Razotkriveno

Širi se lažna nagradna igra u kojoj HŽ daruje putne karte za “samo 20 kuna”

Iz HŽ Putničkog prijevoza su nam potvrdili da se radi o prevari te mole građane da na navedeni oglas ne šalju osobne podatke.
Foto: HINA/ Daniel SPONZA/ ml

“HZPP ovaj tjedan dijeli putne karte za samo 20 Kn! Požurite i preuzmite ih, ostalo ih je još samo 200!? Odgovorite na nekoliko pitanja i uzmite svoju karticu”, navodi se u oglasu (arhiviran ovdje) na Facebooku. Niže donosimo snimku zaslona.

Izvor: Screenshot Facebook

Oglas je kreirala Facebook stranica “HZPP” koju je oznakom ‘sviđa mi se’ označilo 13 osoba i koju prati 15 osoba. Stranica je napravljena 19. lipnja.

Budući da poveznica u oglasu vodi na stranicu koju naš antivirus prepoznaje kao phishing stranicu obratili smo se HŽ Putničkom prijevozu radi li se uistinu o njihovoj nagradnoj igri ili prevari.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Iz HŽPP-a su nam potvrdili da se radi o prevari o kojoj su putnici tome obaviješteni putem internetske stranice HŽPP-a. “I ovim putem molimo građane da na navedeni oglas ne šalju osobne podatke, kartične podatke i ne uplaćuju novac”, dodaju još kratko iz HŽPP-a.

Prevare ovakvog tipa sve su češće, ne nasjedajte! O lažnim nagradnim igre Faktograf je pisao više puta. Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.