veća područja te poplave, suše, toplinski udari i drugi događaji nerijetko pogađaju čitav niz država u relativno kratkom razdoblju i u mnogim slučajevima izazivaju šok kod stanovništva te nesnalaženje kod lokalnih i državnih vlasti.

Kako bi se čovječanstvo bolje nosilo s klimatskim promjenama potrebno je, kaže američki profesor Daniel Farber, usavršiti pravne sustave i proglasiti niz zakona o katastrofama na međunarodnoj razini, no to, kako je Farber objasnio u razgovoru za Faktograf, neće biti jednostavno.

Daniel Farber profesor je na kalifornijskom sveučilištu Berkeley, gdje je i direktor Centra za pravo, energiju i okoliš. Autor je više knjiga te neumorno objavljuje i članke u kojima raspravlja o klimatskim promjenama i propisima o kojima političari često ne uspijevaju postići dogovor.

Mnoge od tema o kojima smo razgovarali s profesorom Farberom lako se mogu usporediti i sa situacijama u Hrvatskoj u kojoj također svjedočimo čestim nesnalaženjima nakon vremenskih i drugih nepogoda te teškoćama u pripremi za buduće katastrofalne klimatske udare.

Zanimljivo je spomenuti i da Farber predlaže dalekosežnije gledanje u budućnost, primjerice u sljedeće, 22. stoljeće, jer smatra da ćemo tako i sebe i buduće generacije bolje pripremiti na katastrofe. Cijeli razgovor s Danielom Farberom možete pogledati na YouTube kanalu Faktografa.