Razotkriveno

Bidenovu izjavu o “prodaji državnih tajni” izrezali prije dijela u kojem kaže da se šalio

Snimka je izrezana tako da ostavlja dojam kao da je američki predsjednik Biden javno priznao kršenje zakona.
Foto: Hina/EPA/Al Drago / POOL

Na Facebook profilu privatnog korisnika 27. lipnja objavljen je video (arhivirano ovdje) američkog predsjednika Joea Bidena koji govori sljedeće: “Prodao sam puno državnih tajni i puno vrlo važnih stvari” (eng. I sold a lot of state secrets and a lot of very important things.)

Uz video stoji sljedeći status: “U svom najnovijem gafu Biden priznaje da je ‘prodavao državne tajne i puno vrlo važnih stvari’“.

Screenshot/Facebook

Objava je prikupila 17 dijeljenja, 12 komentara i 138 ostalih reakcija.

Snimka je autentična i nastala je tijekom okruglog stola 23. lipnja na kojem je sudjelovao indijski premijer Narendra Modi prilikom posjeta SAD-u. Međutim, videu nedostaje kontekst o čemu su pisali portali engleskog govornog područja – Associated Press i Snopes.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Radi se naime o šali. Videoisječak koji kruži društvenim mrežama prekida Bidenovu izjavu neposredno prije nego što je jasno dao do znanja da se radilo o šali. Službeni transkript okruglog stola koji je objavila Bijela kuća i duža verzija videa pokazuju da je američki predsjednik odmah rekao da se samo šalio.

Također, u trenutku dok Biden to izgovara okružen indijskim premijerom i ostalim poslovnim ljudima može se vidjeti kako se Modi i ostali smiju.

Zaključno, Biden uistinu jest rekao da je prodao puno državni tajni i važnih stvari, ali video je izrezan tako da se ne može čuti dio u kojem Biden odmah nakon te izjave govori da se samo šalio. Isto potvrđuje i službeni transkript Bijele kuće. Stoga ocjenjujemo da objavi na profilu privatnog korisnika nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.