Razotkriveno

Snimka napada na baku i unuku koristi se za širenje mržnje prema stranim radnicima

Napad u Bordeauxu izveo je muškarac rođen u Francuskoj s podebljim kriminalnim dosjeom i psihičkim problemima.
Ilustracija: Unsplash.com/ev

Na nekoliko privatnih Facebook profila hrvatskih korisnika (arhivirano ovdje i ovdje) proširila se snimka brutalnog napada na baku i unuku u francuskom gradu Bordeauxu.

Pa ti ostavi dijete bez nadzora na ulici, i Bjelovar ih je pun…“, navodi se u statusu uz snimku na jednom privatnom profilu dok na drugom piše da se to danas događa u Bordeauxu, a “sutra na vašem pragu“.

Također, snimku je na svom Facebook profilu podijelio i predsjednik stranke Generacija obnove Frano Čirko (arhivirano ovdje), kao i njegova stranka (arhivirano ovdje), a u statusu navodi da tako izgleda “suživot sa stranim radnicima” dodajući da će se isti događaji događati “uskoro i u vašoj ulici, a ne samo u Bordeauxu“.

Na početku uznemirujuće snimke vide se baka i unuka na izlaznim vratima zgrade, a u pozadini napadač stoji na ulici i polako im se približava. One potom ulaze u zgradu, a muškarac stavlja nogu “u vrata” i baca ih na ulicu, krade im stvari te pokušava odvući djevojčicu za ruku. No, ona mu uspijeva pobjeći, dok na kraju snimke on trči na drugu stranu.

Napadač je rođen u Francuskoj

Snimka napada 19. lipnja u Bordeauxu proširila se i na stranim profilima društvenih mreža, a u tim se statusima uglavnom netočno pisalo da je napadač afrički migrant koji se doselio u Francusku. No, nije točno niti da se radi o afričkom migrantu, a ni o stranom radniku u Francuskoj.

Reuters Fact-Check 23. lipnja je u svom članku napisao da je 73-godišnju baku i njezinu sedmogodišnju unuku 19. lipnja u Bordeauxu napao muškarac rođen u Francuskoj. Prema priopćenju francuskog državnog tužitelja incident se dogodio u ulici Cours de la Martinique oko 17.30 sati.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Glasnogovornik vlade francuske regije Gironde, a i zamjenik tužitelja, potvrdili su Reutersu da se osumnjičenik rodio u Francuskoj. Zamjenik tužitelja Sébastien Baumert-Stortz kazao je da se muškarac rodio u Bordeauxu 12. srpnja 1993. godine. “On je potpuni Francuz”, poručio je Baumert-Stortz u odgovoru.

Otkrio je da je napadač sa snimke, osumnjičen za provalu, pokušaj otmice i nasilje nad ranjivim osoba i maloljetnicima, nakon incidenta prebačen u psihijatrijsku bolnicu. Reuters navodi i da osumnjičenik odbacuje optužbe, a da je istraga o incidentu još uvijek u tijeku.

Beskućnik s podebljim kriminalnim dosjeom

Le Parisien je 20. lipnja u svom tekstu napisao da je napadač, beskućnik koji živi u centru Bordeauxa, uhićen oko sat vremena nakon napada. Nadalje navode da je prilikom uhićenja legao na tlo, ali se opirao ulasku u policijski automobil pa je policija morala koristiti sredstva prisile.

Francuski tužitelji su objavili i da je napadač dobro poznat francuskom pravosudnom sustavu jer u svom dosjeu ima već 15 optužbi, uključujući i one za prometne prekršaje i zlouporabu droge. Nedavno je bio uhićen s 45 grama kanabisa, a zbog toga se na sudu trebao pojaviti 29. lipnja. Navedeno je i da napadač ima poremećaje u ponašanju zbog “psihotične i shizofrenične patologije”.

Le Pen za napad okrivila “eksploziju anarhične emigracije”

I francuski političari, kao što se to pokušava i u statusima na hrvatskim profilima društvenih mreža, odmah su brutalan napad iskoristili za kritiziranje migrantske politike i uvoza stranih radnika. Tako je bivša predsjednička kandidatkinja, desničarka Marine Le Pen, u dva statusa na Twitteru taj napad povezala sa sve većom nesigurnošću na ulicama francuskih gradova i imigracijom.

“Pogoršanje delinkvencije je jasno povezano s eksplozijom anarhične imigracije. Moramo drastično riješiti problem masovne imigracije koja je djelomično odgovorna za eksploziju nesigurnosti”, napisala je Le Pen.

Takva njezina retorika proširila se i na statuse Frane Čirka i drugih koji su na profilima društvenih mreža u Hrvatskoj objavili snimku napada na baku i unuku.

I obitelj žrtava preko odvjetnika se požalila na takvo političko iskorištavanje napada kao i na činjenicu da su mediji objavili snimku bez poštivanja identiteta i privatnosti napadnutih.

Zaključno, Frano Čirko, njegova stranka i još nekoliko osoba na Facebooku su objavili snimku napada na baku i unuku u Bordeauxu uz statuse u kojima se širi strah od stranih radnika iako nitko od njih nije naveo da je napadač rođen i cijeli život živi u Francuskoj, pa samim time nije imigrant ili strani radnik, da već ima podeblji kriminalni dosje, kao i da se radi o osobi sa psihičkim problemima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.